Germania, sub furia vanturilor

Cel putin 11 morti, peste 200 de raniti, circulatia trenurilor intrerupta si pagube de milioane de euro.

Acestea sunt urmarile uraganului Kyrill in Germania. Doar o parte din trenuri si-au reluat ieri traseul, dupa ce joi seara toate cursele fusesera complet sistate - ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Gara principala din Berlin - inaugurata in urma cu opt luni - a fost in noaptea de joi spre vineri complet evacuata, dupa ce o bucata de metal de doua tone s-a desprins de pe una dintre fatade si s-a prabusit de la o inaltime de 40 de metri. Nimeni nu a fost ranit, dar scara peste care a cazut a fost distrusa.

Potrivit meteorologilor, Kyrill (din greaca veche: Domnul) a lovit Germania cu circa 202 kilometri la ora. Zeci de mii de oameni au ramas complet pe intuneric in regiunile Sachsen, Sachsen-Anhalt si Brandemburg, unde acoperisurile mai multor case au fost smulse.

Victima de 18 luni

Pe tot teritoriul Germaniei, sute de strazi au fost blocate de copaci cazuti, iar canalizarile abia au facut fata cantitatilor de precipitatii. In doar cateva ore, in Berlin, de exemplu, a plouat cat intr-o luna intreaga. Majoritatea victimelor au rezultat din accidente de circulatie si prabusirea copacilor, cea mai tanara fiind o fetita de 18 luni, peste care a cazut o terasa in Munchen.

Avertizarile cu privire la intemperii incepusera de joi, cand toate evenimentele au fost anulate, iar elevii si studentii au fost trimisi acasa dupa pranz. Chiar si parlamentarii si-au scurtat programul de lucru. Si ieri, multe scoli au ramas inchise. Cel mai repede si-a revenit transportul aerian, toate zborurile fiind reluate normal chiar de a doua zi.

Berlin

Romanii, melomani neinfricati

Desi autoritatile sfatuisera cetatenii sa ramana acasa in cursul serii, multi romani din Berlin nu s-au lasat impresionati: circa 40 de persoane au venit la Institutul Cultural Roman, unde fusese programat, la ora 19.30, un concert de pian sustinut de tanarul Sorin Creciun. Dupa recital, spectatorii au ciocnit un pahar de vin si au schimbat impresii.

Daca inainte de spectacol afara ploua cu galeata, la plecare - lumea a fost impresionata de faptul ca vremea se linistise complet, vantul nici macar nu adia, iar asfaltul aproape ca se uscase. Din fericire, toti au ajuns acasa inainte ca uraganul sa se dezlantuie.