Evenimentul Zilei > Actualitate > Geoană: Indiferent de motivarea CCR, Senatul va merge mai departe cu legea educaţiei
Geoană: Indiferent de motivarea CCR, Senatul va merge mai departe cu legea educaţiei

Geoană: Indiferent de motivarea CCR, Senatul va merge mai departe cu legea educaţiei

Dacă guvernul este hotărât să meargă mai departe cu angajarea răspunderii pe legea educaţiei în situaţia în care Curtea Constituţională (CCR) nu-i va interzice explicit acest lucru în motivarea deciziei luate săptămâna trecută, nici Senatul nu se dă bătut. Semnalul opoziţiei care încearcă să şi-l apropie mai mult pe PDL-istul Mihail Hărdău a fost dat astăzi de Mircea Geoană care a venit să ceară comisiei de învăţământ să ignore "presiunea incredibilă" a puterii şi, indiferent de motivarea CCR, să ducă la capăt legea recroită de PSD şi PNL.

"Indiferent ce se va întâmpla în motivarea Curţii Constituţionale, munca din Senat trebuie să continue. Există o presiune incredibilă din sfera politică, dar este exact ceea ce am dori să nu se întâmple. Vă rog să continuaţi cu acelaşi tip de abordare", a spus preşedintele Senatului la prima sa descindere într-o comisie din care nu face parte. Motivul: "am simţit nevoia să vă asigur de întregul nostru sprijin pentru munca dumneavoastră".
"Hărdău nu e un preşedinte de comisie ce aparţine PDL"
Mai mult, Geoană i-a luat chiar partea lui Hărdău – care i-a iritat atât pe PDL-işti cât şi pe UDMR-işti prin aplauzele de după eşecul guvernului la CCR – în faţa propriului partid: "Preşedintele Hărdău nu e un preşedinte de comisie ce aparţine PDL", i-a justificat şeful Senatului reacţia, elogiind atitudinea lui Hărdău de a merge pe consens între partide, înţeleasă de PDL şi UDMR tocmai ca strategie de tergiversare a legii. Aşa se explică de altfel şi ultimatumul primit ieri de senatorul PDL din partea partidului: fie finalizează legea în două săptămâni dacă CCR o direcţionează obligatoriu spre Senat, fie va fi schimbat.
După vizita lui Geoană, senatorii au reluat, relaxat, dezbaterea pe articolele care vizează învăţământul universitar, epuizând până acum doar jumătate din lege. Convenţia în comisia condusă de Hărdău este să fie adoptate prin consens articolele în forma convenită între toate partidele, cele care au provocat disensiuni – cum ar fi studiul istoriei şi geografiei în limba maternă – urmând să fie tranşate direct în plen. Aici, raportul putere-opoziţie este însă foarte fragil: 69 la 68.