Gazonul de pe Naţional Arena va fi încălzit ca la bloc

Zăpada de pe cel mai mare stadion va fi topită cu apă caldă, care va circula prin ţevi. În plus, lumina este insuficientă pentru ca gazonul să reziste. Autorităţile spun că vor lua măsuri.

Deşi se vroia ca stadionul "Naţional Arena" să fie cel mai modern, din punct de vedere tehnic, autorităţile s-au zgârcit şi au montat sistem de căldură cu agent termic, iar sistemul special nu este suficient de mare pentru "aerisirea gazonului". Astfel, atunci când va ninge, zăpada va fi topită cu ajutorul apei calde, care va trebui să străbată mii de metri de ţeavă. Specialiştii spun că dacă se folosea un sistem cu fire, adică unul care funcţiona cu energie electrică, era "mult mai bine".

"Până ajunge apa caldă în zona în care trebuie să se topească zăpada, ea se va răci, adică nu va mai avea aceeaşi temperatură. Deci, încălzirea nu va fi 100% cum trebuie", au explicat mai mulţi ingineri contactaţi de EVZ.

Apa prea caldă ar putea arde iarba

Specialiştii au mai explicat că, dacă pe ţeavă va trece apă prea caldă, având o temperatură de 60-70 de grade Celsius, iarba va fi compromisă.

Nici sistemul de ventilaţie nu este bine pus la punct. Pe stadion este mult prea cald, iar inginerii spun că vara efectul de seră se va produce des. "Este nevoie de ventilaţie mai puternică pentru a menţine o temperatură optimă", au explicat mai mulţi muncitori care au lucrat la Naţional Arena şi care care au povestit că, atunci când au montat gazonul, era foarte cald pe stadion.

Lipsa luminii poate usca suprafaţa de joc

Întrebat câte meciuri va rezista noul gazon, Ian McClements, angajatul UEFA, a spus că mai trebuie făcute câteva analize pentru a da un răspuns.

"Sunt mai mulţi factori de care depinde acest lucru. În primul rând, e vorba de mediu, dar şi de felul în care este întreţinut. Iarba are nevoie de lumină, iar pe stadion este destul de puţină. Vom face o analiză pentru a vedea câtă lumină primesc plantele şi vom hotărî dacă aveţi nevoie de un sistem special sau nu", a spus McClements.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, specialiştii au făcut deja calculele pentru a stabili cât va costa un asemenea sistem: 400.000 de euro. Iar dacă cei care se pricep ne cer să montăm un astfel de sistem şi nu se întâmplă în timp util, am putea asista din nou la un meci cum a fost "Ziua recoltei", pe care am sărbătorit-o împreună cu francezii, la "memorabilul" meci România-Franţa, când gazonul s-a făcut praf.

Date tehnice

Gazonul nou de pe stadion are o grosime de cinci centimetri, faţă de doi centimetri cât a avut cel adus din Italia. Iarba, plantată acum câteva zile, este irigată cu ajutorul unui sistem care are opt aspersoare care se învârt la 360 de grade şi 12 care se învârt la 180 de grade. Gazonul este prevăzut cu drenaj longitudinal, iar apa va fi colectată prin drenuri în colector perimetral şi apoi în rezervor-tampon.

Nici "fundaţia" gazonului nu este una bună, mai spun specialiştii. În loc să pună nămol, patru straturi de nisip, din ce în ce mai fin, şi pietriş, sub gazon s-au pus nisip cu granulaţie mare, ţevi de încălzire, nisip, pietriş, ţevi de scurgere şi pietriş.

"Voi propune o formă refăcută a contractului de management privat al Naţional Arena." SORIN OPRESCU, edilul-şef al Capitalei Citiţi şi:

  • Dramă pe Naţional Arena: iarba nu creşte fără aer şi lumină | FOTO
  • "Oprescu - Gazon", un primar prea mic pentru un stadion aşa de mare
  • Sorin Oprescu a cedat. Va propune alt contract de management pentru Naţional Arena
  • INVESTIGAŢIE EVZ. Firma care a plantat "cartofi" pe Naţional Arena mai poate ciupi câteva milioane de euro de la FRF
  • Oprişan, despre scandalul gazonului: "Nu ar trebui căutaţi vinovaţii"
  • SCANDALOS! Sorin Oprescu şi Mircea Sandu ne-au făcut de râsul lumii
  • EXCLUSIV EVZ: IMAGINI PANORAMICE 360° de la meciul România-Franţa