Editura Evenimentul si Capital

Germania: noul Colos cu picioare de lut al Europei

Autor: | | 2 Comentarii | 3269 Vizualizari

Hemoragia galopantă de putere a Angelei Merkel face ca „Bimotorul European” să rămână în aer cu o singură elice. Promisa Reformare a UE este mai cețoasă ca niciodată. Alegerile europarlamentare de anul viitor vor fi teatrul unui război decisiv dintre forțele prointegrare, măcinate și obosite, și forțele naționaliste, afl ate pe val.

Pe 12 septembrie, discursul lui Jean-Claude Juncker de la Strasbourg privind „Starea Uniunii” a dat oficial startul campaniei electorale a alegerilor din 2019 pentru Parlamentul European. După două săptămâni, pe 29 septembrie, Emmanuel Macron a ales să lanseze campania formațiunii sale, La République en Marche, la Berlin.

Pe fondul confuziei de pe scena politică din Germania, unde Angela Merkel pierde dramatic din putere de la o zi la alta, gestul lui Macron se dorește în mod evident un semnal fără echivoc privind ambițiile francezului de a deveni noul lider al Europei.

Lozinca sub care se va desfășura adunarea de la Berlin a lui Macron - „Für ein progressives Europa gegen den Nationalismus” („Pentru o Europă progresistă, fără naționalism”) – descrie perfect bătălia electorală din 2019: forțele politice „clasice”, favorabile unei integrări din ce în ce mai mari, se vor ciocni cu valul tot mai mare al forțele naționaliste și eurosceptice, care pledează pentru „descentralizare”, eliberare de sub tutela Bruxelles-ului, întărirea frontierelor și sporirea rolului statelor naționale.

Până acum, cele două principale blocuri politice „clasice”, Partidul Popular European (PPE) și Partidul Socialist European (PSE), erau obișnuite să „defileze” în alegerile europarlamentare, practic fără alți contracandidați, și își împărțeau rolul dominant.

În 2019, lucrurile se vor schimba dramatic: „Cred că vom avea un Parlament European foarte diferit de tot ce am avut până acum”, a declarat pentru EurActiv Gilles Merritt, fondatorul think-tank-ului „Friends of Europe”. „Bănuiesc că viitorul Parlament ar putea avea un număr substanțial de membri de la diferitele partide populiste, ceea ce îl va face un parlament mult mai politic și mai puțin tehnic. Și nu sunt sigur că este un lucru rău.”

„Populiștii”, așa cum sunt numiți peiorativ naționaliștii și euroscepticii, se vor grupa foarte probabil în jurul italianului Matteo Salvini și al ungurului Viktor Orban, înc ercând să rupă cât mai mulți membri de la Partidul Popular, măcinat de neînțelegeri și dezbinări.

De partea cealaltă, forțele pro-integrare, care urmăresc să dea un suflu nou Uniunii Europene, fac eforturi să strângă rândurile, însă formațiunea „En Marche” a lui Macron pare obligată să defileze într -un singur picior, lipsită de sprijinul Angelei Merkel, cea cu care se aștepta să formeze „Bimotorul UE”

Merkel, în pat cu dușmanul

Al patrulea mandat de cancelar se dovedește catastrofal pentru lidera germană, care suferă de o hemoragie de putere galopantă. Dar și pentru Uniunea Europeană.

„Lovitura de palat”, așa cum a fost numită înlocuirea mâinii sale drepte, Volker Kauder, în fruntea grupului CDU-CSU, de către propriii săi parlamentari, este ultima rană politică pe care a încasat-o Angela Merkel, și mulți observatori consideră că aceasta i-ar putea fi fatală. Or, ce influență mai poate avea Merkel în Europa, când acasă la ea se clatină și este îndoielnic că își va încheia mandatul?

Marea întrebare este dacă, doar cu un singur lider în frunte – Macron - , forțele pro-UE vor mai fi capabile să formeze în viitorul Parlament European o majoritate solidă, să promoveze lideri puternici și o agendă legislativă reformistă, sau vor fi blocați de „populiști” la fiecare pas pe care îl fac.

Iubita lui Gheorghe Turda rupe tacerea! De ce a fost nevoita sa se desparta de artist

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI