Finanţele nu pot ieftini benzina prin reducerea accizelor

România trebuie să respecte un calendar de creştere a accizelor pe carburanţi, convenit cu UE în momentul aderării, iar acesta este foarte greu de modificat, a declarat ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, astăzi, la o conferinţă organizată de Consiliul Investitorilor Străini.

El a spus că există discuţii pentru reducerea accizelor la carburanţi, "dar avem de respectat un calendar de creştere a accizelor şi doar cu aprobarea Comisiei Europene am putea reduce acciza".

Potrivit şefului Finanţelor, România are în acest sens un angajament convenit în momentul integrării, care este foarte greu de modificat.

Guvernul României nu intenţionează să reducă cota unică şi nici taxa pe valoarea adăugată (TVA), chiar dacă unele voci cer aceste lucruri, a ma afirmat ministrul Gheorghe Ialomiţianu.

"Vom asigura stabilitatea pentru cota unică şi nu o modificăm, deşi sunt discuţii în rândul partidelor de la putere să o reducem", a afirmat şeful Finaţelor.

El a spus că sunt voci care cer reducerea TVA, "dar guvernul nu este în măsură să facă acest lucru, pentru că această taxă ne asigură în cea mai mare parte finanţarea cheltuielilor publice".

Ialomiţianu a explicat că, în 2010, guvernul a avut un surplus colectat din TVA de 5 miliarde lei şi nu îşi permite să reducă această sumă.

În ceea ce priveşte diminuarea cotelor de contribuţii de asigurări sociale (CAS), ministrul finanţelor a spus că guvernul ia foarte în serios acest lucru, "dar decizia se va lua după discuţiile cu Comisia Europeană şi FMI".

Potrivit ministrului, avem încasări suficente pentru a finanţa cheltuielile publice şi a asigura bani pentru investiţii.

El a reamintit că, ieri, s-a aprobat în guvern o măsură care prevede ca cei care cumpără active ale unor societăţi comerciale în insolvenţă sau faliment, cum ar fi clădiri sau utilaje, să poată primi ajutor de stat. "Obiectivul acestei măsuri este să se asigure locuri de muncă", a precizat Ialomiţianu.