Genă criminală: cuţitarul din Timişoara, ucigaş din tată în fiu

Tatăl lui Aurel Mândrilă a făcut puşcărie pentru omor. Fiul cel mare a stat 10 ani la închisoare pentru tentativă de omor. Mezinul a incendiat o pensiune la comandă. Există o explicaţie genetică?

Familia Mândrilă din Suceava e bună ca studiu de caz pentru psihiatrii ce susţin ideea genei criminale. Tatăl, fiul cel mare, şi apoi mezinul, au ajuns după gratii, cu condamnări penale la activ. Primul a omorât un om, al doilea a vrut să tranşeze cu toporul o femeie, după care marţi a înjunghiat trei femei în cinci ore, fiind reţinut de poliţie, iar cel mic, după o serie de găinării, a fost închis pentru furt calificat.

De ruşine, mama cuţitarului nu mai iese din casă

Traumatizată de bărbaţii din viaţa ei, Maria Truşconiu, fostă Mîndrilă, refuză orice dialog cu autorităţile sau cu presa. Femeia s-a închis în casă. "Nu mai vrea să vorbească, nu vrea să iasă din casă pentru nimeni, nici măcar pentru şeful de Post", ne-a spus primarul comunei mehedinţene Broşteni, Alexandru Borugă.

În satul Lupşa de Jos, judeţul Mehedinţi, femeia s-a retras din Suceava. A vrut să îşi refacă viaţa alături de un bărbat cu frică de Dumnezeu, lăsând în urmă o familie de sceleraţi. "Îmi pare rău că toţi băieţii mei sunt nişte criminali. Seamănă cu tatăl lor, care a făcut puşcărie pentru crimă", a declarat, marţi seara, Maria Truşconiu, după care a decis să păstreze tăcerea în ceea ce priveşte eşecul familiei ei.

Instinct ucigaş : a mai lovit o femeie cu toporul în cap

Primul ei bărbat, Aurel Mîndrilă, decedat între timp, a făcut puşcărie pentru că a omorât un om. Fiul cel mare, botezat după tată, i-a preluat acestuia întreg năravul: la 23 de ani a ajuns în puşcărie, cu o condamnare de peste 10 ani, pentru tentativă de omor şi viol. Fire violentă, a vrut să omoare o femeie, cu toporul. "Victimă a fost o femeie de 40 de ani, din Broşteni, Suceava, cu care agresorul se cunoştea. Tânărul i-a propus acesteia să întreţină relaţii sexuale, ea a refuzat, moment în care Mîndrilă a luat un topor şi a agresat-o. Femeia a necesitat 45 de zile de îngrijiri medicale", a declarat Luminiţa Foicu, preşedintele Secţiei Civile a Tribunalului Suceava. După ce a încercat să o violeze, beat fiind, Aurel Mândrilă i-a dat femeii cu toporul în cap şi în braţul stâng.

Considerat deosebit de periculos şi condamnat în final pentru tentativă la omor calificat şi tentativă de viol, a stat după gratii 10 ani, până în decembrie 2010. În ianuarie, anul acesta, şi-a făcut buletin de Mehedinţi, la domiciliul mamei, iar săptămâna aceasta a incendiat o casă ca să se răzbune pe prietena ce l-a părăsit, apoi a înjunghiat trei femei, în plină stradă, marţi, la Timişoara. "Spintecătorul" mai avea de stat 280 de zile în arest, dar membrii comisiei disciplinare de la Botoşani au decis că poate fi eliberat condiţionat.

Deşi tânărul a recunoscut că a înjunghiat cele trei femei, poliţiştii timişoreni îl suspectează şi că ar fi criminalul care a ucis, prin înjunghiere, luni noaptea, o prostituată. "În cazul omorului avem un cerc de suspecţi. Luăm un calcul şi varianta ca acest agresor să fi comis şi acea faptă", a declarat Mădălina Mezdrea, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş.

A SCĂPAT. Una dintre victimele înjunghiate marți

Fratele a incendiat o pensiune, la comandă

Mezinul familiei, Petrică Mândrilă, în vârstă de 29 de ani, este încarcerat la Iaşi, pentru furt calificat. În urmă cu trei ani a fost expulzat din Italia unde stătea fără forme legale, iar imediat ce a revenit în ţară, în 2008, a ajuns la închisoare. Pe numele lui există mai multe dosare penale.

Ca şi fratele mai mare, care a incendiat casa din Cărpiniş unde locuia fosta iubită, numele lui Petrică e legat de o serie de incendii comandate în Suceava, de patronul unei pensiuni, în luptă cu concurenţa. S-a întâmplat în 2008. Potrivit presei, Petrică Mândriă, le-a mărturisit poliţiştilor că el este cel care a provocat două incendii la vila şi pensiunea lui Gheorghe Berbece, fiind pus de un alt om de afaceri din zonă, patron şi el de pensiune, Ioan Popovici. Pagubele estimate au fost în valoare de 700.000 de lei.

SISTEMUL PENITENCIAR ESTE DEFECT

Psihopaţii trăiesc chiar bine după gratii

Sistemul penitenciar din România îşi arată impotenţa în faţa criminalilor care, după ce ispăşesc total sau parţial pedepse, recidivează. Este şi cazul lui Aurel Mândrilă. Închis 10 ani pentru că a vrut să violeze şi apoi să omoare, cu toporul, o femeie, acesta a fost eliberat înainte de termen pentru "bună purtare", iar după opt luni a dat foc unei case şi a înjunghiat trei femei în cinci ore motivând că aşa i-a venit, ca să se răzbune pe iubita care i-a dat papucii.

Explicaţia celor care militează pentru refomarea sistemului penitenciar este că pedepsele sunt prea mici. "Pedeapsa cu închisoarea ar trebui personalizată în aşa fel încât individul care ajunge în sistem de custodie penală, să fie analizat atent sub aspectul posibilităţilor de reintegrare socială. Există indivizi care nu pot fi reintegraţi social, iar în cazul acestora se impun măsuri special adaptate", afirmă psihologul judiciar Florentina Badea.

Pentru că, în general, e vorba de indivizi periculoşi, egocentrici, care reacţionează numai la stimuli puternici, şi cu un nivel intelectual redus, în cazul lor sistemul penitenciar ar trebui să găsească pedepse reale, "croite" după chipul şi asemănarea lor, în care aceştia să se simtă cu adevărat privaţi de drepturi şi sancţionaţi. În general, criminalii, care provin din medii sărace, ajung să trăiască cu adevărat bine după gratii, unde nu au grija zilei de mâine, fiindu-le garantate nu numai un acoperiş deasupra capului, ci şi trei mese pe zi.

"Pentru anumite personalităţi, sancţiunea unui act criminal cu închisoarea nu reprezintă o formă de reeducare deoarece aceşti indivizi nu simt beneficiile procesului de reintegrare socială şi consideră că nu au nimic de pierdut. Totodată se sesizează şi o lipsă de milă, compasiune şi remuşcări, începând de la primul act criminal, şi de cele mai multe ori, continuând la celelalte, în starea de recidivă", a mai spus Badea. GENA CRIMINALĂ

Comportamentul se moşteneşte pe linie paternă

Studiile de crimonologie genetică au demonstrat că în cazul infractorilor violenţi se poate vorbi de o "genă criminală" şi că pot exista legături indubitabile între faptele reprobabile ale membrilor aceleiaşi familii. Cercetările în domeniu arată că e important bagajul genetic cu care individul se afirmă la nivel social, printr-un anumit tip de comportament.

"În acest caz, observăm o înrudire comportamentală a învinuitului cu tipologiile comportamentale infracţionale ale rudelor sale pe linie paternă. Individul care a comis aceste acte de cruzime a dat dovadă de un comportament antisocial de tip psihopatoid extrem de incisiv. În mintea lui, aplicarea unei sancţiuni de tipul înjunghierii reprezintă o descărcare a urii", explică Florentina Badea, psiholog judiciar. CITIȚI ȘI:

  • Poliţiştii locali care l-au prins pe cuțitarul din Timișoara vor fi premiați
  • Dezaxatul din Timişoara ar mai fi înjunghiat o femeie
  • "Spintecătorul" de la Timișoara susține că a ucis o femeie. Poliția l-a acuzat doar de tentativă de omor