Seful Jandarmeriei se caracterizeaza drept un patriot, coordonator al unei armate de "indicatori" care apara ordinea publica si integritatea nationala.
Jandarmeria Romana, sediul central. O „fortareata” situata in zona de Nord a Capitalei, care se intinde pe cateva hectare si aduce mai degraba a complex turistic decat a unitate militara. Aleile suficient de largi sunt marginite de spatii verzi, ingrijite pana in cel mai mic detaliu. In cea mai „aratoasa” dintre cladiri isi are biroul seful Jandarmeriei.
„Eu sunt generalul Silion!”, ne intampina mandru un barbat destul de scund, insa cu un aer care se potriveste perfect functiei. Nu poarta uniforma, doar o camasa si pantaloni in tonurile acesteia, asortate cu pantofii „bleu-jandarm” - deja celebri printre angajatii de la Interne - facuti la comanda si care respecta linia anilor ‘70, cu un toc mai inalt decat cei barbatesti, clasici.
Dupa o incursiune in istoria recenta a Jandarmeriei, unde, anul trecut, au fost angajati nu mai putin de 14.000 de „indicatori” - asa cum ii numeste pe militarii din subordinea sa, citand statul de plata - generalul se opreste asupra importantei institutiei. „Daca se intampla un eveniment important undeva, in tara asta, intervin jandarmii. (...) Daca nu ar fi Jandarmeria, tara asta s-ar dezintegra din interior”, spune mandru generalul.
Ii place sa vorbeasca despre festivitatile „istorice” la care a participat ca sef al Jandarmeriei, insa admite ca „nu comunica suficient” in „situatii delicate”, si aici se refera la incidentele de la meciul Steaua - Charleroi si la dosarul in care a fost cercetat de procurorii anticoruptie si in care un subordonat al sau a fost trimis in judecata pentru ca i-a ridicat un gard cu militari in termen.
Infirma cu tarie „zvonurile” potrivit carora Jandarmeria ar fi plina de fosti militieni si securisti, dar recunoaste ca in 1990 era deja „ofiter de politie”. „Sunt omul care a participat la toate marile evenimente, toate marile demonstratii si am condus nemijlocit...”, isi rezuma cariera Costica Silion.
„Fata de orice sef am respect!” Este mandru de realizarile sale: Brigada de Asigurare a Linistii si Ordinii Publice (celebrul BAOLP) din Politia Capitalei si apoi primul grup special de interventie. Cand vine vorba despre Mineriada din 13-15 iunie 1990, vocea i se inaspreste: „Eram politist si mi-am facut datoria!”. Apoi, o singura remarca despre generalul Mihai Lupu (cel care a condus trupele de jandarmi la Mineriada de la Costesti): „Fata de orice sef am respect!”.
CURRICULUM VITAE
Un fost politist ce colaboreaza bine cu fosta „Doi s-un sfert”
In varsta de 52 de ani, generalul Costica Silion conduce Jandarmeria Romana din februarie 2005. A lucrat in Jandarmerie din 1978 pana in 1990, cand s-a transferat la Politia Capitalei, unde a infiintat Brigada de Asigurare a Linistii si Ordinii Publice. Un an mai tarziu, a infiintat si primul Grup Special de Interventie al Politiei.
„Suntem primii care au intrat pe fereastra, din mers, de pe elicopter. Putini in lume mai fac asa ceva”, se lauda acum generalul. In 1998 a parasit politia pentru Serviciul de Protectie si Paza, de unde a fost transferat - in ianuarie 1999 - in functia de sef de stat major al Jandarmeriei. „Colaborez foarte bine cu Directia de Informatii si Protectie Interna (serviciul secret al MI)”, recunoaste Silion. Seful Jandarmeriei este casatorit si are doi copii.
URMARILE MECIULUI STEAUA - CHARLEROI
„Jandarmii nu au procedat corect”
EVZ: Au procedat corect jandarmii cand l-au eliberat pe acel suporter? Costica Silion: Jandarmii nu au procedat corect, si am luat masurile corespunzatoare.
Concret, ce masuri ati luat? S-a facut o comisie, s-au facut verificari, in urma verificarilor au rezultat niste cauze care au generat evenimentul si care sunt de natura sa incrimineze vinovatia oamenilor nostri care nu au respectat niste reguli (seful batalionului de jandarmi care au actionat pe Ghencea, un comandant de grupa si cei doi militari care l-au eliberat pe Alex Stefanescu au primit cate o atentionare - n.r.).
Ce ar fi trebuit sa faca jandarmii? Trebuia retinut, transportat la politie pentru a i se lua datele, pentru a i se intocmi procesul-verbal si abia dupa-aia pus in libertate, pentru ca nu era un infractor periculos.
Interventia fotbalistului Bostina a influentat actiunea jandarmilor? Poate fi culpabilizat? Pe Bostina noi il respectam ca pe un mare fotbalist. Si nimeni nu-l poate contesta. Interventia lui acolo a fost una umana. Nu-l putem incrimina si nu putem analiza interventia lui Bostina.
Au mai fost si alti suporteri in tribuna, care faceau gesturi obscene. De regula, Jandarmeria intervine in asemenea situatii? In toate situatiile de natura sa genereze o stare de conflict, Jandarmeria intervine, micsoreaza grupul si il scoate din stadion. Daca situatia nu e de natura sa tulbure ordinea pe moment, Jandarmeria ia act, fotografiaza, filmeaza, identifica si ia masurile corespunzatoare ulterior.
Obligatia oricarui jandarm este respectarea drepturilor omului. Lui i se intipareste pe creier treaba asta. (...) Pentru ca el invata in scoala treaba asta si atunci el stie in ce conditii poate deveni el agresiv. Jandarmul. Jandarmul, conform normelor noastre, are obligatia sa intervina cu violenta doar cand viata ii este pusa in pericol.
GARDUL SI JANDARMII
EVZ: Fostul sef al DGA si adjunctii sai au sustinut ca s-au facut presiuni asupra lor pentru a stopa ancheta in dosarul in care subordonatul dumneavoastra, colonelul Nicolae Lecu, a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Costica Silion: Parchetul a lamurit deja aceasta problema. Faptul ca, atunci, s-a spus ca eu sunt acela pentru care s-au facut presiuni a fost o inventie a presei. Nu se stie la cine s-a referit domnul ministru Blaga. Dar in niciun caz domnul ministru nu a spus: Lasa-l pe Silion in pace! Lasa-l in pace pe ala de la Jandarmerie!, asa a zis.
Dar l-ati identificat pe cel la care s-a referit ministrul Blaga? Daca l-am identificat sau nu, asta e alta problema...
Spuneti ca a fost o inventie a presei faptul ca ati fost cercetat in dosarul acesta. Atunci, de ce ati fost audiat la DNA? Am fost audiat ca martor.
In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, printre altele, colonelul Lecu v-a ridicat un gard, folosind militari in termen. Ce spuneti despre asta? Dumneavoastra aveti incredere in cuvantul unui om si al unui general? Nu am stiut!
Omeneste va intreb. Vine unul si va ridica un gard... Nu va intrebati, cine si cum l-a ridicat? Domnule, stiti ca eu nu am trecut anul asta deloc pe acolo? (...) Si nu este un gard, este o imprejmuire facuta ca sa nu depuna gunoiul pe el. Pe terenul ala intentionam sa-mi incep o casa pe care nu am curajul s-o mai incep.
Asadar, nu ati stiut nimic. Dar, din moment ce procurorii au stabilit ca a folosit militari, inseamna ca asa s-a intamplat, nu? Eu l-am chemat pe Lecu si i-am spus asa: Colega, cunosti vreo firma care sa nu aiba nicio legatura cu Jandarmeria? El mi-a raspuns: Domnu’ general, cunosc. I-am spus: uite, haide sa-ti arat locul, uite asta-i locul, dar, te rog eu, trimite firma acolo. Cand e gata gardul, vii sa ma chemi, sa-l vad, iti dau banii, imi dai actele si totul e rezolvat.
S-a terminat gardul, i-am dat banii. Si, intr-o zi, vad la televizor: generalul Silion a facut, a dres... Efectiv m-am blocat. L-am chemat pe Lecu. Vino, Lecule, incoace. Ce-ai facut ma?, il intreb. Pai stiti ca firma respectiva, cand a ajuns la partea din fata, au plecat si, in conditiile astea, am finalizat treaba cu oamenii nostri, mi-a spus el.
Dar, macar, administrativ puteati sa-l sanctionati pentru ce a facut? Da! El, administrativ, s-a pensionat imediat...
Aceasta e sanctiune?Omu’ a considerat ca nici el, psihic, nu mai suporta asa ceva. Haideti sa va mai spun ceva: eu am lasat sa mearga treburile de la sine. Eu nu am discutat cu niciunul dintre oamenii care au lucrat. Nici acum nu-l stiu pe vreunul dintre cei care au lucrat acolo. Si stiti cat gard e? Sunt opt metri de gard. Si e facut din caramida recuperata. Ca dup-aia mi-a povestit Lecu - ca l-am chemat eu cand mi-au trecut nervii. I-am spus eu: Ce faci, ma? Ma dai dracului? Pai, stii in ce postura m-ai pus tu acuma?
Si mi-a explicat: L-am facut din ce aveam noi, din caramida din poligon adusa si din molozul de la gardul asta... (Si explica) Intrarea care ati vazut-o, arcada. De Ziua Jandarmeriei, cu cateva zile, gardul ala avea niste placi pe el. Se ridicase egrasia pana la placile alea. Si asteptam si noi, ca invitasem demnitari inalti. Ba’ cum facem intrarea frumoasa? O rezolvam noi... Si s-a facut doar arcada aia de la intrare. Ca sa aflu ca sunt acuzat eu si Lecu ca special a fost daramat gardul ca sa-mi faca mie gardul. O aberatie...
Dar el a luat caramida fara sa va spuna... Domne’, da’ stiti cate zeci de camioane de moloz am adus noi aici de la daramaturi si aducem in continuare? (...) Ca sa ne facem si noi parcari, ca nu avem unde sa ne parcam masinile...