Gazele ruseşti au undă verde către UE

Gazele ruseşti vor ajunge în statele europene în cel mult 72 de ore, după ce Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz vor semna, astăzi, un acord în acest sens.

Contractul va fi încheiat direct între cele două companii, fără intermediari. Premierii celor două state, Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko, au ajuns la un numitor comun, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul negocierilor desfăşurate la Moscova, informează agenţia RIA Novosti.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc după ce sâmbătă, la Kremlin, s-a desfăşurat un minisummit la care au participat oficiali din mai multe state europene, care însă nu s-a soldat cu niciun rezultat. Rusia şi Ucraina au căzut de acord ca afacerile cu gaze dintre cele două state să se desfăşoare conform formulei europene de stabilire a preţurilor. Totuşi, potrivit lui Vladimir Putin, Rusia va livra gaze Ucrainei pe parcursul acestui an cu o reducere de 20% faţă de preţul plătit de statele europene.

În schimb, Ucraina se angajează să păstreze nemodificat pe parcursul anului 2009 preţul de anul trecut pentru tranzitul combustibilului către statele europene. Condiţiile se vor schimba începând cu anul 2010, când Ucraina va plăti mai mult pentru gaze, iar Rusia, preţuri europene pentru tranzit, a mai precizat Putin. Misiune îndeplinită a observatorilor

Potrivit unei surse din guvernul rus, după semnarea contractului dintre Gazprom şi Naftogaz şi reluarea tranzitului de gaze către Europa, prezenţa observatorilor la staţiile de pompare a combustibilului din Rusia şi Ucraina nu va mai fi necesară.

Acest compromis ar putea pune capăt crizei gazelor, care a izbucnit între cele două ţări acum două săptămâni. În urma conflictului, clienţii europeni ai gigantului rus Gazprom au rămas fără gazul rusesc, exact într-o perioadă care a coincis cu un val de frig.

Un sfert din gazul consumat în statele UE este cumpărat din Rusia, iar cea mai mare parte din el tranzitează Ucraina. Ţările din Europa de Est şi cele din Balcani au suferit în mod special din cauza crizei. În ultimele zile, industria din Slovacia şi, mai ales, din Republica Moldova şi Bulgaria şi-a încetinit funcţionarea din cauza lipsei gazului rusesc.