Adevăratul motiv al genocidului de la Mangalia: de ce tremură de frig 50.000 de oameni

Primarul demis Claudiu Tusac (PSD) e băgat până-n gât în afacerea Callatis Therm. Tot sudul litoralului va fi conectat la reţeana naţională de gaz, iar furnizorul ar urma să fie chiar această firmă. Tusac a adus în faliment oraşul tocmai pentru a arăta că, fără el, oamenii nu vor avea căldură în case.

Arestarea directorului general al SC Callatis Therm SA Mangalia, Nikitas Adrian Simion, nu a rezolvat nici pe departe problema căldurii în oraş. Ba situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după ce, ieri, viceprimarul Constantin Simion a anunţat rezilierea contractului cu SC Callatis Therm şi a pus sigiliu pe uşa firmei şi a centralelor termice din oraş, pentru a grăbi preluarea producerii şi alimentării cu energie termică de către Consiliul Local Municipal.

Cei 1,5 milioane lei alocaţi de guvern din fondul de rezervă sunt blocaţi astfel în contul primăriei Mangalia deşi Callatis Therm emisese pentru această sumă o factură pentru achiziţionarea combustibilului. Viceprimarul nu a emis însă ordinul de plată şi procurarea combustibilului nu a mai fost posibilă.   Primarul interimar vrea să rezolve singur problema  Oraşul e tot fără căldură. E zarvă mare însă, inspectori ai Corpului de Control din Ministerul Administraţiei şi Internelor au descins de la  primele ore ale dimineţii la primărie şi la sediul firmei de termoficare. Se verifică documente, se discută cu angajaţii, însă viceprimarul Constantin Filimon lipseşte. Este plecat la Bucureşti pentru a convinge guvernul să aprobe alocarea unei cantităţi de 2.500 tone de combustibil de la rezervele de stat, până trece iarna.

Dacă nu obţine combustibilul, va ruga guvernul să instituie starea de alertă la Mangalia şi, în acest fel, autoritatea locală să poată ocoli legea achiziţiilor publice, pentru achiziţionarea de urgenţă a motorinei, sărind astfel peste SC Callatis Therm. Nu mai răspunde nimănui la telefon, nici măcar prefectului  Claudiu Palaz. Consilierii locali, cârcotaşi, spun că „vrea să rezolve singur problema căldurii în speranţa că va reintra în graţiile şefilor PSD de la Constanţa şi îi vor permite să candidezeîn locul primarului demis Mihai Claudiu Tusac”. Între timp, directorul arestat a făcut recurs la decizia judecătoriei Mangalia urmând ca Tribunalul Constanţa să decidă dacă va mai rămâne încarcerat sau va fi cercetat în libertate.   Primarul Tusac a dat o afacere la cheie finului său  Numele lui Nikitas Simion, primul „legat” în dosarul „Căldura”, este conectat prin interpuşi cu fostul primar PSD  al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, eliberat din funcţie în 14 noiembrie 2011, după ce ANI l-a declarat incompatibil.

Până în ianuarie 2011, în Mangalia căldura era produsă şi furnizată de SC Rominservice Therm, o companie care din 2003 avea contract de delegare gestiune cu primăria şi al cărei acţionar majoritar era Rompetrol SA (Petromidia) cu 66,67%. Timp de 7 ani nu au fost probleme cu căldura chiar dacă primăria întârzia cu plăţile. Datoriile se recuperaumai ales din subvenţiile pentru combustibil.

După venirea lui Tusac la primărie, situaţia a început să scârţâie, datoriile către Rompetrol au ajuns la aproape 15 milioane de lei. „Soluţia salvatoare” a venit de la primar care şi-a trimis finul, pe Cătălin Ciupercă, la Rompetrol şi astfel acţionar majoritar al Rominservice Therm devine firma acestuia, C&C Wealth Management, cu un capital de numai 500 lei.

Aceasta în condiţiile în care, conform contractului de delegare a gestiunii, numai pentru funcţionarea tuturor celor 34 centrale termice din oraş era nevoie de un stoc de combustibil în valoare de 10 milioane de lei.

Scandalos: firma a crescut preţul agentului termic cu acceptul lui Tusac

Imediat după preluarea pachetului majoritar, finul şi-a vândut părţile sociale lui Nikitas Simion şi lui Marius Zăgăneanu (prieteni cu Ciupercă) şi a dispărut.

Şi astfel ia naştere SC Callatis Therm SA, căreia primăria Mangalia i-a plătit în 2011 subvenţii în valoare de 15 milioane de lei, în contul datoriilor. Apoi robinetul s-a închis brusc după ce, din cauza măsurilor de austeritate, guvernul a tăiat subvenţia la căldură. Firma de distribuţie termică a majorat însă tarifele la gigacalorie, refuzate de consilieri dar câştigate în instanţă de SC Callatis Therm, fără ca primarul Tusac să facă recurs.   Primarul PSD Tusac a lăsat în urmă 40 mil. de lei datorii şi Primăria în faliment   Firma de termoficare a intrat în iarnă fără bani pentru achiziţionarea combustibilului şi cu primarul Tusac demis în noiembrie pentru incompatibilitate. Cu toate acestea, fostul primar a refuzat să-şi părăsească scaunul şi, în ianuarie, îl vedem în poză alături de consilierii PSD  la negocieri cu Simion Nikitas, în sediul primăriei. Ba chiar îi convinge pe colegi să facă rost de câţiva bani şi, pentru două zile, Mangalia a primit căldură dimineaţa şi seara. 

Furnizorul de combustibil, respectiv Rompetrol, lucrează însă numai pe bani şi refuză să mai dea pe datorie. Peste conflictele politice între consilierii locali, care vor să pună mâna pe fotoliul de primar interimar, au apărut revoltele populare. „În derularea contractului, pentru a determina autorităţile locale să plătească anumite sume de bani, apreciate ca penalităţi, deşi debitul principal fusese achitat, inculpatul Simion Nikitas a dispus sistarea furnizării energiei termice pentru ca în această manieră injustă să determine o reacţie publică de presiune psihologică şi de violenţă stradală asupra reprezentanţilor autorităţii publice administrative iar astfel să obţină plata pretinselor penalităţi”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Susţinut de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), fostul primar apare aproape zilnic şi spune: „Până  la demiterea mea ilegală, locuitorii Mangaliei nu aveau probleme cu căldura”. Viceprimarul Constantin Filimon a dat însă replica: „Primăria este aproape de faliment, cu vistieria goală şi cu datorii de 40 milioane de lei rămase în urma lui Tusac”.   De ce trage Tusac cu dinţii de scaun şi de afacerea cu SC Callatis Therm SA  A spus-o chiar fostul primar dar şi actualul viceprimar Constantin Filimon. În Mangalia şi în staţiunile din sudul litoralului au început lucrările de construcţie a viitoarei reţele de gaze naturale, proiect în valoare de 7 milioane de euro, câştigat de Megaconstruct SA, compania omului de afaceri Dan Grigore Adamescu.

Data programată pentru construirea celor 90 km de conducte este sfârşitul anului 2012. Gazele vor fi furnizate cel mai probabil prin intermediul firmei de termoficare SC Callatis Therm SA aşa cum s-a anunţat la inaugurare, în 29  noiembrie 2011.

Deşi era demis din funcţie, fostul primar a fost prezent la eveniment iar biroul de presă al primăriei Mangalia a transmis un comunicat din partea lui Mihai Claudiu Tusac: „Este o zi istorică în care s-au demarat efectiv lucrările pentru ca in municipiul Mangalia gazul metan să ajungă în casele oamenilor. Vă asigur că, după revenirea mea legală la Primărie, toate proiectele promise şi începute se vor realiza.” Aşa că toată lumea politică locală aşteaptă trecerea sezonului rece, pentru ca populaţia să uite de scandalul „Căldura” şi să privească optimistă către iarna viitoare, când căldura va fi adusă de gaze de aceeaşi firmă de termoficare atât de dragă „primarului demis abuziv”, Mihai Claudiu Tusac. CITIȚI ȘI:

  • Încep arestările în scandalul căldurii de la Mangalia. Jaf ca în Vestul Sălbatic asupra unui oraş întreg
  • Procurorii au descins la Primăria Mangalia. Scandalul căldurii devine dosar penal!
  • Atenţie, cad primari! Edilul Mangaliei, eliberat din funcţie!