Într-o scrisoare trimisă azi la Cotroceni, Mircea Geoană îi cere preşedintelui Traian Băsescu să retragă din parlament Strategia Naţională de Apărare, în forma în care a fost aprobată de CSAT. În replică, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, cataloghează scriosoarea drept "lipsă de decenţă".
Concret, Geoană îi cere lui Băsescu să elimine din capitolul "Vulnerabilităţi" referirile la presă şi să retrimită Strategia în parlament modificată. Şeful Senatului îşi justifică îniţiativa ca reacţie la o scrisoare pe această temă primită din partea liderilor grupurilor parlamentare ale Opoziţiei care reclamă că adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare în forma sa iniţială contravine tratatelor şi convenţiilor ce stau la fundamentul Uniunii Europene.
"E clar că acest document nu este acceptat" Geoană îi atrage atenţia lui Băsescu inclusiv asupra discuţiilor aprinse din comisiile parlamentare de specialitate, "opinia majoritară a fost că prevederile legate de presă ar trebui eliminate din document." "Chiar dacă majoritatea din arcul guvernamental ar reuşi să se impună în Parlament şi ar adopta Strategia Naţională de Apărare, este cât se poate de clar că acest document nu este acceptat, în forma sa iniţială, de către o bună parte din societatea românească şi de către comunitatea internaţională", arată Geoană în scrisoare.
O scrisoare cu un conţinut similar a fost trimisă săptămâna trecută preşedinţilor Camerei şi Senatului de trei dintre liderii politici din Parlamentul European - Martin Schulz (grupul socialist), Guy Verhofstadt (grupul liberal) şi Daniel Cohn-Bendit (grupul "Verzilor"). Turcan: "Geoană e complice la falsificarea dezbaterii publice" În replică, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, cataloghează scriosoarea drept "lipsă de decenţă". "Ea s-ar putea explica fie prin tupeu, fie printr-o lipsă de discernământ", consideră consilierul lui Băsescu, citat de Agerpres.
Totodată, Turcan îl acuză pe Mircea Geoană că prin această solicitare ar fi "complice la falsificarea dezbaterii publice" şi că ar fi "călcat el însuşi în picioare funcţia de preşedinte al Senatului, precum şi independenţa mass-media beneficiind personal de comentariile unor falşi jurnalişti şi analişti închiriaţi de la patronii de presă, cu costuri mari pentru România". "Recentele informaţii publice apărute arată dependenţa domnului Geoană de patronii de presă, el fiind în mod foarte clar complice la falsificarea dezbaterii publice. Domnul Geoană a călcat în picioare funcţia de preşedinte al Senatului, precum şi independenţa mass-media. De aceea, domnul Geoană a avut un rol direct în vulnerabilizarea unor instituţii fundamentale ale democraţiei - Parlamentul şi mass-media", susţine Turcan. Strategia Naţională de Apărare trimisă de preşedinţie în luna iunie parlamentului include, între vulnerabilităţile majore, "fenomenul campaniilor de presă la comandă" şi "presiunile trusturilor asupra deciziei politice". O dată aprobată Strategia, presa poate intra în atenţia serviciilor de informaţii în situaţia în care se consideră că ar ameninţa siguranţa naţională.