Galeria Nouă îşi schimbă destinaţia

Locul de întâlnire a amatorilor de artă contemporană se închide peste trei zile. Spaţiul va găzdui evenimente organizate de primărie.

Tot felul de proiecte de artă contemporană s-au petrecut la adresa din strada Academiei, nr. 15, în ultimii şapte ani. Artiştii din noul val s-au descoperit şi s-au întâlnit, lună de lună, la Galeria Nouă, care se închide oficial peste trei zile. Aici au locuit Vlad Nancă, partenera lui şi copilul lor, Victor, timp de două săptămâni, în cadrul proiectului „Galeria Nouă Home Gallery“. Aici s-au întâlnit să răsfoiască reviste amatorii de manga şi să se dea cu placa pictată împă timiţii de skate-board. La final, în weekendul trecut, tineretul Capitalei s-a îmbulzit la ultimul eveniment organizat la Galeria Nouă: colecţia de colecţionari a artistei Anca Benera.

Sediul în care s-au întâmplat proiectele marca Galeria Nouă revine la Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti şi va fi folosit ca spaţiu expoziţional pentru evenimentele organizate de Primăria Generală a Capitalei.

Expoziţii cu taxă

„E trist că la noi totul se construieş te ca pe nisip mişcător. Era dreptul lor să nu mai prelungească contractul de colaborare, dar decizia primăriei e în mod clar o nerecunoaştere a activităţii şi realizărilor galeriei“, spune Aurora Kiraly, directoarea galeriei. „Publicul amator de artă să stea liniştit, nici nu va creşte, nici nu va scădea standardul galeriei. Iar cei care vor expune nu vor fi nişte amatori, aşa cum spune doamna Kiraly“, promite Ionel Ioniţă, directorul Muzeului de Istorie, administratorul spaţiului de pe Academiei.

Decizia de a nu se mai prelungi contractul cu Asociaţia Galeria Nouă a fost luată „la sfârşitul anului 2007 şi începutul anului 2008“, potrivit lui Marius Păuniţa, directorul executiv al Direcţiei de Cultură a Primăriei Municipiului Bucureşti. De partea cealaltă a baricadei, Kiraly spune că, timp de trei luni, nu a putut lua legătura cu cei de la primărie pentru a şti ce se întâmplă cu proiectele galeriei în 2008. „În 2007, nici nu au avut un contract. Am discutat cu doamnele de acolo, le-am explicat că primăria nu are spaţii expoziţionale. De exemplu, vom organiza Primăvara Culturală Bucureşteană şi avem nevoie şi de spaţiul acela“, a precizat Păuniţa.

Cei de la Asociaţia Galeria Nouă îşi strângeau ieri lucrurile, chiar dacă aveau programate şi deja pregătite, pentru luna următoare, două expoziţii de fotografie, în colaborare cu Institutul Goethe şi Centrul Ceh. „Mi s-a spus că pot să le fac, dar să plătesc închirierea spaţiului. Ceea ce este exclus“, a punctat Kiraly.

Dacă „spaţiul nu necesită amenajă ri“, primele expoziţii la fosta Galerie Nouă - ce va fi numită „Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti“ - vor fi vernisate în cel mai scurt timp. Artiştii care vor vrea să expună aici şi nu fac un parteneriat cu primăria vor plăti şi o taxă.