Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a venit cu o nouă idee pentru rezolvarea crizei datoriilor care ameninţă zona euro: creearea de către statele care au datorii care depăşesc plafonul de 60% din PIB permis de legislaţia UE a unor fonduri specialepentru sumele care sunt peste acest prag: Aceşti bani ar urma să fie rambursaţi în 20 de ani din venituri fiscale.
Wolfgang Schauble a obţinut sprijinul cancelarului Angela Merkel pentru propunerea sa, însă nu se ştie dacă aceasta o va susţine în cadrul summitului UE de săptămâna viitoare.
Ministrul de Finanţe german crede că aplicarea propunerii sale va creşte încrederea investitorilor, deoarece se va da un semnal clar că statele vor să limiteze datoriile la 60% din PIB.
"Fiecare stat trebuie să transfere într-un fond special sumele datorate care depăşesc 60% din PIB şi să le plătească din veniturile fiscale. În decurs de 20 de ani, datoriile trebuie reduse la 60% din PIB", a declarat Schaeuble pentru Passauer Neue Presse. În Germania, un astfel de fond va fi de circa 500 miliarde de euro, întrucât datoriie celei mai mari economii europene se ridică la aproximativ 80% din PIB.
Planul lui Schaeuble nu se bucură nici măcar de susţinerea Austriei. Ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, a declarat vineri că orice propunere care are ca rezultat strângerea de miliarde de euro de la contribuabili va întâmpina probleme în parlamentele naţionale.
Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni luni cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy pentru stabilirea detaliilor schimbărilor pe care speră să le aprobe liderii din zona euro la summit-ul de pe 9 decembrie. Merkel a declarat vineri, în Bundestag, că nu există soluţii rapide pentru problemele din zona euro şi că actuala criză se va întinde pe mai mulţi ani.