Partidul AUR propune un proiect legilativ prin care să fie interzisă producerea și comercializarea insectelor în scop alimentar, în România. George Simion, liderul partidului, a depus un astfel de proiect la Parlament. De menționat că anumite insecte sunt folosite pe scară largă în industria alimentară autohtonă, dar și în cea a cosmeticelor. Din acestea se produce un colorant alimentar folosit în compoziția unei varietăți de produse alimentare, de la preparate din carne, iaurt, înghețată și până la sucuri.
Partidul AUR a inițiat un proiect de lege prin care solicită interzicerea producerii și a comercializării insectelor în România, în scop alimentar. În cazul în care acest proiect va fi adoptat și va intra în vigoare, industria alimentară autohtonă sau sănătatea românilor vor avea foarte mult de suferit. Aceasta deoarece o varietate de insecte este folosită pentru prepararea coloranților alimentari – E120 – folosiți pe scară largă în industria alimentară și cea cosmetică. Coloranții produși din insecte înlocuiesc substanțele chimice, sintetice, nocive pentru sănătatea umană.
„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană”, se arată într-un comunicat de presă al AUR.
Proiectul de lege îi are ca inițiatori pe deputaţii George Simion, Lilian Scripnic, Sorin Muncaciu şi pe senatorul Claudiu-Richard Târziu.
Coloranții din insecte sunt în majoritatea produselor alimentare
De menționat că în prezent, în industria alimentară se folosește pe scară largă, un colorant alimentar, natural, produs din insecte. Este vorba despre carmin, cunoscut și ca E120, obținut prin uscarea și zdrobirea unei specii de insectă numite coșenilă. Carminul se folosește într-o gamă foarte largă de alimente, de la sucuri, înghețată, iaurt, la preparate din carne, produse de cofetărie sau patiserie și până la preparate din carne, cârnați, parizer, pateu.
În peste 50% din preparatele din carne comercializate colorantul de bază este carminul, pigment de un roşu strălucitor produs din gândaci uscaţi şi zdrobiţi.
Carminul se regăseşte şi în sute de mărci de produse cosmetice, în special în rujuri, fiind preferat mai ales deoarece pot fi prezentate ca fiind ecologice
E drept că, pe etichete nu se specifică nicăieri că vopseaua este făcută din gândaci, producătorii preferând denumirile comerciale precum E120, coşenilă, acid carminic, carmin, carmine sau roşu natural 4.
Dilema legii promovate de AUR
Pigmentul din insecte, natural, a fost preferat de producători din cauza efectelor negative pe care le provoacă metabolismului uman coloranţii alimentari sintetici.
Drept urmare, o astfel de lege, precum cea promovată de Partidul AUR, ar reprezenta o lovitură destul de dură pentru industria alimentară și cea cosmetică. Sau pentru consumatorii cărora accesul la produsele preferate le-ar fi interzis, deoarce ar fi scoase de la comercializare.
Sau, în cazul în care producătorii de alimente și cosmetice se vor conforma și ar reveni la coloranții chimici, lovitura ar fi pentru sănătatea românilor, pe care AUR susține că dorește să o protejeze.