Halloween-ul este una dintre sărbătorile care îi atrage tot mai mult pe copii.
Dar părinții sunt împărțiți în privința efectului pe care această sărbătoare îl poate avea asupra copiilor. Unii consideră că Halloween-ul are un efect negativ asupra lor, alții cred că este un prilej să se bucure de puțină distracție.
Potrivit psihologilor, mulți copii pot fi puțin timizi în diverse situații sociale, astfel că Halloween-ul este o oportunitate foarte bună de a-i scoate din zona lor de confort. Costumele și bomboane vor oferi stimulente copiilor timizi pentru a interacționa cu prietenii și vecinii. Activitățile de Halloween sunt deosebit de benefice pentru copiii introvertiți: alături de un grup mare de copii, acestora le va fi mult mai ușor să se implice și să ia inițiativa.
Cu idei
Copiii învață că este bine să fie unici. Ei trebuie încurajați să își exprime individualitatea în această noapte specială. La urma urmei, Halloween-ul este un moment foarte bun pentru a deveni personajul de desen animat preferat sau eroul admirat. Copiii vor câștiga încredere îndrăznind să fie diferiți prin costumațiile pe care le aleg. Prin alegerea făcută, copilul va dezvălui o latură ascunsă a personalității sale, pe care nu se aventurază să o lase la vedere în viața de zi cu zi. Halloween-ul încurajează creativitatea. Copiii își pot pot folosi imaginația pentru a veni cu idei de costume fantastice. Cu puțin ajutor, ei pot realiza costume chiar acasă pentru a-și pune cu adevărat abilitățile creative la lucru. Atunci când nu sunt restricționați de numeroase norme și limite sociale, copiii dau, de obicei, frâu liber imaginației.
Cei mai mulți copii vin acasă cu un sac mare de bunătăți la sfârșitul festivităților de Halloween. Deși ei și-ar dori, probabil, să mănânce tot sacul dintr-o dată, ar trebui să le fie date doar câteva dulciuri la un anumit moment. Acest lucru îi poate învăța că este bine să se bucure de câteva dulciuri la o ocazie specială, dar că trebuie să dea dovadă de moderație.
Parte negativă
Halloween-ul are însă și o parte negativă, după cum o pot demonstra următoarele "lecții proaste" cu care copiii dumneavoastră se pot întoarce după această sărbătoare. Halloween-ul nu predă doar bunele maniere, ci și lucruri rele. Primirea de dulciuri de Halloween este, de obicei, însoțită de unele farse. Dacă unele dintre acestea sunt foarte distractive și inofensive, altele pot fi dăunătoare pentru sănătatea, bunăstarea și bunurile cuiva. Unii copii mai mari și adolescenți pot da un exemplu negativ, prin farse cum ar fi aruncatul de ouă în case sau punerea de hârtie igienică în curte, iar copiii mai mici pot învăța să le imite comportamentul, dacă părinții nu sunt atenți. Noaptea de Halloween se poate transforma rapid într-o ocazie de a primi cât mai mult bomboane posibil. Copilul ar putea ajunge să se plângă că o rudă a primit mai multe bomboane sau că nu a mers la suficiente case.
Noaptea cu teama
În cazul în care copiii sunt deja speriați de întuneric, Halloween-ul va înrăutăți lucrurile în această privință. Toate decorațiunile morbide îi pot face pe cei mici să asocieze noaptea cu teama, iar vrăjitoarele, fantomele și spiridușii le poate provoca cele mai groaznice coșmaruri.
Pentru mulți copii, activitățile de Halloween au loc în primul rând pe jos, astfel că pentru unii este greu să facă diferența între trotuare și străzi principale. De asemenea, copiii pot fi cu ușurință răniți de o mașină, dacă se află în mijlocul drumului în costume de culoare închisă. În plus, copiii mici sunt adesea prea mărunți pentru ca șoferii să îi poată vedea. Nerespectarea normelor de securitate ar putea avea, în anumite situații, consecințe mortale.