Fostul şef al Agenţiei de Administrare Fiscală demis de către premierul Dacian Cioloş, Gelu Diaconu taxează din nou activitatea Ministerului de Finanţe. Din declaraţiile sale reiese că Guvernul Cioloş este deficitar în ceea ce priveşte colectarea taxei pe valoare adăugată.
Gelu Diaconu subliniază că în luna aprilie, finanţele au adunat cu două miliarde mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut, scrie B1 TV.
”La TVA, situaţia este catastrofală, deoarece pe lângă cele 1,5 miliarde lei mai puţin faţă de aprilie 2015, se înregistrează 824 de milioane de lei mai puţin faţă de program. La accize, care este impozitul cel mai "sensibil" la evaziune, continuă degringolada colectându-se cu aproape 350 de milioane de lei mai puţin faţă de anul trecut şi cu 500 de milioane mai puţin faţă de plan”, scrie fostul şef al ANAF pe blogul personal.
Diaconu menţionează că dezastrul de la finanţe se datorează marilor contribuabili care nu şi-au plătit taxele către stat, Guvernul reuşind să strângă în aprilie cu două miliarde de lei mai puțin față de aceeași lună a anului trecut
“Fac următoarele precizari:
- la veniturile Bugetului de stat, cu o mică excepţie având o pondere nerelevantă (impozit pe venit şi taxe vamale), realizările lunii aprilie sunt atât sub cele din anul trecut cât şi sub nivelul planificat pentru anul acesta la aproape toate categoriile de impozite şi taxe;
- la TVA, situaţia este catastrofală, deoarece pe lângă cele 1,5 miliarde lei mai puţin faţă de aprilie 2015 (adică 71%), se înregistrează 824 mil. lei mai puţin faţî de program (adică 82%). Atenție, stimați analiști, în nivelul programat este inclus impactul lunar de cca 700 de mil lei a reducerii cotei standard de la 24 la 20%!!!;
- la accize, care este prin excelență o taxă pe consum și unde nivelul de taxare nu a scăzut față de anul trecut ci din contră, și care este impozitul cel mai “sensibil” la evaziune, continuă degringolada colectându-se cu aproape 350 de mil de lei mai puțin față de anul trecut și cu 500 de mil mai puțin față de plan!!!
- întrucât scăderea sumelor colectate este aproape generalizată la toate categoriile de impozite și nu numai la TVA (unde ne este “livrata” imediat scuza reducerii cotei standard, trecând sub tăcere faptul că peste o treime din TVA-ul datorat se fură în România), aceasta se reflectă în scăderea ponderii în PIB a colectării cu 0,40%, ceea ce este enorm pentru numai o lună calendaristică!!!
- cvasi-totalitatea nerealizărilor față de program, la toate categoriile de venituri bugetare se înregistrează în zona marilor contribuabili ( 1 miliard lei) și la agenții economici din București-Ilfov (cca 250 milioane lei), arii recunoscute cu un nivel al evaziunii foarte ridicat,”
- incompetența crasă a ministrului și a sfătuitorilor săi care, din motive de “imagine”, dacă nu și electorale, au renunțat la lupta cu evaziunea fiscală și au destabilizat un sistem care începuse să funcționeze cu foarte bune rezultate. Se vede cu ochiul liber “relaxarea” în emiterea bonurilor fiscale, “parteneriatul” cu firmele de consultant, apariția unor “monstri sacri” ai sistemului pe funcțiile de pe care îi îndepărtasem, inițierea unor acțiuni de control insuficient targetate și cu rezultate îndoielnice”, scrie fostul şef ANAF pe blogul personal.