Generalul decorat de Iliescu a ajuns să cerșească mâncare. „Te rog frumos, pune-mi şi mie mai multă costiţă afumată în castron. Mi-e foame!”

Ion Iiescu. Sursa foto: arhiva EVZ

A fost deputat, membru al Parlamentului României în două legislaturi, aghiotant al primului procuror general al României, general SPP și om de nădejde în mandatele lui Ion Iliescu. De altfel, Ion Iliescu l-a și decorat în două rânduri. Era să ajungă și ministru de Interne, însă s-a opus Emil Boc. Cariera sa în politică a luat sfârșit, după ce a fost pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influență. Condamnat la închisoare, și-a ispășit pedeapsa în Penitenciarul Rahova, unde, din omul influent de altădată, a ajuns să cerșească mâncare.

Cătălin Voicu a avut o ascensiune fulminantă în politica românească. A fost deputat, membru al Parlamentului României în legislatura 2004 - 2008 și în legislatura 2008 - 2012. În legislatura 2004-2008, Cătălin Voicu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Guineea, Iran și Egipt, iar în legislatura 2008-2012 a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Macedonia și Siria.

A absolvit Școala militară de ofițeri activi de transmisiuni de la Sibiu, Dreptul la Academia de Poliție și, între 1986-1997, a fost ofițer activ, decorat cu Virtutea Militară în grad de Cavaler. Înainte de 1989, Dumitru Venicius Iliescu l-a ajutat să ajungă aghiotant al primului procuror general al României, Gheorghe Robu.

Omul lui Ion Iliescu

După Revoluție, Cătălin Voicu a devenit ofițer al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) și a fost avansat în grad doar de Ion Iliescu. Acesta l-a și decorat în două rânduri. După ce a ajuns general SPP, a fost detașat la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Împreună cu generalul Dumitru Iliescu (fost director al SPP), Voicu a înființat SC Agenția Națională de Pază, Protecție, Investigații și Protocol SRL.

A fost apropiat de Ion Iliescu, al cărui consilier pe probleme de siguranță națională a fost în vremea mandatului prezidențial 2000 - 2004. În 2003, a primit și gradul de general, fiind reactivat. Foarte apropiat a fost ți de Viorel Hrebenciuc, cu care era coleg de circumscripție electorală în Bacău.

În 2004, Cătălin Voicu ajunge deputat, pe listele PSD Bacău, organizația condusă de Viorel Hrebenciuc. În 2008, gruparea Viorel Hrebenciuc - Marian Vanghelie a vrut să-l instaleze pe Cătălin Voicu în funcția de ministru de Interne. Premierul Emil Boc s-a opus din cauza trecutului său controversat.

Prăbușirea lui Voicu

Numele său a fost vehiculat în afaceri controversate, inclusiv primirea unui credit de 64.000 de dolari de la Bancorex.

Pe 11 decembrie 2009, Cătălin Voicu a fost pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție pentru două infracțiuni de trafic de influență. El a fost acuzat că în cursul anului 2009 ar fi „pretins și primit sume de bani de la oameni de afaceri, pentru soluționarea favorabilă a unor cauze civile și penale, aflate pe rolul organelor judiciare”. La data acuzării, era vicepreședinte al Comisiei pentru apărare din Senatul României. Alături de Voicu, DNA i-a mai trimis în judecată, pentru fapte de corupție, pe judecătorul Florin Costiniu și pe oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic.

Pe 1 iunie 2012, Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. În același dosar, Costel Cășuneanu a primit patru ani de închisoare cu suspendare, judecătorul Florin Costiniu a primit 3 ani cu suspendare, iar Marius Locic a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Două condamnări

După contestație, Înalta Curte a mărit pedeapsa dată de instanța inferioară. Astfel, pe 22 aprilie 2013, Cătălin Voicu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, iar decizia instanței ICCJ a rămas definitivă.

Pe 23 iulie 2014, DNA a anunțat că Voicu, aflat în închisoare, este urmărit penal într-un nou dosar de corupție, fiind suspectat de complicitate la abuz în serviciu.

A fost eliberat condiționat în februarie 2016, însă pe 29 iunie 2019, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care era judecat pentru complicitate la abuz în serviciu. Instanţa a respins apelurile declarate de inculpaţi şi de procurorii DNA, menţinând sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti în anul 2017.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Cătălin Voicu, în februarie 2017, la cinci ani închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este acuzat de intervenţii la conducerea Electrica şi Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferenţial contracte. Instanţa de fond a constatat însă că fapta de care este acuzat Cătălin Voicu este concurentă cu cea pentru care fostul senator a fost condamnat în anul 2012 la şapte ani de închisoare şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de şapte ani închisoare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani. Instanţa a menţinut şi confiscarea de la acesta a sumelor de 200.000 euro şi 119.000 lei.

În 2010, pe când se afla în arest preventiv în Penitenciarul Rahova, o echipă de la Gazeta Sporturilor l-a zărit pe fostul senator chiar în momentul în care primea mâncare. Cu un fes negru tras pe cap şi cu o voce mieroasă i-a cerut celui care împărţea fasole la marmidă ceva mai multă costiţă. "Te rog frumos, pune-mi şi mie mai multă costiţă afumată în castron. Mi-e foame!"