Ghid complet despre cauciucurile de iarnă

Sursa foto: Arhiva EvZ

Alături de sancţiuni legate de suspendarea permisului auto şi amenzi, şoferul fără anvelope de iarnă care blochează un drum poate suporta financiar lucrările de degajare a şoselei

"Mi-am luat carnetul în ianuarie şi am cumpărat imediat anvelope de iarnă. Au fost cumpărate la second hand. Le-am folosit deja o iarnă, dar nu ştiu dacă mai sunt bune şi anul acesta sau sunt uzate", se întreabă Corina Moldovanu, din Bucureşti. Printre şoferi circulă deja numeroase întrebări privind condiţiile de utilizare ale anvelopelor de iarnă. Experţii oferă câteva lămuriri importante. 1. E obligatorie folosirea de la 1 noiembrie a cauciucurilor de iarnă? "Nu sunt obligatorii de la o anumită dată. Dacă drumul e uscat, chiar dacă suntem în decembrie, nu poate fi sancţionat şoferul", ne-a explicat şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române, comisarul-şef Lucian Diniţă. "Conducătorii auto pot fi sancţionaţi doar în cazul în care circulă pe drumurile publice fără anvelope de iarnă atunci când pe carosabil este zăpadă, gheaţă", mai punctează Diniţă.

  • Cauciurile fără etichetă sunt ilegale de la 1 noiembrie

2. Poliţia te amendează , dacă nu se prezintă un certificat de la Registrul Auto Ro mân (RAR) care să ateste produsele? "Povestea chitanţei nu este adevărată", ne explică un inspector RAR. 3. Când sunt considerate uzate anvelopele de iarnă? "Acestea trebuie să nu aibă crăpături pe părţile laterale, pe partea centrală de rulare să aibă o adâncime de minimum 1.6 pe două treimi din lăţimea benzii de rulare. În plus, e nevoie ca anvelopele să corespundă datelor din Cartea de Identitate a Vehiculelor privind dimensiunile anvelopei, a jentei şi coeficientul de viteză şi sarcină", ne-a mai spus expertul RAR. 4. Anvelopele "all season" sunt bune şi pentru lunile de iarnă? Pot fi montate pe autoturisme doar dacă sunt însemnate cu literele M şi S, însemnând în engleză mud (noroi) şi snow (zăpadă).

  • Tot ce trebuie să ştii despre cauciucurile de iarnă. Cât de bune sunt cele second hand şi all seasons

Amendă de 1.500 de lei şi plata de despăgubiri Când un şofer este surprins fără cauciucuri de iarnă în perioada intemperiilor, i se ridică certificatul de înmatriculare şi este sancţionat cu 9 până la 21 de puncte. "Amenda poate ajunge până la 1470 de lei", a mai precizat comisarul şef Diniţă. În plus, şoferii pot suporta valoarea intervenţiei pentru deblocarea drumurilor. "Le putem imputa despăgubiri, legea ne permite acest lucru. Anul trecut nu am făcut-o, am preferat să ne înţelegem amiabil cu conducătorii auto", ne-a spus Luciano Tudor, şeful de la Drumuri şi Poduri Galaţi. "Lipsa anvelopelor de iarnă pe perioada intemperiilor este sancţionată cu 9 până la 21 de puncte. Amenda poate ajunge până la suma de 1.470 de lei." LUCIAN DINIŢĂ, comisar şef Poliţia Rutieră Regula etichetelor De la data de 1 noiembrie, toate anvelopele noi trebuie să aibă o etichetă care să conţină informaţii privind trei criterii de performanţă: cel al consumului de combustibil, al siguranţei şi cel al nivelului scăzut de zgomot, potrivit Jurnalului Oficial al Uniunii Europene. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Bogdan Nica, a precizat că amenzile pentru neetichetare pot ajunge până la 30.000 de lei.

  • CONTROL LA ANVELOPE. Comercianţi de cauciucuri, verificaţi de poliţişti

Ce spune Ordonaţa anvelopelor Modificări referitoare la anvelopele de iarnă sunt prevăzute în Ordonanţa 195/2002. La articolul 61 se precizează că anvelopele de iarnă sunt omologate prin Directiva 92/23/CE din 31 martie 1992. De asemenea, conform articolului 28, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă. La TIR-uri de peste 3,5 tone şi la autovehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă sau lanţuri şi alte echipamente omologate pe roţile axei/axelor de tracţiune. Cât costă un cauciuc nou În magazinile de profil - atât cele online, cât şi tradiţionale - o anvelopă nouă costă între 300 şi 1.200 de lei. Cele mai ieftine sunt ale unor mărci mai puţin necunoscute, de genul Trayal, iar cele mai scumpe provin de la mărci renumite, de tipul Firestone. Mulţi şoferi aleg însă să cumpere cauciucuri la mâna a doua. Într- o astfel de variantă, o anvelopă de iarnă costă între 100 şi 300 de lei bucata. Cel mai avantajos preţ îl au cei care vând în aşa numitele talciocuri sau pieţe de maşini. Aici anvelopele secondhand se vând şi la 300-400 de lei pentru un set de patru. CITIŢI ŞI:

  • Parlamentul a decis: maşinile trebuie echipate cu anvelope de iarnă