Daca vrei sa obtii repede un serviciu, autoevalueaza-te corect si du-te la interviul de angajare increzator in fortele proprii, fara emotii.
Reusita la discutia cu potentialul angajator va fi mult mai sigura daca vei lasa o prima impresie favorabila. Mihaela Stroe, managerul general al companiei Acta Nonverbal, considera ca o strangere de mana ferma, privitul direct in ochi si un zambet natural sunt ingredientele necesare succesului la un interviu de angajare.
Zambet pentru zambet
EVZ: In ce masura este importanta comunicarea nonverbala, mai ales la un interviu de angajare? Mihaela Stroe: 70-90% din intregul spectru al comunicarii este nonverbal. Comunicam prin gesturi, atingeri, priviri si chiar prin haine. Intr-un minut, poti spune 120 de cuvinte, dar in acelasi timp, prin corp transmiti 800 de cuvinte! Tot ceea ce gandesti, atitudinea pe care o ai se transmit prin limbajul corpului. Daca stii cum sa te comporti la interviu, reusita este cu siguranta de partea ta.
Practic, ce trebuie sa faca un candidat cand discuta cu angajatorul?Sa se gandeasca la faptul ca prima impresie conteaza. Si sa zambeasca, insa nu fortat! De ce? Pentru ca la zambet se raspunde cu zambet. Creezi o stare pozitiva, de comunicare. Un vechi proverb chinezesc spune ca, cine nu stie sa zambeasca, sa nu-si deschida niciodata un magazin!
Al doilea element important este cel vizual. Trebuie sa privesti intervievatorul in ochi, aratand in felul acesta ca esti o persoana deschisa si ca ai incredere in tine. Daca la privire si zambet adaugi si o strangere de mana ferma, reusita este aproape o certitudine.
Fara teama
Ce le recomandati tinerilor?Sa nu se duca la interviuri nepregatiti, tematori si infricosati. In momentul in care un angajator percepe teama candidatului, ii vine foarte greu sa-i dea acestuia responsabilitati, chiar daca ar putea fi vorba despre o persoana competenta.
Recomand tinerilor sa se autoevalueze foarte bine, sa stie unde anume se situeaza, pentru a reusi sa transmita, prin limbajul corpului, acea incredere de sine care este foarte importanta.
Ce nu te ajuta sa te vinzi? Palmele transpirate, umede, zambetul fortat, broboanele de sudoare de pe frunte, batutul din picioare, nervozitatea mainilor, inghitirea continua a salivei.
Aceste semnale arata clar ca esti stresat, iar o asemenea stare nu da prea multe sanse cuiva sa se apropie de tine. Practic, pui un paravan intre tine si un interlocutor.
Controleaza-ti emotiile!
Dar e normal sa ai emotii... Fireste, dar trebuie sa stii sa le controlezi. Daca nu, pierzi interviul din cauza lor! In timpul discutiei cu angajatorul trebuie sa ai o postura deschisa. Si modul in care te asezi pe scaun conteaza!
Daca jobul pe care-l urmaresti presupune comunicare si dezinvoltura, asta trebuie sa arati, prin limbajul corpului, inca de la prima discutie. Gandeste-te ca lucrezi deja intr-un magazin. Ce faci cand vor veni clientii daca nu esti dezinvolt? Te ascunzi dupa rafturi?
Iar cand vorbesti, gesticuleaza! Nu foarte larg, dar este important sa-ti arati palmele, indicand astfel deschiderea ta. Si inca ceva, extrem de important: corpul si cuvintele trebuie sa comunice acelasi lucru. Sa fie congruente.
CARTE DE VIZITA
Specialista in comunicare nonverbala > A absolvit Facultatea de Sociologie si Opinie Publica din cadrul Universitatii Bucuresti, apoi un master pe Comunicare si Opinie Publica, la Universitatea Bucuresti si Universitatea din Trieste, Italia (cu o bursa Erasmus).
> Este doctorand in domeniul psihologiei sociale, specializarea comunicare nonverbala.
> Preda limba romana pentru straini, engleza si italiana.
> Este trainer si consultant in comunicare nonverbala.
> Conduce compania Acta Nonverbal, care ofera servicii de training si consultanta in comunicare, relatii publice si marketing.
> Este consultant acreditat Human Synergistics, avand posibilitatea de a utiliza instrumentele sociologice de investigare si analiza a culturii organizationale.
> Are 29 de ani.