Geoană: Un acord cu FMI, un fel de chimioterapie

Preşedintele social-democraţilor a precizat, astăzi, în cadrul unei dezbateri organizate de Academia Română, că, înainte de face o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, Executivul de la Bucureşti trebuie să "vină cu răspunsul la problema crizei". În condiţiile în care acordul nu răspunde condiţiilor de a nu sacrifica economia şi investiţiile, acesta va fi "un fel de chimioterapie, care nu face bine decât pe termen scurt", consideră Mircea Geoană.

"Este obligatoriu ca, înainte de a se intra într-o discuţie de fond cu FMI – şi vă amintesc că Guvernul nu are în acest moment un madat politic pentru a încheia un acord - este obligatoriu să venim cu răspunsul nostru la problema crizei. Şi dacă va fi nevoie, ca o consecinţă a unui plan românesc, de un eventual acord cu FMI, atunci îl vom face în condiţiile şi termenii care să răspundă preocupărilor noastre de a nu sufoca economia, de a nu sacrifica socialul şi investiţiile în devoltare, pentru că altfel riscăm să mergem pe un tratament pe care acum zece ani l-am mai înghiţit şi este un fel de chimioterapie care nu face bine decât pe termen scurt", a declarat preşedintele Senatului, citat de Mediafax.

În acelaşi timp, Geoană s-a pronunţat pentru stabilirea deficitului bugetar la o cifră mai mare de doi la sută, explicând că "UE şi-a flexibilizat în aceste condiţii de criză cerinţele obţinerii unui deficit mic".

Regrete

Ieri, Mircea Geoană a afirmat că regretă acest început de discuţie cu FMI. "Regret acest început de discuţe cu Fondul Monetar. A fost şi rămâne oarecum într-o ceaţă şi mister nejustificat", a spus social-democratul.

În plus, Geoană a anunţat că va dori să se întâlnească, în cursul zilei de astăzi, cu premierul Emil Boc, pentru a vorbi despre această situaţie.

Atacat de preşedinte

În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, care a avut loc, luni seară, preşedintele Traian Băsescu l-a atacat dur pe Mircea Geoană, deranjat că se opune acordului cu FMI, caracterizat de şeful statului drept „o centură de siguranţă”.

Liderul PSD a ironizat această afirmaţie numind-o „centură de castitate”.

Amintirile îl înfioară

Încă de luna trecută, preşedintele Senatului s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Acesta recomanda Guvernului, la finalul şedinţei Biroului Politic Coordonator Central, să se concentreze asupra politicii economice pe care România o va adopta în perioada de criză, recunoscând, totodată, că amintirile experienţelor trecute cu FMI îl "înfioară".

"Preferabil ar fi un împrumut fără Fondul Monetar. Ăsta e un lucru clar. O relaţie cu Fondul înseamnă constrângeri importante. Este astăzi Fondul mai puţin drastic în constrângerile pe care le impune?", spunea atunci Mircea Geoană.

Autorităţile române au început în această dimineaţă discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru încheierea unui acord care să supravegheze un împrumut extern.

CITIŢI ŞI:

"FMI pune diagnostic şi prescrie reţeta"