Mai multe gaze pentru România și Grecia, din Bulgaria

Sursa foto: Alpar Benedek | Dreamstime.com

Mai multe gaze pentru România și Grecia, din Bulgaria. Bulgartransgaz a demarat studii de creștere a capacității în gazoductele ce duc spre Grecia și România și cle cu IGB.

Bulgartransgaz a finalizat evaluarea cererii pe piață a capacității suplimentare la punctele de interconectare ale sistemului de gaze din Bulgaria cu cele din Grecia și România, precum și cu gazoductul dintre Bulgaria și Grecia - IGB, scrie 24Chasa.

În cooperare cu operatorii vecini, compania publică rapoarte de evaluare a cererii pe baza previziunilor indicative primite de la participanții de pe piață în faza neobligatorie, care a început la 3 iulie 2023, transmite operatorul de transport din Bulgaria.

Cât de multe gaze în plus s-ar putea furniza

Previziunile sintetizate primite de Bulgartransgaz pentru punctele de interconectare (IP) din procedurile efectuate se ridica la:

• 155,9 GW pe zi pentru punctul de interconectare Kulata/Sidirokastro, cu o capacitate tehnică existentă de 66,6 GW pe zi;

• 302,2 GW pe zi în total pentru punctele de interconectare cu România - Negru Vodă 1/Kardam și Ruse/Giurgiu, cu ocapacitate tehnică fixă existentă în ambele puncte în valoare de 185,2 GW pe zi;

• 182,4 GW pe zi pentru punctul de conectare al gazoductului IGB de lângă Stara Zagora cu sistemul de transport al Bulgartransgaz, cu o capacitate tehnică existentă de 122,3 GW pe zi din partea operatorului de transport.

Pe baza rezultatelor evaluărilor, Bulgartransgaz a demarat studii tehnice comune cu operatorul grec DESFA S.A. ca să crească capacitatea la intrare la Kulata/Sidirokastro, cu operatorul român Transgaz S.A. pentru Negru Vodă 1/Kardam și pentru Ruse/Giurgiu, precum și cu operatorul interconexiunii Grecia-Bulgaria ICGB - pentru creșterea capacitatii punctului de legătură de la Stara Zagora.

Cererea, mai mare decât capacitatea

Directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, a comentat că prognozele primite pentru cererea de servicii de transport de gaze naturale în direcția sud spre nord sunt mult mai mari decât capacitățile existente, iar în anumiți ani de transport de gaze depășesc de peste două ori capacitățile actuale ale infrastructurii.

Potrivit acestuia, pentru a realiza ambițiile țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est de diversificare este necesară o extindere a infrastructurii, pentru a absorbi cantități suplimentare de gaze din surse fiabile.

„Principalul factor pentru creșterea cererii de capacitate de transport prin rețeaua Bulgartransgaz este rolul din ce în ce mai mare al gazelor naturale lichefiate în UE și noile terminale GNL planificate în Grecia, precum și planurile de creștere a fluxurilor de-a lungul Coridorului sudic de gaze”, a adaugat el.

Mai multe proiecte pentru conductele de gaze

De o importanță cheie sunt și proiectele de interes comun pentru UE, pe care Bulgartransgaz le implementează - extinderea depozitului subteran de gaze de la Ciren și interconectorul Bulgaria-Serbia. În sincron cu acestea este realizarea terminalului de gaze lichefiate de lângă Alexandroupolis, în care operatorul bulgar de transport de gaze este coacționar cu 20%.

Aceste proiecte le asigură comercianților de gaze naturale o flexibilitate suplimentară în gestionarea livrărilor și acces la noi piețe. Studiile tehnice preliminare pentru proiectele de capacitate suplimentară sunt planificate să fie finalizate până la 15 ianuarie 2024, după care vor avea loc consultări publice cu privire la acestea până la 16 februarie 2024.

Propunerile de proiecte vor fi apoi înaintate autorităților naționale de reglementare relevante pentru aprobare. Programul prevede o fază de testare obligatorie a pieței la 1 iulie 2024.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)