Ghid de călătorie în cosmos

National Geographic a pregătit un pachet turistic complet pentru cei care doresc să viziteze spaţiul.

Pentru a fi turist în spaţiu, trebuie să ştii cum să te pregăteşti ca să faci faţă climatului drastic, cu temperaturi de la minus 170 la plus 450 de grade Celsius, gravitaţie zdrobitoare, smog acid şi radiaţii distrugătoare.

National Geographic prezintă "Ghidul de călătorie în cosmos" (duminică, de la ora 20.00), de unde telespectatorii vor afla cum să-şi facă bagajul, care sunt locurile cele mai interesante de vizitat şi unde se poate parca astromobilul. Documentarul, împărţit în opt părţi, cuprinde imagini detaliate ale fiecărei planete, captate de telescoapele high-tech, cât şi animaţie computerizată.

Echipa realizatoare îi va însoţi pe experţii NASA, aflaţi pe pământ, în medii extreme, precum deşertul Atacama din Chile sau vulcanii din Hawaii, locuri ce le pot oferi informaţii preţioase despre cum ar arăta o excursie pe una dintre planete.

În primul episod, telespectatorilor li se prezintă planeta Marte, cu vulcanii ei uriaşi şi canioanele enorme. Gravitaţia e redusă, ceea ce le-ar conferi turiştilor spaţiali posibilităţi extraordinare de sărit, de-a lungul unui teren stâncos. Singurul dezavantaj pe care îl are Marte e temperatura scăzută, asemănătoare cu cea din Antartica.

Următoarea destinaţie e Jupiter, unde totul e supradimensionat. Aici, radiaţiile provenite de la particulele cu energie înaltă sunt letale, iar temperatura şi presiunea din atmosferă pot micşora o maşină până la dimensiunea unei conserve.

Călătoria va continua cu Saturn, Venus, Mercur, Neptun, Uranus şi Pluto.

Excursie pentru cei bogaţi

Grupul Virgin Galactic, deţinut de afaceristul britanic Richard Branson, oferă celor pasionaţi o serie de incursiuni în cosmos, la preţul de 200.000 de dolari. Până acum, s-au înregistrat peste 80.000 de rezervări, iar printre viitorii pasageri posibili se numără Madonna, Paris Hilton, Brad Pitt, Angelina Jolie, Robbie Williams şi Tom Hanks.

Pentru o călătorie cu Agenţia Spaţială din Rusia, care transportă persoane în cosmos încă din 2001, tarifele se încadrează între 20 şi 35 de milioane de dolari.