ONU: Gaza „de nelocuit“ la 10 ani după ce Hamas a preluat puterea
- Radu Plugaru
- 12 iulie 2017, 07:19
La zece ani după ce grupul terorist palestinian a preluat puterea pe fundalul unui conflict sângeros, Fâșia Gaza a rămas în urmă în aproape toate domeniile, zona având doar trei ore de curent electric pe zi și o rată a șomajului de peste 40 la sută.
La un deceniu după ce grupul islamist Hamas a preluat controlul în Gaza, enclava palestiniană este efectiv de nelocuit pentru cele două milioane de locuitori, veniturile acestora, serviciile de sănătate, de educație, de energie electrică și de apă potabilă fiind în declin, conform Națiunilor Unite.
Într-un raport care se referă la condițiile umanitare din teritoriul preluat de Hamas în iunie 2007, după un scurt conflict cu forțele loiale Autorității Palestiniene, Organizația Națiunilor Unite concluzionează că situația din Gaza se deteriorează „mai mult și mai rapid“ decât s-a prognozat acum câțiva ani.
„În toate domeniile, vedem cum situația se deteriorează, încet, încet,“ afirmă Robert Piper, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar și dezvoltare în Fâșia Gaza și Cisiordania într-un interviu acordat agenției de știri Reuters, marți.
„Fiecare indicator, de la energie electrică la apă potabilă și asistență medicală, de la ocuparea forței de muncă la nivelul de sărăcie și insecuritate alimentară, ei bine, fiecare indicator se află în scădere. Locuitorii din Gaza trec prin acest proces lent de ruinare în ultimii zece ani.“
Imediat după ce Hamas a preluat puterea, Statul Israel a decis izolarea grupului militant prin limitarea fluxului de mărfuri și de persoane în și din Gaza, limitând inclusiv accesul la mare și conlucrând cu Egiptul pentru a pune blocada în aplicare.
În același timp, Hamas s-a aflat aproape mereu în dezacord cu Autoritatea Palestiniană din Cisiordania, astfel încât aceștia din urmă au limitat transferurile financiare către Gaza și, în ultimele săptămâni, au cerut Israelului să reducă livrările de energie electrică.
Rezultatul este că populația din Gaza, care se estimează că va crește cu încă 10% în următorii trei ani, este supusă unor presiuni din toate părțile, chiar dacă resursele sunt mai puține.
„Văd acest proces absolut inuman și nedrept, în care peste două milioane de civili din Gaza, care nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni, sunt pur și simplu presați din toate direcțiile, în mod constant“, a adăugat Piper.
Întrebat cine este vinovat de această ”presare”, oficialul a răspuns: „Fiecare parte este implicată“, menționând luptele politice interne ale palestinienilor; politica de securitate a Israelului, care-i prinde în mijloc pe locuitorii din Gaza, precum și dinamica regională, inclusiv afectarea unui donator important pentru Hamas, Qatarul, care este supus unor presiuni din partea Arabiei Saudite și a Egiptului.
„Iată mesajul acestui raport, mesajul fundamental: Cineva trebuie să pas un pas înapoi și să pună interesele civililor pe primul plan, pentru o schimbare reală“, a spus Piper.
„Vorbim deja despre o situație de nelocuit în Gaza. Când ai două ore de curent electric pe zi si ai o rată a șomajului de 60% în cadrul tineretului... se poate afirma cu siguranță că pragul de nelocuire a fost depășit cu destul de mult timp în urmă.“
Una dintre cele mai grave probleme este lipsa electricității. Gaza are nevoie de cel puțin 450 de megawați de energie electrică pe zi, dar primește 120 MW, în prezent, parțial din cauza disputei dintre Hamas și Autoritatea Palestiniană, dar și din cauza lipsei capacității de producție a energiei electrice pe plan intern.
Până în 2020, în cazul în care creșterea economică va reveni, Gaza va avea nevoie de până la 850 MW pe zi, dar este puțin probabil să primească mai mult de 360 MW.
Piper propune moduri în care condițiile de trai ar putea fi îmbunătățite rapid fără riscuri semnificative pentru securitatea Israelului, inclusiv prin extinderea zonei de pescuit în afara Fâșiei Gaza la 20 de mile marine, față de șase câte sunt în prezent. De asemenea, un flux de mărfuri mai liber ar ajuta, inclusiv trimiterea de pompe de apă, lifturi, lemn, oțel, cabluri și alte echipamente electrice.
Rezolvarea conflictului dintre Hamas și Autoritatea Palestiniană este esențială pe termen lung, dar domnul Piper susține că îmbunătățirea situației din Gaza în materie de sănătate, educație, instalații sanitare și creștere economică este esențială și pentru Statul Israel.
„În cadrul reprezentanților mass-media, în comunitatea ONG-urilor și chiar în Ministerul Apărării, veți găsi o mulțime de israelieni dispuși să recunoască faptul că, în primul rând, direcția actuală reprezintă un pericol pentru securitatea Israelului și că o Fâșie Gaza stabilă și prosperă... este, de asemenea, benefică securității Israelului“, a mai spus acesta. (Yedioth Aharonot)