Zeci de proiecte cofinanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), privind stimularea investiţiilor în sectorul energiei regenerabile, sunt blocate. Motivul: legislaţia actuală nu poate fi aplicată.
Potrivit preşedintelui AFM, Gheorghe Popescu, s-a ajuns în această situaţie pe motiv că autorităţile de la Bruxelles consideră că în România ar exista o compensaţie prea mare.
"Comisia Europeană consideră că sunt domenii supracompensate, ca de exemplu cele în care este folosită biomasa", a declarat Popescu la conferinţa internaţională "Infrastructura inteligentă în Europa de Sud-Est" organizată de Forum Invest.
Guvernul va revizui legislaţia
Potrivit acestuia, executivul a revizuit legislaţia şi urmează să se prezinte o nouă formă a legii. Noua variantă a actului normativ va fi prezentată oficialilor europeni.
Cea mai recentă lege care a modificat legislaţia privind certificatele verzi a fost adoptată anul trecut. Iar din cauza faptului că autorităţile române nu au notificat Comisia Europeană privind sistemul de sprijin stabilit de Legea nr. 220/2008, motiv pentru care europenii nu şi-au dat OK-ul în ceea ce priveşte aplicarea legii, aproximativ 30 de proiecte aprobate de AFM nu pot fi derulate. "Proiectele stagnează pentru că nu ştim care este soarta certificatelor verzi", a adăugat Popescu.
Comisia Europeană a cerut 47 de clarificări pe această temă şi chiar i-a invitat pe oficialii români la Bruxelles pentru a lămuri situaţia. Legea prevede ca producătorii de energie regenerabilă să primească un sprijin sub formă de certificate verzi în funcţie de tehnologia folosită, iar furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate, care mai departe se regăsesc în preţul consumatorului final.
Un certificat verde are o valoare de tranzacţionare cuprinsă între 25 şi 55 de euro. 30 de proiecte finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt blocate din cauza lipsei reglementărilor specifice