Geoană: "Scopul lui Ponta este înlăturarea mea de la Senat"

Mircea Geoană îi dă replica lui Victor Ponta, afirmând că şeful PSD şi-a construit notorietatea "prin atitudini de puşti obraznic". El susţine că influenţa mogulilor în partid era "zero barat".

Într-un interviu pentru EVZ, Mircea Geoană îi răspunde lui Victor Ponta afirmând că, în vremea sa, actualul preşedinte al PSD, dar şi familia sa s-au bucurat de funcţii în care i-a numit personal.

EVZ: Domnule Geoană, preşedintele PSD Victor Ponta vă reproşează că aţi închinat partidul mogulilor. PSD era condus de dv. sau de Vîntu şi Voiculescu, Patriciu? Mircea Geoană: Cred că e o jignire nemeritată la adresa conducerii PSD, din care făcea parte şi domnul Ponta. Toate deciziile noastre au fost luate în forurile statutare. Cred că este o jignire generalizantă la adresa tuturor colegilor care au făcut parte din conducerea PSD.

Îmi este şi greu să-mi dau seama care este motivaţia reală a acestui atac lipsit de bun-simţ şi de logică. Fie este vorba de o criză de identitate, o criză de afirmare din partea unui tânăr politician, fie există un alt interes politic pe care eu nu-l pot desluşi. Dar, după lupta din interiorul opoziţiei, iată, acum Victor Ponta încearcă să deschidă un front şi în PSD.

Cred că face deservicii severe interesului opoziţiei şi al partidului nostru, într-un moment în care altele sunt problemele ţării şi alţii sunt adversarii reali ai PSD.

Cât contau dorinţele lui Vîntu? Zero barat. Zero barat. Toate deciziile s-au luat în forurile deliberative ale PSD. Este o afirmaţie gratuită şi jignitoare.

Se urmăreşte schimbarea dv. de la conducerea Senatului? Deşi pare aberant, încep să cred că acesta ar putea să fie unul din scopurile ascunse ale acestui atac al domnului Ponta. Şi nu este primul. Poate îl deranjează că un alt PSD-ist ocupă o funcţie importantă în statul român, singura redută care a rămas la dispoziţia noastră. Iar dacă acesta este mobilul său real, face un deserviciu profund partidului şi echilibrului democratic al ţării. Pentru că este clar că succesorul meu la şefia Senatului în actuala legislatură va fi în mod sigur un PDL-ist. Dacă ăsta este scopul, înseamnă că e vorba de un alt calcul şi un alt aranjament.

Un aranjament cu PDL? Să fie vorba de aşa ceva? Nu ştiu, nu pot să fac astfel de acuzaţii, dar este clar că e vorba şi de un mobil ascuns pe lângă dorinţa de legitimare prin contrast cu "era Geoană". Îmi vine şi să-l comptimesc pe Victor Ponta cât de greu a dus-o în "era Geoană". Mi-aduc aminte că fără intervenţia mea nu ar fi ajuns vicepreşedinte al PSD. L-am făcut vicepreşedinte al PSD cu mâna mea.

Îl compătimesc pe el şi pe Ilie Sârbu, şi pe Daciana care, într- o singură familie, au avut, în acelaşi timp, o colecţie excepţională: doi miniştri şi un europarlamentar. Mi se pare foarte productiv pentru familia sa.

În "era Geoană" era foarte greu pentru Victor Ponta când m-a rugat să-mi fie purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale. Dar stau şi mă minunez cum domnul Ponta mă ruga, în repetate rânduri, să-l numesc ministrul justiţiei dacă aş fi câştigat preşedinţia României. Atunci avea aceeaşi opinie despre aşa-zisa lipsă de viziune pe care o aveam? Eu cred că e o problemă! Din două una: ori acum, ori atunci nu spunea adevărul.

Cred că în "era Geoană" a fost prea multă toleranţă pentru modul în care Victor Ponta şi-a construit notorietatea prin atacuri împotriva partidului, prin atitudini de puşti obraznic şi răzvrătit. Nu cred că, acum, când a ajuns liderul PSD, trebuie să continue această practică de legitimare prin lovituri în partid. Trebuie să demonstreze că a crescut, că este capabil să aibă o astfel de funcţie importantă şi să înţeleagă că astfel de atacuri nu-i fac bine lui şi nici partidului. Şi i-aţi promis că va fi ministru? Probabil ar fi ajuns în această poziţiei. Întotdeauna am considerat că, dincolo de atitudinea mai obraznică pe care a avut-o în partid şi care a fost sancţionată cu reproşuri de multă lume, are un set de calităţi pe care dacă le-ar pune mai bine în valoare ar putea să ajungă mai repede un lider de anvergură, la nivelul cerut pentru conducerea PSD. Cred că este încă într-o criză de creştere şi încearcă să se legitimeze prin contrast cu fosta conducere. E un exerciţiu nefericit. Nu-l va ajuta.

Domnul Ponta spune că aveţi o atitudine de "Gică Contra" în permanenţă? Nu. Am o opinie mai nuanţată cu privire la obligaţia PSD de a crea cât mai repede o alternativă la actuala putere. Cred cu tărie că nu e nici bine să te derobezi de responsabilitatea guvernării României într-un moment greu. Asta nu înseamnă că nu respect decizia PSD de a intra la guvernare după alegerile anticipate sau cele la termen.

Dar este o greşeală tactică să spui că eşti o alternativă şi să nu spui ce se întâmplă a doua zi după ce o moţiune de cenzură trece. Acest lucru va trebui să-l stabilim în partid în această toamnă pentru că nu este credibil şi serios să spui că vrei dărâmarea guvenului, dar să nu spui ce urmează.

Este o greşeală şi să refuze şi alianţa cu PNL, propusă de Crin Antonescu şi Dan Voiculescu şi susţinută şi de dv.? Toate partidele, în orice sistem democratic, au obligaţia de a-şi creşte propriul scor electoral şi de a încerca să guverneze singure. Poziţia PSD este corectă. Nu avem un culoar comun cu PNL. Noi suntem un partid de centru-stânga, PNL este de dreapta. Dar în acelaşi timp trebuie să fim realişti şi să înţelegem că, în acest moment, fără o acţiune concertată a celor trei partide de opoziţie, este foarte greu să ai o alternativă credibilă la actuala guvernare.

Dacă după următoarele alegeri PSD va face un scor foarte bun, atunci ne putem gândi la o guvernare monocoloră. Dar dacă ne gândim la dărâmarea guvernului Boc astăzi, atunci este obligatoriu să ai o relaţie constructivă cu PNL. Altă variantă nu există. Aşa că această tiradă de atacuri reciproce între PSD şi PNL este o atitudine greşită. Cred că putem să colaborăm bine şi, în acelaşi timp, să fim concurenţi din punct de vedere ideologic. Pe cine avantajează aceste dispute din sânul opoziţiei? În mod indirect sau direct, pe cei de la putere pentru că acum, când lumea este atât de preocupată de dezastrul economic şi de falimentul unei guvernări şi unei puteri politice, un subiect de genul acesta deturnează atenţia. Şi de aceea nu înţeleg rostul acestui atac - poate e vorba de o erupţie solară în timpul verii - dar cred că, efectiv, se face jocul puterii.

Cum e cu datoriile din campania, despre care spune că nu le va plăti pentru că nu are garanţia că facturile emise au în spate nişte servicii prestate? Candidatura la prezidenţiale, campania pentru parlamentare, cea pentru europarlamentare de care a beneficiat şi doamna Daciana Sârbu au fost ale partidului, nu ale mele personale. Sunt funcţiuni foarte clar departajate în partid. Avem un secretar general, un director de campanie, un trezorier.

Nu am semnat niciun contract niciodată cu nimeni. Nu e problema şefului partidului, aşa cum cred că nici domnul Ponta nu semnează astfel de lucruri. Toate răspunsurile se află în interiorul partidului şi se află la dispoziţia actualei conduceri. Deci stafful de campanie condus de Viorel Hrebenciuc şi Liviu Dragnea ştiau cum se cheltuiesc? Evident! Absolut evident! De acolo s-au şi făcut toate plăţile şi toate contractele pentru campanie. Nici un contract nu s-a făcut sub semnătura mea. Dar asta nu înseamnă că nu avem cu toţii o responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat.

Aveţi de gând să candidaţi pentru preşedinţia PSD la următorul congres? Nu este preocuparea mea acum, dar evident că nu mi-am spus ultimul cuvânt în politică. Acesta este singurul partid din care am făcut parte, în care am muncit, în care m-am afirmat, la care ţin foarte mult şi voi continua să fiu util partidului indiferent de poziţia pe care o am. Viaţa este lungă şi roata se învârteşte.

Citiţi AICI interviul în care Victor Ponta îl atacă pe Mircea Geoană.