Genetica ne da contorul la zero

A fost pusa la punct o tehnica prin care se pot obtine celule umane primordiale din celule obisnuite, si nu din celule de embrion clonat.

Doua echipe de cercetatori, una americana si una japoneza, au descoperit simultan o modalitate de transformare a celulelor pielii (dermice) in celule-susa (primordiale), deschizand calea crearii de noi tratamente impotriva unor maladii incurabile, precum cancerul, diabetul sau Alzheimer.

Noua metoda nu depinde in niciun fel de controversata utilizare a celulelor embrionare umane, din care se reusise anterior obtinerea de celule primordiale care au potentialul de a se transforma in orice tip de tesut din organismul omului.

Casa Alba a salutat imediat acest progres, in conditiile in care presedintele George W. Bush se opune de multa vreme cercetarilor pe embrion, in timp ce oamenii de stiinta au apreciat ca studiile pe celule embrionare trebuie sa continue. „Nu am cautat sa evitam controversa etica, ci doar ne-am gandit la aceasta ca la o abordare alternativa, care este si mai rapida”, a declarat James Thomson, de la Universitatea Wisconsin, membru al echipei americane, condusa de cercetatoarea Junying Yu.

Sfantul Graal al stiintei

„Aceasta realizare este de o monumentala importanta pentru stiinta - echivalentul biologic al primului avion al fratilor Wright”, a apreciat dr. Robert Lanza, de la Advanced Cell Technology, o companie de bioinginerie din Massachusetts. „Nu este momentan de uz practic, dar ar putea fi in numai cativa ani. Este realmente Sfantul Graal - sa poti preleva cateva celule dermice de la un pacient si sa le transformi in laborator in celule primordiale”, a adaugat el. Toti cercetatorii sunt de parere ca folosirea noii metode in tratarea oamenilor va mai dura cativa ani, mentionand ca o utilitate imediata a acesteia consta in studierea unor maladii si a unor medicamente.

„Trebuie sa verificam faptul ca aceste celule sunt sigure”, a declarat Shinya Yamanaka, de la Universitatea Kyoto, lider al echipei nipone. El a mentionat ca noile celule, numite celule primordiale pluripotente induse (iPS), seamana si se comporta similar cu cele obtinute din celule embrionare, dar nu sunt identice.

 Acestea nu pot fi inca utilizate la oameni deoarece procesul de transformare a fost realizat cu ajutorul unui retrovirus despre care nu se stie daca prezinta riscul producerii unor efecte secundare. Celulele primordiale sunt considerate de specialisti un adevarat panaceu, avand potentialul de a evolua in celule de 220 de tipuri diferite.