Game of Thrones, un succes gigantic făcut cu sacrificii uriașe. Urzeala tronurilor sau urzeala recordurilor

Premiera ultimului sezon al serialului „Game of Thrones”, în română „Urzeala tronurilor”, a avut loc duminica trecută. Lansat în aprilie 2011, în Statele Unite, sub producția HBO, serialul fenomen a bătut record după record de la începuturile acestuia până în prezent. În 2015, „Urzeala tronurilor” a fost difuzat simultan în 173 de țări. Deși inițiativa HBO a avut ca scop limitarea difuzării ilegale, chiar și așa „Game of Thrones” a fost, în același an, cel mai piratat show de televiziune cu peste 100.000 de descărcări ilegale pe zi.

Firul narativ din „Urzeala tronurilor” este cât se poate de complex, derulându-se în opt sezoane a câte zece episoade. Excepția este reprezentată chiar de ultimele două sezoane, care spre dezamăgirea fanilor au doar șapte, respectiv șase episoade.  „Game of Thrones” prezintă o tematică imbinată de istorie medievală cu elemente de fantastic. Dacă la începutul „Urzelii” se arată culisele societății medievale, de la regalitate și nobilime la pătura de jos a societății, continuând cu războiul pentru „Tronul de fier” al „Celor șapte regate”, lucrurile se schimbă pe parcursul desfășurării acțiunii. Rolul fantasticului în firul narativ crește de la stadiul de tradiție sau superstiție la nivelul luptei împotriva „răului comun”. Cei care se luptau pentru a conduce „Cele șapte regate” ajung să se alieze pentru a salva omenirea de „Regele nopții” și de „umblătorii albi” ai săi.

„Urzeala tronurilor” sau urzeala recordurilor

Inspirată din seria „Cântec de gheață și foc”, scrisă de George R.R. Martin, „Urzeala tronurilor a bătut numeroase recorduri din 2011 până în prezent. La a șaptezecea ediție a premiilor Emmy, din septembrie 2018, producția HBO a cucerit premiul pentru cea mai bună dramă pentru a treia oară. Din 22 de nominalizări la gala care răsplătește cele mai valoroase producții americane de televiziune în intervalul de maximă audiență, „Game of Thrones” și-a adjudecat numai puțin de nouă distincții. 

Cu doi ani înainte de aceste rezultate, „Urzeala Tronurilor” a devenit cel mai tirat serial din istoria premiilor Emmy. La aceea vreme „Game of Thrones” a ajuns la 38 de trofee adjudecate cu unul mai mult decât serialul „Frasier”. Ceea este de-a dreptul impresionant constă în faptul că producția HBO a stabilit o nouă bornă în doar șase sezoane, spre deosebire de „Frasier” al cărei acțiuni s-a derulat de-a lungul a unsprezece sezoane. Este adevărat, însă, că fostul număr unu în istoria Emmy a fost difuzat într-o perioadă în care posturile erau mult mai puține, audiența acestuia fiind mult mai mică din cauza acestui fapt. În 2016, „Game of Thrones” și-a adjudecat 13 premerii din 23 de nominalizări. Categoriile cele mai importante la care „Urzeala” a fost declarată victorioasă au fost „Cel mai bun scenariu pentru un serial de dramă”, „Cea mai lungă regie pentru un serial de dramă” și „Cel mai bun serial de dramă”.

Audiențe uriașe pentru un succes gigantic

Dacă distincțiile cinematografice pot reprezenta inclusiv rezultatele calitative ale producțiilor, audiențele sunt cele care demonstrează succesul în masă al serialelor. „Game of Thrones” a stabilit, în 2017, un nou record inclusiv din acest punct de vedere. În cel de-al șaptelea sezon, „Urzeala tronurilor” a înregistrat o audiență de 31 de milioane de spectatori pe episod. Producția HBO a ajuns în 2015 în Cartea Recordurilor, fiind „cea mai longevivă dramă de televiziune difuzată simultan pe mai multe canale media”. „Game of Thrones” a ajuns în ochii telespectatorilor din 173 de țări.

Arta cere sacrificii, uneori prea mari

În spatele oricărui succes de acest nivel stau foarte multe sacrificii și eforturi supraomenești ale artiștilor implicați. Situațiile în care viețile actorilor au luat o turnură tragică au fost numeroase. Foarte aproape să devină o victimă a propriei dăruiri a fost actrița Emilia Clarke. Interpreta personajului Daenerys Targaryen a suferit două anevrisme în perioada 2011-2013 și a fost supusă unei intervenții chirurgicale pe creier.

Primul incident medical prin care a trecut „mama dragonilor” s-a petrecut între filmările primului și celui de-al doilea sezon din „Game of Thrones”. În urma unui RMN, medicii au descoperit că suferise o hemoragie subarahnoidă, o afecțiune care pune viața pacienților în pericol din cauza sângerării creierului. Chiar dacă operația a fost un succes, recuperarea a fost una greoaie, Emilia petrecând numai puțin de o lună în spital.

Drama s-a repatat în 2013, când lucrurile păreau să fie mult mai grave. Intervenția chirugicală a eșuat iar medicii au fost nevoiți să o opereze pe îndrăgita interpretă pe creier. „A trebuit să petrec iar o lună în spital, iar uneori îmi pierdeam speranța. Anxietatea și atacurile de panică erau teribile (...) Îmi aduc aminte că eram convinsă de faptul că nu voi supraviețui. Nu doar atât, dar eram sigură că lumea va afla de boala mea. Lucru care s-a întâmplat, pentru o perioadă scurtă de timp. La șase săptămâni de la operație am fost întrebată dacă este adevărat și am negat”, a spus Emilia Clarke pentru New Yorker.

Daenerys Targaryen este unul dintre cele mai iubite personaje din „GOT”. Întruchiparea forței binelui, Daenerys este una dintre aspirantele la „Tronul de fier” al „Celor șapte regate”. Cunoscută ca „mama dragonilor”, regina aspirantă este principala speranță pentru salvarea lumii în universul „Urzelii Tronurilor”, împotriva „Regelui Nopții”.