Gazprom lasă proiectul Nabucco fără gaze pe conducte

Gazoductul Nabucco, proiect sprijinit de UE și SUA, în construcția căruia este implicată și România, se îndepărtează tot mai mult de start.

După ce în ultimii trei ani a bătut mai mult pasul pe loc, proiectele rivale ar putea secătui Nabucco de gaze.

Deși autoritățile susțin că South Stream, proiect dezvoltat de Gazprom şi grupul italian ENI pentru livrarea de gaze naturale ruseşti către Europa, nu concurează Nabucco, grupul rusesc vrea să mai construiască un gazoduct. Agenția Ria Novosti, citată de Mediafax, a transmis ieri că Gazprom vrea să participe la construirea unui gazoduct iraniano-pakistanez, proiect care a primit, duminică, acordul autorităţilor de la Teheran şi Islamabad şi ar permite grupului rus să priveze Nabucco de gazele naturale extrase din cel mai mare zăcământ din lume.

Gazoductul iraniano-pakistanez va permite Gazprom să dirijeze tranzitul de gaze naturale extrase din câmpul North Dome, situat în Qatar şi Iran, către pieţele din Asia de Sud, privând, astfel, proiectul european Nabucco de o sur să importantă de gaze, potrivit publi caţiei „Kommersant”. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a de cla rat că gazoductul asiatic este deschis In diei, iar un alt stat interesat este China.

Americanii nu dau șanse de reușită South Stream-ului

Prezent la forumul economic România-Rusia, desfășurat la București, analistul Fundației Jamestown din SUA, Vladimir Socor, consideră că South Stream este „o cacealma”, fără nicio şansă de reuşită, pentru că nu are nici fondurile şi nici resursele de gaze necesare, iar perspectivele Nabucco sunt mai bune. În opinia lui Socor, Rusia foloseşte South Stream pentru a bloca relizarea gazoductului Nabucco, precum şi întregul coridor sudic european.

Totodată, pentru a obţine sprijin pentru proiectele sale, North Stream şi South Stream, Rusia trebuie să declare că sprijină Nabucco, potrivit sursei citate. Începerea construcţiilor pentru Nabucco a fost programată pentru 2010, iar inaugurarea - pentru 2014. Furnizorii potenţiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Irak.