General american: Desfăşurarea crizei din Europa poate naşte tulburări civile

Şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, generalul Martin Dempsey, s-a declarat îngrijorat de "potenţialul de tulburări civile" care există, având în vedere modul în care se desfăşoară criza financiară din Europa, transmite BBC.

Generalul Dempsey a spus ca nu îi este clar dacă măsurile adoptate, ieri, de liderii europeni ar putea fi suficiente pentru ca toate statele din zona euro să rămână în continuare în uniunea monetară. Potrivit acestuia, o destrămare a zonei euro ar putea avea consecinţe şi pentru Pentagon.

26 din cele 27 de state membre ale UE au convenit să creeze o uniune fiscală mai strictă. Excepţia a fost Marea Britanie, care a refuzat să semneze noul tratat, invocând interesul naţional.

Martin Dempsey a declarat, în cadrul unui eveniment la Consiliul Atlantic, un think-tank de la Washington, că "zona euro se află într-un mare risc".

"Ştiu că au fost luate unele măsuri, cu 17 membri ai zonei euro care vor încerca să-şi coordoneze mai bine politicile monetară şi fiscală, dar nu este clar, pentru mine cel puţin, dacă acesta va fi liantul care va reuşi de fapt să le ţină împreună", a spus oficialul militar american, care, în trecut, a fost detaşat în Irak.

Un risc: bugete mai mici pentru apărare

El a sugerat că o parte din îngrijorările sale sunt legate de faptul că armata americană ar putea fi afectată "din cauza potenţialului de tulburări civile şi de destrămare a uniunii". Armata americană are peste 80.000 de militari şi 20.000 de angajaţi civili în Europa, mulţi având sediul în Germania.

Totodată, acesta a menţionat că proiectul internaţional pentru dezvoltarea aeronavelor F-35 Strike Fighter ar putea fi pus în pericol de reducerea bugetelor naţionale de apărare ale statelor europene în cazul unui eventual colaps.

La summitul de urgenţă al UE, care sa încheiat ieri la Bruxelles, Marea Britanie, şi-a folosti dreptul de veto pentru a bloca încercarea, nemţilor şi francezilor, de a obţine acordul tuturor celor 27 de state membre pentru a sprijini modificările aduse tratatului Uniunii.

CITIŢI ŞI:

  • Băsescu: Deficitul structural va putea fi de maxim 0,5% din PIB
  • SUMMIT DE CRIZĂ. România a avizat noul tratat al UE. Barroso: Moneda euro e ireversibilă
  • Liderii zonei euro au încheiat un nou acord fiscal