Fără mituri - Ghid de înrolare în Legiunea Străină

Un fost membru explică paşii spre cariera de legionar. Cei admişi iau 1.000 de euro lunar, dar misiunile aduc 20.000 dintr-un foc.

Când şansa unei cariere li se pare destul de slabă, şi lipsa banilor îi apasă, mii de români văd în Legiunea Străină o scăpare. Aşa s-a întâmplat şi cu Eugen (EX, cum îi spun camarazii din Legiune), care a activat între 2001 şi 2006. Avea 18 ani, pornise "pe căi greşite", şi banii erau o mare problemă, după cum chiar el recunoaşte.

La centrul de recrutare de la Aubagne (lângă Marsilia) a ajuns la capătul unei aventuri formidabile prin Europa. Nu a reuşit să ia viză, aşa că le-a plătit unor oameni 400 de dolari ca să îl ascundă în podul trenului care l-a purtat la Viena. După care a ajuns în Italia, iar de acolo, cu ajutorul unui preot, în Franţa. Cu ultimii bani şi cu borseta sa din piele, i-a plătit taximetristului cursa spre Aubagne.

Acum, la porţile Legiunii se poate ajunge simplu. Autocarul spre Marsilia costă 100 de euro. Sau 140 de euro dus-întors, deoarece mulţi fac cale întoarsă. După 5 ani petrecuţi în Legiune, EX şi-a dat seama că românii au parte de multe informaţii false despre această armată profesionistă a Franţei.

Cel mai mare mit e că Legiunea e pentru duri cu pachete de muşchi: "Eu aveam 30 în braţ şi 70 kg. Ei au nevoie de oameni motivaţi, că soldat ştiu ei cum să te facă". A ţinut să risipească miturile cu site-ul www.legiuneastraina.ro, lansat anul trecut.

CONDIŢII ŞI PROBE

Poţi fi scund, dar trebuie să fii rapid şi sănătos tun

Trebuie să ai între 17 şi 40 de ani. Minorii au nevoie de procură de la părinţi. Vei fi respins dacă suferi de boli grave. Cei cu probleme de vedere pot folosi ochelari/lentile. Nu există limită de înălţime.

Nu vei fi admis dacă îţi lipseşte un deget sau ai probleme locomotorii. Nu trebuie să-ţi lipsească mai mult de 4 dinţi, iar cei cariaţi trebuie plombaţi. Acum, te poţi gândi la plecare.

Recrutările sunt zilnice. Ajuns în Marsilia, plăteşti 5 euro şi trenul te duce la Aubagne. Eşti cazat, a doua zi sunt probele. După medical, e proba sportivă, care constă într-o alergare între două linii, pe 20 de metri. Trebuie să accelerezi progresiv, odată cu creşterea ritmului unui magnetofon. Când nu te mai încadrezi în ritmul impus, rezultatul final e dat de distanţa parcursă în ritm.

Trebuie să faci 40 de abdomene, 4 tracţiuni (minim) şi să urci o coardă de 5 metri. Urmează testul psihotehnic, cu întrebări simple, “ca acelea de la şcoala de şoferi", cum spune EX.

ANTRENAMENT

Instrucţie pe nemâncate şi nedormite

Tot la admitere ajungi la "Gestapo". "E bine să nu-i minţi, se vor prinde." Îţi pun tot felul de întrebări. Cele cheie sunt "ce faci dacă nu intri?", "ce vrei să faci aici?" şi "pentru ce vrei să intri?".

"La prima, un răspuns bun e că nu ai altceva de făcut. La a doua, nu zici că vrei să fii sniper. Zici că vrei carieră, să munceşti. Te fac ei comando, stai liniştit! La a treia, nu îi iei cu tâmpenii gen «vreau să servesc Franţa». Le zici că pentru bani, carieră", spune EX. Faci instrucţie intensă şi rapidă, vei face şi de gardă. După 2 luni vei merge "la fermă".

"Vei sta aici o lună. Ţi se ia ceasul, faci adunări, teste de combat, eşti instruit în condiţii de nesomn şi foame". Înveţi Codul de Onoare şi ţi-l însuşeşti. "Nu e bine să încerci să te afirmi faţă de grup. Ei vor să creeze un grup unit. Stăteam în frig, oameni în toată firea, ne încălzeam şi ne ajutam."

La terminarea «fermei», faci un marş de zeci de kilometri, fără oprire. "Cine nu-l face, nu ajunge legionar." În ultima lună faci, pe lângă instrucţie, şcoala de şoferi.

BANI ŞI AVANSĂRI 1.043 de euro la început, cinci ani nu-ţi vezi familia

Vei mai avea un test dur, o alergare de opt kilometri în bocanci, cu cască, armă şi sac în spate. Odată admis, după cele patru luni, vei avea un program. Vii dimineaţa, la cinci şi ceva eşti liber. Vei semna un contract, în care apari sub alt nume şi ca necăsătorit.

"Banii intră mereu pe 26 ale lunii, salariul de start e de 1.043 de euro". După 10 luni, leafa creşte la circa 1.200 de euro. "Bani mulţi iei în misiuni. Poţi avea şi două misiuni pe an, o misiune durează 4 luni şi primeşti vreo 20.000 de euro la final", spune EX. Teoretic, în primii cinci ani nu ai voie să te întorci în ţară. Practic, se poate.

După cinci ani în Legiune, EX a ales să nu meargă mai departe. Se poate întoarce însă oricând. Avansarea e greoaie. Caporal poţi ajunge după doi ani de serviciu, caporal-şef după trei, sergent după 4-5 ani, iar sergent-şef la trei ani după ce ai devenit sergent. Diferenţa de salariu dintre un sergent şi un legionar începător e de vreo 700 de euro.

MIT ŞI ADEVĂR

"E adevărat că în Legiune sunt mulţi români" "Cred că, după polonezi şi ruşi, românii sunt cei mai numeroşi în Legiunea Străină", spune EX. Un alt mit este că acolo merg oameni cu o educaţie proastă.

"Sunt destui studenţi care vin după absolvire, deoarece nu au unde lucra. Eu aveam un coleg, medic în Cluj, care a venit în Legiune să devină infirmier. Noi studiam celula, el vorbea de patologie". În plus, în Legiune există, pe lângă slujba de combatant, şi meserii. Poţi fi infirmier, bucătar, inginer, informatician, fotograf, muzicant, mecanic, şofer, operator radio, sudor, tinichigiu etc. Totuşi vei face instrucţie.

Un mit e cel despre crimele din Legiune: "Pot spune că, după Legiune, regret desprinderea de unii dintre camarazi. Sunt prietenii care nu mor". Nu crede că au fost legionari care s-au ucis între ei. Misiunile sunt mai periculoase decât ale armatelor obişnuite, dar, spune EX, "crede-mă, ai şanse să mori în Legiune câte ai să mori ca pieton în Bucureşti, pentru că faci parte dintr-o armată superprofesionistă".  Vezi şi: Site-ul oficial al Legiunii Străine