Gazul, sub presiune

Primul val de creşteri de preţuri va veni, cel mai probabil, pe 1 februarie şi va depăşi 6%. Alte scumpiri ne aşteaptă din aprilie.

Gazele s-ar putea scumpi cu până la 10% în primul trimestru al anului. Românii vor începe să plătească mai mult pentru gaze când se vor aplica noile preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), susţine Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud. Potrivit acestuia, ANRE ar putea să publice noile tarife pe 1 februarie. Dacă noile preţuri vor fi anunţate şi aplicate de la la începutul lunii viitoare, scumpirea gazelor la consumatorul final se va situa peste 6%, dar sub 10%, spun reprezentanţii Distrigaz Sud. Aceştia estimează că în luna aprilie costul gazelor livrate către populaţie va creşte din nou, având în vedere că pentru acest an este prognozată o majorare a preţurilor. Scumpiri de 30% în 2008 De altfel, E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) anunţase, la finele anului trecut, că preţurile gazelor naturale ar putea creşte cu 30% în 2008. Din cauza întârzierii publicării tarifelor noi la gaze, Distrigaz Sud pierde câte 1,5 milioane de lei pe zi, potrivit reprezentanţilor companiei controlată de grupul Gaz de France. „Revendicarea Distrigaz Sud este să-şi poată acoperi costurile de achiziţie a gazului, care să se reflecte în tarife. Este o pierdere că preţurile nu au crescut la 1 ianuarie, iar noi ne plătim facturile, spre deosebire de alţi clienţi. Sperăm să crească în primul trimestru. Cu cât aşteptăm mai mult să se facă creşterea, cu atât ea va fi mai mare“, a declarat Jean François Caričrre, preşedintele consiliului de Administraţie al Distrigaz Sud, citat de Mediafax.

Reprezentanţii companiei cer o scumpire de peste 6% a gazelor livrate populaţiei. În plus, aceştia propun majorarea treptată a preţului gazelor pentru întreaga perioadă de reglementare 2008-2012. În cazul în care propunerea lor nu va fi acceptată de autoritatea de reglementare, Distrigaz Sud nu exclude posibilitatea unei acţiuni în instanţă. Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, a declarat recent că la gazele naturale nu se vor înregistra mari creşteri de preţuri în acest an şi că nu va avea un impact major asupra inflaţiei. SOLICITARE

UE vrea preţuri cu 70% mai mari Constrânse de Comisia Europeană, autorităţile române ar putea decide anul acesta să scumpească gazele pentru consumatorii români. Cauza este alinierea preţului gazelor produse în România la cel de pe piaţa europeană. Autorităţile de la Bruxelles susţin că, atâta timp cât preţurile de producţie în România sunt mici, companiile europene de energie nu pot concura pe piaţa noastră. Anul acesta, o mie de metri cubi de gaz produs pe piaţa autohtonă costă 180 de dolari, iar pe piaţa europeană se ridică la aproximativ 300 de dolari. Dacă vor ceda solicitărilor UE, gazele produse de Petrom şi Romgaz, care acoperă 60% din consumul intern, se vor scumpi cu nu mai puţin de 70%. Restul de 40% este acoperit de gazul importat din Rusia, care este mai scump decât cel european: 370 de dolari pe mia de metri cubi.