După protestul de la Ministerul Finanţelor, preşedintele Traian Băsescu l-a chemat pe premierul Boc la Cotroceni pentru a discuta despre posibilitatea reorganizării instituţiei.
După protestul spontan declanşat săptămâna trecută de angajaţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au discutat ieri la Palatul Cotroceni despre câteva posibile modificări ale prerogativelor acestui minister.
Întâlnirea nu a fost urmată de declaraţii, însă preşedintele Băsescu vorbise despre propunerile sale în cadrul unei emisiuni difuzate de Pro TV. "Vin şi vă întreb: ce caută Garda Financiară la Ministerul de Finanţe, când ea are în principal sarcina să urmărească acte criminale? Deci acţiuni penale. Trebuie mutată activitatea la Ministerul de Interne", a precizat Băsescu.
Şi recuperarea creanţelor ar trebui scoasă de sub autoritatea Ministerului Finanţelor, a mai spus şeful statului. "De ce stăm cu recuperarea creanţelor către stat neapărat la un sistem de multe ori corupt? De ce nu dăm la executorii judecătoreşti recuperarea creanţelor? Nu există mai multă corupţie decât la inspectorii fiscali pentru plata sau neplata obligaţiilor. Unei firme private sau unui executor judecătoresc îi spui: ai 10% din ce recuperezi. Vă asigur că va fi mai eficient", a spus Băsescu.
În ceea ce priveşte stimulentele restante solicitate de angajaţii de la Finanţe, preşedintele a precizat că acestea sunt rămăşiţele unui "sistem clientelar" la care oamenii din minister n-au vrut să renunţe.
REZULTATELE NEGOCIERILOR
Se dau stimulentele la Finanţe, dar nu pentru toţi
O parte dintre angajaţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) îşi vor primi în această săptămână stimulentele restante, până la un plafon maxim de trei salarii şi în funcţie de performanţă, a declarat sâmbătă preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.
"Am stabilit coeficienţii pentru fiecare judeţ, în funcţie de trei criterii: gradul de realizare a programului de încasări, sumele stabilite suplimentar din evaziune fiscală, economie subterană şi fraudă fiscală şi ponderea încasărilor pe fiecare judeţ în totalul încasărilor ANAF", a declarat şeful Fiscului.
El a adăgat că, indiferent de concluziile discuţiilor cu sindicatele, listele cu cei îndreptăţiţi să primească stimulentele restante vor fi transmise azi sau mâine în Trezorerie, în vederea efectuării plăţilor.
Într-un protocol semnat sâmbătă de reprezentanţii MFP şi ai sindicatelor se precizează că nu vor primi stimulentele restante cei care - deşi solicitaţi de şefi - n-au fost dispuşi să lucreze peste program sau în zilele libere.
De asemenea, sumele nu vor fi acordate celor care au avut absenţe nemotivate, celor care au avut sancţiuni disciplinare şi angajaţilor care nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu. (Ciprian Mailat)
"Am terminat varianta noastră de stabilire a coeficienţilor de performanţă.", SORIN BLEJNAR, preşedintele ANAF