Ninsorile şi gerul care s-au abătut asupra României au paralizat circulaţia în numeroase localităţi din ţară. Chiar dacă urgia iernii s-a mai domolit, autorităţile au fost solicitate la peste 8.000 de intervenţii. Opt localităţi din judeţele Constanţa şi Hunedoara erau, încă, izolate sâmbătă după amiază. În plus, sloiurile de gheaţă blocheză traficul fluvial pe Dunăre iar punctele de trecere a frontierei cu bacul sunt închise.
Informațiile centralizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Centrul Național de Conducere Integrată, arată efectele fenomenelor meteorologice nefavorabile din zilele precedente.
Din datele furnizate de oficialii MAI, situaţia se prezintă astfel:
Traficul rutier pe autostrada A2 București – Constanța se desfășoară îngreunat între kilometrii 15 și 45, din cauza ceții, vizibilitatea este redusă - pe alocuri - sub 100 de metri.
La acest moment nu sunt puncte de trecere a frontierei închise, cu excepția punctelor de trecere a frontierei de la Dunăre, fiind închise din cauza gheții formate.
Toate aeroporturile sunt deschise. Porturile Medgidia şi Murfatlar sunt închise din cauza formării podului de gheaţă, iar traficul fluvial este închis pe 18 de căi navigabile.
Circulația feroviară se desfășoară în condiții de iarnă, 9 trenuri au înregistrat întârzieri de peste 60 minute în ultimele 24 de ore.
În intervalul amintit, la nivel național au fost efectuate 8.601 intervenții medicale de către SMURD și serviciile de ambulanță, dintre care 200 pentru gravide, 157 pentru persoane dializate și 95 pentru persoane fără adăpost.
Elicopterele SMURD au executat 7 misiuni medicale pentru salvarea a 7 persoane în județele Harghita, Ialomița, Tulcea, Constanța și Caraș-Severin.
In această noapte, au intervenit pentru diferite situații de urgență cauzate de fenomenele meteo peste 1000 de angajați MAI.
CNAIR a acționat cu 465 utilaje, 1.649 tone de material antiderapant şi 3.6 tone clorură de calciu.
Pe parcursul zilei de ieri, 13 ianuarie a.c., Ministerul Apărării Naționale a executat 2 misiuni de sprijin (96 militari și 4 mijloace în municipiul București și 8 militari cu 1 remorcher fluvial în județul Tulcea).
Județul Constanța
Din cauza vântului care a spulberat zăpada pe carosabil, spre 7 localități (sat Coroana/com. Albeşti, sat Vâlcele/oraș Negru Vodă, sat Cuiugiuc/com. Lipniţa, sat Viile/com. Ion Corvin, sat Măgura/com. Cerchezu, sat Potârnichea/com. Topraisar și sat Biruinţa/com. Topraisar), drumurile au fost impracticabile. Autoritățile locale au acționat pe parcursul zilei cu utilaje pentru deszăpezire, la momentul informării nemaifiind localități cu drumuri blocate (la ora 01:00 s-a reușit deblocarea ultimului drum către satul Coroana).
Între localitățile Istria și Săcele, un microbuz cu 26 de pasageri a rămas blocat în zăpadă pe DJ 226. Pentru salvarea persoanelor și deblocarea autovehicului autoritățile locale au acționat cu 2 utilaje, acesta fiind repus pe partea carosabilă fără alte probleme.
Un autotren a efectuat o manevră greşită la ieşirea dintr-o fabrică de confecţii şi s-a înzăpezit în localitatea Năvodari pe un drum curăţat de zăpadă. A fost anunţată Primăria Năvodari, problema fiind rezolvată, ieri în jurul orei 18.00.
Județul Hunedoara
Cătunul Vadul Dobrei din comuna Bunila, localitate cu 10 locuitori, este izolat din punct de vedere rutier, acesta fiind un fenomen sezonier uzual. Primarul din comuna Bunila a solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situașii de Urgență Hunedoara, care a alocat 2 APIC-uri și 2 șenilate pentru transportul de alimente esențiale și apă. Pe parcursul zilei pompierii au ajuns în localitate, distribuind alimentele și apa.
Județul Bacău
În satul Goioasa, comuna Agăș, pe râul Trotuș, lucrătorii Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău au intervenit în regim de urgență cu un excavator și un buldozer, pentru distrugerea podului de gheață și a blocajelor create în albia râului Trotuș. Nivelul apei din zonă a scăzut la 10 cm, urmând a se efectua o reverificare a situației în această dimineață.