Garda de Mediu i-a speriat pe gratargii

Comisarii de mediu bucureşteni au înlocuit, ieri, amenzile cu sacii de plastic şi sfaturile pentru petrecăreţii din Pădurea Băneasa.

Comisarii Gărzii de Mediu au petrecut ieri ziua de 1 Mai la iarbă verde. Au vânat gratargii din parcuri şi din Pădurea Băneasa, cu ordin de la ministrul mediului să-i pedepsească pe cei care fac focul în pădure sau îşi lasă, tot acolo, resturile de la picnic.

La vederea uniformelor verzi şi negre, unii petrecăreţi şi-au strâns grătarele. Alţii, mai tupeişti, i-au trimis la plimbare pe comisari, pe motiv că nu arde ţara acum de la grătarele lor din pădure.

În final, acţiunea s-a încheiat paş- nic: comisarii au împărţit sfaturi şi pungi pentru gunoi, iar bucureştenii şi-au văzut de fripturi şi de mititei.

Pe tocuri, la pădure

Comisarul-şef Olivia Oprişan a pornit ieri la vânătoare de amenzi fără să cunoască legea în baza căreia le poate da. Ea a confundat Legea mediului, 31/2000, cu statutul personalului didactic (Legea 195/2005), spunând că: „Sancţiunea pentru focul în pădure, conform legislaţ iei în vigoare, este de la 30 de milioane (vechi, n.r.), iar pentru gunoaie, amenzile pe persoană fizică sunt de la o mie de ron la două mii de ron“.

În timpul ăsta, adevăraţii „vardişti“, inspectorii de la Ocolul Silvic Băneasa, împărţeau pliante din care cetăţeanul afla prevederile legii reale, 31/2000. Pentru aprinderea focului la o distanţă mai mică de o sută de metri de păduri amenda este de la 120 de lei până la 200 de lei. Pentru resturi menajere abandonate pe spaţiul verde, sancţiunea este de la 60 la 80 de lei.

Cu toate acestea, cei care se aflau ieri în pădure au aprins grătarele chiar sub nasul Gărzii de Mediu. Unii dintre ei le-au demontat repede, la vederea comisarilor în costum sau a doamnei comisar-şef, tot la costum, dar cu pantofi cu toc de zece centimetri.

Oamenii legii le-au spus că au venit cu gânduri bune şi le-au oferit saci de plastic şi sfaturi pentru strângerea gunoiului.

Trimişi la plimbare

Nu toţi oamenii au fost încântaţi de vizita Gărzii de Mediu. Câţiva bucureşteni ieşiţi şi ei la grătar, în pădure, i-au invitat pe cei nouă comisari de pe teren să se plimbe: „Dar cu pădurile, când au pus acid sulfuric la rădăcină, nu v-a interesat? Mergeţi, mergeţi, că aveţi alte treburi de făcut“, îi pofteşte să-l lase în pace un domn mai recalcitrant.

Acesta le-a răspuns autorităţilor, în momentul în care a fost întrebat de grătarul stins, aflat la câţiva metri mai departe: „Cine a făcut focul aici? M-aţi văzut? Atunci, la revedere!“.

Alţii au considerat însă că iniţiativa Gărzii este una foarte bună. Vasile Ghinea, 57 de ani, s-a arătat încântat: „Înainte să patruleze ei era o mizerie şi o porcărie aici“. Schimbarea are o altă explicaţie în opinia familiei Ghenu Tudor. Cei doi pensionari cred că restric- ţiile de a face focul în pădure sunt de când au apărut vilele prin preajmă.

Primăria ar trebui să facă „parcuri“ pentru grătare

Comisarul-şef Olivia Oprişan aseamănă situaţia protecţiei mediului cu cea a parcărilor din Bucureşti. „Ştim cu toţii că grătarele trebuie făcute în locuri special amenajate. Acestea din păcate nu există. Autorităţile locale ar trebui să fie preocupate de aceste probleme, pentru ca omul să aibă şi condiţii, să nu fie nevoit să facă focul în pădure, iar noi să-l sancţionăm“, conchide înţelegător comisarul.

CE SPUNE LEGEA

Amendă de 200 de lei pentru o ţigară aprinsă în pădure

Legea mediului 31/2000 prevede amenzi de la 120 de lei la 200 de lei pentru: aruncarea de ţigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse în păduri; aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 m de limita pădurilor. Amendă de la 80 de lei la 120 de lei pentru: aducerea sau depozitarea de piatră, moloz, cadavre, gunoaie şi alte deşeuri în fondul forestier naţional sau pe terenurile cu vegetaţie forestieră. Amendă de la 60 la 80 de lei pentru: aruncarea sau lăsarea în interiorul sau la liziera pădurii de ambalaje şi resturi menajere sau altele asemenea.