X

George Maior: Nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă, dacă nu este atent

Autor: Ioana Tomescu / Data publicarii: 12-09-2014 10:09

Directorul SRI, George Maior, a atras atenţia că un eveniment asemănător celui de la 11 septembrie 2011 se poate petrece şi este nevoie de multă atenţie şi vigilenţă, pentru "nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă".

Prezent joi seară la TVR 1, şeful SRI a explicat că momentul ar putea să se petreacă prin alte metode, unele dintre ele neputând fi anticipate în prezent, dată fiind evoluţia tehnologiei.

"Da, sigur că se poate petrece, se poate petrece prin alte metode, poate unele prin care nu le-am putea anticipa acum, nu avem reprezentarea lor datorită evoluţiei tehnologiei, comunicaţiilor în sistemul global de care beneficiază şi organizaţiile teroriste şi indivizi care doresc să facă acest lucru, datorită evoluţiei tipologiei de armamente care pot fi accesate de asemenea de indivizi sau organizaţii, datorită evoluţiei geopolitice sau regionale din anumite părţi ale lumii", a spus Maior, potrivit Agerpres.

Şeful SRI spune că este nevoie de multă atenţia şi vigilenţă, atrăgând atenţia că un stat puternic, ca sistem de securitate, poate fi la fel de bine vulenrabil în faţa ameninţărilor teroriste.

"Lumea s-a schimbat radical (după 11 septembrie 2001- n.r.). Putem fi foarte puternici ca stat, ca sisteme de securitate şi putem fi, paradoxal, în acelaşi timp, foarte vulnerabili. Deci, trebuie să fim mult mai atenţi, mult mai vigilenţi şi mult mai abili. Nici cel mai important stat nu poate fi scutit de o catastrofă, dacă nu este atent", a mai afirmat şeful SRI.

Maior a mai precizat că nu este cazul ca românii să se teamă de o ameninţare de tip militar, graţie faptului că România face parte din NATO şi are astfel "toate garanţiile de securitate din punct de vedere militar asigurate".

"Pe de altă parte, un conflict la graniţele unui stat trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare serioasă din raţiuni economice, umanitare, sociale, (…) legate de capacitatea unui stat de a avea cooperare dincolo de graniţele sale în această zonă turbulentă, plus alte elemente de ordin intern, politic mai sofisticate", a mai spus George Maior