Comisia de Reglementare în Energie și Apă admite o ușoară scumpire a apei calde și a agentului termic, de la 1 iulie
Se întrevăd noi reduceri ale prețului gazelor naturale în Bulgaria. Cu toate acestea, Comisia pentru Reglementare în Energiei și Apă (CREA) nu promite o reducere a prețului agentului termic și apei calde de la 1 iulie, admite chiar o ușoară creștere a prețului. Acest lucru a devenit clar la ședința recentă CREA, la care a fost discutat anunțul Bulgargaz cu privire prețul combustibilului albastru în luna aprilie, scrie SEGA.
Mai mult, din datele furnizate către CREA de Bulgargaz, reiese clar că mai mult de jumătate din consumul țării este asigurat în prezent de gazul azer ieftin. În prezent, conturile întreprinderii de stat indică faptul că, în luna aprilie, gazul natural s-ar putea ieftini cu aproximativ 8% în aprilie și poate fi vândut cu aproximativ 98 de leva pe MWh fără taxe și impozite. Iar prețul pentru luna mai poate fi și mai mic - aproximativ 88 de leva pe MWh, a explicat directorul Bulgargaz, Denița Zlateva, la întâlnire.
Dacă această tendință se menține, există probabilitatea ca agentul termic și apa caldă să-și păstreze tarifele actuale și în sezonul de încălzire ce urmează, a spus președintele CREA, Ivan Ivanov.
De ce rămâne scump gazul
„Reducerea prețului gazelor naturale va avea un efect favorabil și va duce la conservarea sau creșterea minimă a prețului energiei termice. Acest lucru va deveni însă clar în urma analizelor de la sfârșitul lunii iunie, iar de la 1 iulie autoritatea de reglementare se va pronunța cu privire la prețuri”, a spus Ivan Ivanov. În prețul pe luna aprilie este cuprinsă întreaga cantitate de gaze naturale furnizată prin interconectorul Bulgaria – Grecia (IGB), conform contractului pe termen lung cu Azerbaidjan. Aceste cantități acoperă 51,9% din consumul din țară și sunt de o importanță cheie pentru obținerea unor prețuri favorabile pentru combustibilul albastru”, explică Comisia pentru Energie.
Prețul pe aprilie include și două contracte de gaz natural lichefiat (GNL) cu comercianți din regiune. Contractele au fost încheiate în urma unei proceduri de licitație cu cerințe pentru un preț minim de livrare și o modalitate de plată propusă, potrivit CREA. Există și o „cotă” pentru gazul scump de la depozitul de la Ciren, care a fost pompat în toamna anului trecut, când domnea o mare incertitudine, toate țările europene își refăcea frenetic rezervele și prețurile erau foarte mari.
Legat de criticile mediului de afaceri, că prețurile în Bulgaria sunt mult prea mari pe fondul cotațiilor din ce în ce mai scăzute la bursele europene, Bulgargaz a explicat că, fără gazul de la Ciren, ar fi fost cu 15% mai ieftin. Directorul Zlateva a recunoscut în fața CREA că un alt factor au fost costurile mai mari ale companiei cu privire la furnizarea de gaz lichefiat. (Articol de Iuliana Bonceva; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)