"ORAŞUL DE VIS". Primarul oraşului Braşov a primit ieri, din partea www.evz.ro, diploma care atestă victoria oraşului de sub Tâmpa.
La patru luni după ce www.evz.ro a lansat românilor provocarea de a alege "Oraşul de vis", Braşov, câştigătorul competiţiei, a primit ieri diploma care îi confirmă statutul. La sediul primăriei municipiului, edilul George Scripcaru a primit, în prezenţa jurnaliştilor din presa locală, diploma “Braşov, oraşul de vis". Acesta a primit distincţia în numele braşovenilor, cei care au acordat voturile şi notele care au adus oraşul lor pe prima treaptă a clasamentului. O destinaţie turistică pentru străini
Scripcaru a precizat că victoria oraşului său în faţa celorlalte 14 care au participat la această competiţie înseamnă că "Braşovul reprezintă ceva pe harta României". Iar importanţa Braşovului în turismul românesc este confirmată, după spusele primarului, şi de prezenţa tot mai mare a grupurilor de turişti străini.
"Am observant că a crescut mai ales numărul turiştilor din Asia. Grupurile de europeni sunt mai greu de observat, poate doar limba vorbită să îi dea de gol, însă nu ai cum să nu-i vezi pe asiatici în Piaţa Sfatului din Braşov. Iar acest lucru este încurajator. La fel de încurajator este şi să îl aud pe consulul SUA la Bucureşti care mi-a spus că el vine ca turist în Braşov, alături de familie, şi că recomandă tuturor prietenilor săi străini care ajung în România să vine neaparat la Braşov".
Condiţiile superioare de viaţă pe care Braşovul le oferă locuitorilor au fost cele care au asigurat oraşului de sub Tâmpa victoria în competiţia "Oraşul de vis"." Nu poţi să faci multe lucruri bune dacă nu ai o infrastructură pusă la punct. Asta înseamnă că faci doar poveşti sau lucruri teoretice. Şi s-a demonstrat acest lucru la nivel naţional. Pe noi, ne ajută extraordinar de mult clima, relieful, zonele şi lucrurile frumoase pe care le avem în ţară. Însă, ele nu pot fi apreciate şi scoase în evidenţă dacă nu punem la punct un aspect foarte important: infrastructura. Proiectele mele de până acum demonstrează acest lucru şi prioritatea este inclusă în strategia de viitor a Braşovului. Am să ţin cont şi de propunerile făcute de cititori şi de locuitori, în campania "Oraşul de vis", pe aspecte ce ţin de mediu. Prin proiectele pe care le-am realizat, am încercat să scot în afara oraşului tot ceea ce ţine de poluarea fonică sau ambientală. Schimbările în bine se simt în Braşov, iar acest aspect e confirmat de locuitori, chiar dacă la început sunt reticenţi la diferite proiecte, dar şi de turişti", a mai declarat primarul George Scripcaru ieri, în timpul conferinţei de presă.
Edilul Braşovului a mai precizat la finalul conferinţei de presă că "www.evz.ro a realizat o campanie care nu s-a bazat pe opiniile mele, ca primar, sau doar ale dumneavoastră, ci pe ceea ce au stabilit cetăţenii oraşului Braşov, cetăţenii din alte oraşe din România care au participat la această campanie, chiar şi cetăţenii care nu sunt români, dar care au vizitat Braşovul cu diferite ocazii. În plus, se bazează pe informaţiile primite de la instituţii publice, a căror decizie nu poate fi încadrată în zona de subiectivism. Toate lucrurile acestea, puse cap la cap, mă bucură. Pentru că am făcut lucuri care, pe de o parte, confirmă aşteptarea cetăţenilor, dar îmi creează şi o obligaţie în perspectivă, de care va trebui să ţin cont. De aceea, va trebui să am grijă să menţin acest loc pe care Braşovul l-a câştigat în această campanie www.evz.ro".
Un aspect negativ pe care edilul Braşovului l-a menţionat a fost legat de atitudinea negativă a românilor şi de lipsa lor de solidaritate. “Noi avem tendinţa de a scoate în evidenţă ceea ce este neplăcut şi rău. Nu avem capacitatea de a recunoaşte aspectele pozitive şi sper să depăşim această barieră", a mai spus Scripcaru. În ceea ce priveşte modul în care aceştia îşi demonstrează devotamentul faţă de locurile natale, caracterul diferit pe zone geografice s-a resimţit şi în campania "Oraşul de vis".
Astfel, oraşele din Ardeal care au participat în competiţie au primit mai multe voturi din partea locuitorilor, iar comentariile, chiar dacă au conţinut şi critici la adresa administraţiilor locale, au fost constructive. În multe dintre acestea se ofereau detalii celor care încă nu ajunseseră în aceste zone, despre ce ar fi intersant de vizitat şi care sunt locurile care nu ar trebui ratate în oraşe.
Zona din Moldova însă, pe lângă voturi mai puţine din partea locuitorilor, a primit şi cele mai dure critici. Locuitorii din Galaţi, Bacău, chiar şi Iaşi, au criticat dur administraţiile locale pentru lipsurile din oraşe, de la starea infrastructurii, a mediului, la rata şomajului, la ofertele de muncă, lipsa parcărilor, ori câinii fără stăpân. Iaşiul a mai avut avantajul învăţământului şi a tradiţiilor în acest sens, merite recunoscute de locuitori. "Oraşul de vis", o campanie unică în presa românească
Diploma pe care www.evz.ro a acordat-o ieri oraşului Braşov se va alătura altor certificate de recunoaştere pe care acest oraş le-a câştigat în ultimii ani. Dintre acestea, două au fost primite de la Bruxelles, pentru folosirea inteligentă a resurselor. În 2008 şi 2009, Braşovul a ocupat locul 2 în campania europeană “Make your city a model în energy management", iar modul de implementare a proiectelor în acest sens a primit recunoaştere europeană.
În acest an, Braşovul se află şi la ceas aniversar, întrucât aniversează 775 de ani de la prima atestare documentară. Turiştilor şi locuitorilor le-au fost pregătite concerte de jazz, târguri de produse tradiţionale şi naturale, evenimente slow-food şi culturale.
Campania realizată de www.evz.ro pentru a descoperi oraşul din România cu cele mai atractive condiţii de viaţă a oferit o provocare unică în presa din România. Acest proiect original a realizat o radiografie obiectivă asupra vieţii în cele 14 oraşe alese să participe în campanie. S-au reunit opiniile locuitorilor, cu perspectiva administraţiilor locale şi evaluarea www.evz.ro pe informaţii statistice aparţinând instituţiilor publice.
Reunite, cele trei puncte de vedere au arătat că Braşovul oferă cele mai mari avantaje şi poate fi considerat o destinaţie de emigrare internă pentru cei aflaţi în căutatea unui oraş care să le satisfacă cerinţele privind calitatea vieţii, de la infrastructură, la mediu, siguranţă, sănătate, cultură şi educaţie, dezvoltare economică şi administraţie locală.