Gelil Eserghep, reales președinte al tătarilor din România. Congresul UDTTMR, contestat de “opoziție”

Peste 285 de delegați la Congresul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România (UDTTMR) s-au adunat, la Constanța, pentru alegerea președintelui, 272 dintre ei optând pentru realegerea în funcție a lui Gelil Eserghep. El este însă contestat de un Comitet de initiativă pentru reorganizarea UDTTMR pe motiv că ar fi fost condamnat penal pentru fapte de corupţie, “încălcând astfel prevederilor statutare.prin care nu pot fi aleşi în organele de conducere ale UDTTMR persoanele care au fost condamnate, chiar și cu suspendare, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive”.

Deși organizatorii au luat măsuri de securitate, apelând la jandarmi și agenți de pază, congresul UDTTMR s-a desfășurat fără incidente, toate deciziile propuse fiind acceptate prin vot deschis. Mai puțin alegerea președintelui, care s-a efectuat, conform statului Uniunii, prin vot secret. Gelil Eserghep, președinte din 2012, a fost singurul candidat la șefia UDTTMR. A fost aleasă și componența Consiliului Reprezentanților. Congresul Uniunii a fost reorganizat, ieri, după ce congresul  din 2016 a fost anulat de Tribunalul Constanța în urma plângerii depuse de fostul deputat al tătarilor, Varol Amet.

Din cauza disputelor în instanță, UDTTMR a rămas, pentru prima dată în existența ei, fără deputat în parlamentul României și fără finanțare din partea guvernului. În mesajul său, președintele Gelil Eserghep a făcut apel la unire și la promovarea interesului comun al comunității tătare, acuzând însă opozanții de fanatism, tentativă de dezbinare, fiind, se pare, aserviți intereselor moscovite. “S-au făcut de râs. Protestatarii au de fapt opinii antisemite, fundamentaliste. Atacă și Muftiatul. Noi suntem la locul nostru. Doi, trei nebuni, sau fanatici, care se remarcă prin denigrare sau jigniri nu ne reprezintă pe noi. Comunitatea tătară va merge pe acest drum înainte, în folosul comunității și respectând legile României. Ei pot sa pupe in fund pe cine vor”, a spus Gelil Eserghep, aplaudat de delegații la congres.     Președintele UDTTMR și-a prezentata raportul de activitate.“Eu zic să gândim pozitiv. Partea bună este că ne simtim foarte bine între noi. Că putem apela, întodeauna, la UDTTMR.  Am primit un sprijin foarte bun de la TIKA, (agenția guvernamentală a Turciei) și de la prietenul nostru ambasador. Avem o colaborare excelentă cu Muftiatul Cultului Musulman și cu Uniunea Democrată a Turcilor din România. M-au asigurat că ne ajută oricând. Eu sunt prim-vicepreședinte al Congresului Tătarilor Crimeeni. Suntem sustinuti de Refat  Ciubarov, președintele acestei entități” a spus Gelil Eserghep. El s-a întrebat dacă, nu cumva, potrivit informațiilor obținute de la tătarii din Ucraina, “o fi vreo legătură că doamna Mefchiure Gafar (șefa contestatarilor săi) a făcut, recent, o vizită la Moscova?”.

Comitetul de initiativă pentru reorganizarea UDTTMR, condus de Mefchiure Gafar, a anunțat, încă dinainte de a se desfășura, că va contesta în instanță noul congres al tătarilor. Mefchiure Gafar acuză conducerea Uniunii de mârșăvie și de încălcarea hotărârilor instanței. “Gaşca care ocupă ilegal sediul central din Constanţa al UDTTMR a recurs la o nouă mârşăvie. In numele fondatorilor legali ai UDTTMR şi în conformitate cu statutul Uniunii, care acordă drept fiecarui tătar din România să-şi exprime în mod liber opiniile şi opţiunile în cadrul UDTTMR, vă aducem la cunostinţă faptul că, demersul fostelor organe de conducere de a convoca un Congres Extraordinar al UDTTMR este cu totul în afara cadrului legal”, a transmis Mefchiure Gafar. 

Ea, și mai mulți membrii excluși “ilegal”, îl contestă pe Gelil Eserghep, acuzându-l că “a instalat o conducere nord” în UDTTMR. “Conduce Uniunea ca pe propria moșie”, spun protestatarii, evidențiind că “prin Decizia Tribunalului  Constanţa – Secţia I Civilă, dată în dosarul nr.1071/212/2016, s-a anulat Hotărârea nr. 1 a Congresului naţional al UDTTMR din 09.01.2016, avându-se în vedere modalitatea frauduloasă de convocare a acestui Congres, respectiv încercarea preşedintelui de atunci Gelil Eserghep - condamnat penal pentru fapte de corupţie - de a-şi asigura realegerea cu încălcarea prevederilor statutare. Statutul UDTTMR prevede la art. 56 că “nu pot fi aleşi în organele de conducere ale UDTTMR persoanele care au fost condamnate în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive” - cum este cazul domnului Gelil Eserghep”.

După congresul UDTTMR, aproximativ 500 de delegați și alți membri ai comunității tătare  au participat la un marș comemorativ în memoria victimelor care au pierit în timpul Surghiunului din 18 mai 1944. Marșul s-a desfășurat pe principalele bulevarde ale Constanței până la prefectură. Reprezentanții UDTTMR au depus un memoriu la Consulatul Republicii Turcia, unde au fost așteptați de către consulul general Mustafa Uygar Sertel, la cel al Federației Ruse la Constanța, unde a fost depus în cutia poștală, și la Instituția Prefectului Județului Constanța, unde participanții la marș au fost așteptați de subprefectul Levent Accoium.