Generalul în rezervă Ben Hodges trage un semnal de alarmă şi spune că următoarele trei săptămâni sunt cruciale pentru evoluția războiului din Ucraina. Iar despre ruși spune că sunt brutali, răi, dar nu sunt proști. Vor învăța, se vor pune pe picioare din nou, dacă le dăm voie. Din acest motiv, generalul spune că aliații trebuie să trimită armament greu și rachete militarilor ucraineni, cu ajutorul cărora aceștia să îi scoată pe ruși din țară. În caz contrar, războiul ar putea să dureze chiar și doi ani.
Generalul american Ben Hodges a vorbit despre ce se află în spatele acțiunilor Rusiei în Ucraina, care sunt intențiile rușilor în bazinul Mării Negre și ce ar trebui să facă România. Mai mult, Ben Hodges avertizează că următoarele trei săptămâni sunt cruciale pentru evoluția războiului.
Nu zic că trupele NATO trebuie să intre în Ucraina, dar trebuie să accelerăm livrarea pentru tot ce are nevoie Ucraina pentru distruge aceste formațiuni militare, care încearcă să se retragă, să se regrupeze și să obțină trupe noi, muniție nouă, pentru ca apoi să revină în luptă pentru următorul stadiu, din Donbas.
Vladimir Putin acționează acum exact ca Stalin
Ben Hodges a declarat că românii ar trebui să fie bucuroşi că liderii lor au recunoscut în ultimii ani ameninţarea şi au făcut ceea ce e necesar ca România să fie pregătită să se apere şi să ajute aliaţii. România şi Polonia sunt „balamaua” din mijlocul Flancului Estic al NATO şi au un rol important atât aerian, cât şi naval, terestru şi cibernetic.
Rusia a arătat cine este cu adevărat, iar majoritatea românilor ştiau deja asta. Cred că e intenţia este să distrugă Ucraina ca stat. Putin a spus cu ani în urmă că Ucraina nu este un stat cu adevărat. Cred că va face tot ce poate ca să elimine orice structură, orice populaţie, orice arată că ar fi un stat ucrainean. De aceea primarii sunt răpiţi, infrastructura e distrusă, oamenii sunt relocaţi, exact cum a făcut Stalin.
Şi, de asemenea, atrocităţile care au fost dezvăluite în ultimele zile, mi-au amintit de masacrul de la Katyn din 1940, când ruşii au executat 22.000 de ofiţeri şi angajaţi ai serviciilor secrete poloneze. Şi mă gândesc la Srebrenița, în 1995 când forţele Republicii Srpska au ucis 8.000 de copii şi bărbaţi bosniaci. Simt că se repetă acele lucruri şi trebuie să fie clar cu cine avem de-a face.
Rusia nu a reuşit să înfrângă Ucraina, deci nu au cum să intre într-un conflict cu NATO
Generalul în rezervă american mai spune că: următoarele trei săptămâni vor determina ce se întâmplă. Forţele ruseşti au fost învinse de cele ucrainene, au eşuat în fiecare ţel, după şase săptămâni nu au cucerit Mariupol, e incredibil cât suferă locuitorii dar încă rezistă. Rusia nu a reuşit să înfrângă Ucraina, deci nu au cum să intre într-un conflict cu NATO pentru că nu pot învinge în Ucraina.
Trebuie să ne gândim la câştig, nu doar la a susţine Ucraina în luptă. Vestul, Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană trebuie să discute despre câştigare, nu doar despre a ţine Ucraina în viaţă şi a preveni o victorie a Rusiei.
Ce vreau să spun? A câştiga înseamnă cel puţin revenirea cu totul la situaţia de dinainte de 24 februarie. Cu totul. Mai înseamnă că Rusia e obligată să îşi respecte angajamentele şi Ucraina va avea acces prin marea Azov, fără intervenţii din partea marinei ruseşti. Să respecte legile internaţionale. Pe termen lung, Crimeea şi Donbas să fie returnate Ucrainei.
Rușii sunt brutali și malefici, dar nu sunt proști. Se vor regrupa să atace
Ben Hodges a mai declarat că ucrainenii cer, desigur, ceea ce ei folosesc deja: rachetele de artilerie de 152 şi de 122 de milimetri, sistemele cu rază lungă, mai multe drone care să poată parcurge distanţe lungi.
Aceste arme ar putea rupe armata Rusiei şi o pot opri să se regrupeze. Ruşii sunt brutali, sunt malefici, dar nu sunt proşti. Îşi vor da seama ce au greșit şi comasarea va începe să funcţioneze.
De aceea, de acum vorbim de trei săptămâni critice. În acest timp, Ucraina va rămâne fără muniţie şi pierdem o ocazie. Iar lucrurile vor continua luni la rând, poate chiar ani. Ucraina nu îşi va putea reveni economic fără Mariupol şi Berdeansk, va fi foarte dificil. Sunt multe în joc aici.
Dorinţa Rusiei este omorârea civililor şi distrugerea orașelor
Generalul mai spune că în sfârşit se ştie ce este doctrina Gherasimov: să distrugem oraşe, să ucidem civili. Este este noul Ratko Mladic. Acesta este Gherasimov, nu este un general distins. Este Mladic. Soldaţii lui omoară oameni, civili nevinovaţi.
Trebuie să fie clar pentru toţi. La fel ca în cazul Lavrov, unul dintre cei mai mari mincinoşi din istorie. Chiar şi azi neagă ceea ce ştie toată lumea despre atrocităţile Rusiei în Ucraina. Şoigu a fost ministru al Apărării, cred, de cel puţin 8 ani, poate chiar 10 ani. Cel puţin 8 ani. E ministrul Apărării de 8 ani. Şi ce a realizat? A realizat corupţia cea mai mare din ultimele decenii, miliarde de ruble au fost cheltuite, dar nu au o armată de calitate, nu sunt antrenaţi, armele şi echipamentul sunt nefuncţionale, logistica nu este adecvată pentru ceea ce vor să facă, reţeaua de comandă şi control este îngrozitoare.
Apărarea ucraineană este de creditat în mare parte pentru acest eşec, dar şi forţele ruseşti nepregătite, fără experiență, fără disciplină... Ştiţi, nu au sergenți, nu au subofițeri care să facă lucrurile să se mişte în unitate, cum avem noi în Occident. Este atât de evident. Când vedeţi tancuri şi camioane la grămadă, asta e un indiciu că soldaţii sunt îngroziţi şi stau aproape unii de alţii. Dacă ar fi avut sergenţi, i-ar fi împrăştiat. Ştim asta. Este incredibil. Toate avantajele pe care Rusia le avea, nu au putut fi folosite, cu excepţia armelor cu rază lungă. Asta e tot ce au folosit eficient.
Este posibil ca Rusia să folosească arme nucleare, dar este improbabil
Generalul a fost întrebat de jurnalistul Radu Tudor dacă Putin va folosi arme nucleare sau chimice în cazul în care nu câştigă războiul din Ucraina.
Desigur, cred că e posibil, dar că este foarte improbabil. Ar trebui să luam în serios pericolul folosirii unei arme nuclerare sau chimice. Dar întreb, când aud oamenii vorbind despre asta, de ce ar face aşa ceva? În ce scop? O armă nucleară tactică este o armă nucleară, dar nu va provoca mai multe pagube decât fac deja cu proiectilele explozibile.
Îmi imaginez că oamenii din capătul celălalt al mesei lungi la care stă Putin se gândesc că există viaţă şi după Putin. Speră că există viaţă după Putin. Trebuie să ştie că dacă folosesc o armă nucleară sau chimică în Ucraina lucrurile vor intra într-o nouă paradigmă, iar Occidentului îi va fi imposibil să nu se implice direct, după părerea mea.
Trebuie să luăm în serios pericolul, dar nu să ne construim politica pe o frică exagerată de acel pericol. Asta facem acum, cele 30 de state din NATO, cu toate avantajele pe care le au, nu pot influenţa sau opri Rusia, a concluzionat generalul american în interviul realizat de Radu Tudor în cadrul emisiunii Punctul de întâlnire de la Antena 3.