Un grup de senatori intenţionează să legifereze „acordarea de prioritate” persoanelor de peste 70 de ani, până când populaţia va fi educată.
Seniorii autohtoni care au trecut de venerabila vârstă de 70 de ani ar putea beneficia nu doar de ghişee speciale în instituţiile publice şi private, dar şi de dreptul de a ocupa primele locuri la orice coadă. Aşa prevede un proiect de lege, iniţiat de senatori social-democraţi şi conservatori, printre care se numără Dan Voiculescu şi Mircea Geoană.
Dacă proiectul va fi votat de parlamentari şi promulgat de preşedintele Traian Băsescu, vârstnicii vor primi cu prioritate asistenţă în unităţile medicale publice sau private şi vor fi primii care vor avea acces la serviciile publice furnizate de funcţionarii din administraţia publică.
Iar lista de beneficii nu se încheie aici: aceştia ar urma să aibă şi dreptul de „a achiziţiona, cu prioritate, orice bun sau serviciu public, sau privat, furnizat de agenţii economici români sau străini”.
E bine de ştiut însă că, pentru a avea acces la toate aceste privilegii, nu va fi suficient „să contabilizaţi” onorabila vârstă de 69 de ani şi 11 luni. Motivul: iniţiatorii actului normativ susţin că „persoanele cu vârsta de minimum 70 de ani reprezintă o categorie socială acut defavorizată”, insuficient respectată de comunitate.
Respect impus prin lege
Şi, pentru că educaţia românilor şchioapătă la capitolul respect faţă de seniori, spun parlamentarii, e nevoie de o lege care să-i oblige la asta.
„În ţările occidentale, seniorii au o serie de facilităţi de acest fel, e drept, fără să existe reglementări legislative în acest sens. Însă asta se întâmplă în ţările civilizate, la noi trebuie să faci educaţie prin lege”, explică senatorul PSD Viorel Arcaş, unul dintre iniţiatori.
Potrivit acestuia, aplicarea ac tului normativ nu implică chel tuieli suplimentare, este „o chestiune mai mult de respect”. „Nu cred că e normal ca bătrânii să cadă din picioare stând la coadă să-şi plătească impozitul. Într- adevăr, este o măsură de educare forţată. Cu timpul, o să fie şi societatea noastră mai echilibrată şi n-o să mai fie nevoie de amenzi pentru lipsa de respect”, adaugă senatorul Arcaş.
Amenzi drastice
- Concret, proiectul de lege aflat în dezbatere în Senat prevede ca aceia care nu acordă prioritate românilor trecuţi de 70 de ani să fie amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.
Sancţiunile ar urma să educe populaţia care nu respectă oamenii în vârstă, spun iniţiatorii. Asta, în condiţiile în care actuala lege privind protecţia persoanelor vârstnice stabileşte că românii care au împlinit vârsta de pensionare, adică, în jur de 60 de ani, pot beneficia de asistenţă socială - servicii şi prestaţii socia le -, dar nu şi de astfel de privilegii.
„Până când societatea autohtonă se va echilibra, iar sistemul de educaţie va promova repere sociale şi culturale solide, considerăm că este necesară reglementarea expresă a «pri orităţii » persoanelor cu vârsta de minimum 70 de ani. (...) În acest mod, societatea românească se va educa şi va dobândi deprinderea de a-şi respecta natural seniorii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Sociologii nu sunt de acord însă cu o astfel de metodă de „educare”. „O astfel de lege ar contrapune o categorie alteia, iar cei care nu sunt cuprinşi în lege s-ar simţi discriminaţi. Se poate crea un val de antipatie şi mai mare faţă de aceşti bătrâni din partea celor care nu vor beneficia de privilegii”, crede sociologul Mircea Kivu.
Acesta nu consideră oportune nici amenzile. „Când introduci o penalitate, când impui măsuri punitive, obţii, de regulă, efectul contrar. Educaţia nu se poate face aşa, ci la şcoală şi în familie”, conchide sociologul.
„Spre deosebire de ţările civilizate din Occident, la noi trebuie să faci educaţie prin lege.“ VIOREL ARCAŞ, senator PSD
INIŢIATIVĂ
Ajutor pentru bătrânii săraci Un alt proiect de lege aflat acum în dezbaterea Senatului vizează instituirea unei indemnizaţii minime sociale garantate pentru bătrânii care nu au dreptul la pensia socială de 350 de lei, pentru că nu au cotizat la buget şi nici nu au venituri.
Deşi iniţial senatorii au propus o indemnizaţie egală cu cea acordată pensionarilor săraci, Comisia de muncă din Senat a înaintat o propunere considerată „sustenabilă”: 75% din pensia minimă socială, adică aproape 260 de lei pe lună, începând cu 1 ianuarie 2011, când efectele crizei economice ar trebui să se resimtă mai puţin în ţara noastră.