Genele romanilor, vinovate de îmbolnăvirea cu HIV?

Extinderea Imperiului Roman în Europa ar putea să explice de ce oamenii care trăiesc în fostele sale colonii sunt mai vulnerabili în faţa virusului HIV, arată un studiu citat astăzi de BBC.

Cercetători francezi susţin că este mai probabil ca popoarele care au fost odinioară guvernate de Roma să nu posede o genă care protejează organismul uman de virusul HIV.

 

Ideea că romanii ar fi putut să influenţeze genele europenilor moderni le aparţine unor cercetători de la Universitatea din Provence. Ei spun că frecvenţa genei în cauză variază în funcţie graniţele imperiului.

 

În ţările care au făcut mult timp parte din imperiu, precum Italia, Spania şi Grecia, frecvenţa genei se situează între 0% şi 6%. În zone aflate la marginea imperiului, ca de exemplu în Germania şi în Anglia, rata este între 8% şi 12%, iar în regiuni care nu au fost niciodată cucerite de romani rata este şi mai mare.

 

Totuşi, alţi cercetători sunt de părere că diferenţa este legată mai degrabă de un eveniment precum răspândirea ciumei bubonice sau a variolei.