Gălăţeanul Adrian Bejan, între Einstein şi Darwin

Autorul Teoriei Constructală, considerat unul dintre cei mai apreciaţi profesori ingineri români din SUA, Adrian Bejan a emigrat din România la vârsta de 20 de ani. Născut la Galaţi, în 1948, a reuşit să plece din ţară în urma unui concurs organizat pentru câştigătorii unei Olimpiade de Matematică.

Contextul politic al acelor ani a facilitat câteva iniţiative liberale ale României, printre care, susţinerea unui concurs de burse pentru studii la universităţi în afara ţării. Viitorul profesor Bejan a câştigat una dintre cele şase burse aflate în concurs, fiind ulterior admis la assachusetts Institute of Technology, în Statele Unite, unde a absolvit studiile superioare, continuând cu un Master şi Doctorat în domeniul ingineriei mecanice.

A a fost ales în topul celor mai citaţi autori din domeniul Ingineriei, conform unui studiu realizat de Institute of Scientific Information şi a condus o activitate de pionerat în lumea ştiinţifică. A fost premiat cu 15 titluri doctorale onorifice de către universităţi din toată lumea şi este autorul a 23 de cărţi din domeniu şi a 470 de articole de referinţă.  Adrian Bejan a precizat că în ceea ce priveşte experienţa emigrării, nu a simţit diferenţe culturale între societăţile americană şi română. “N-am simţit nicio diferenţa, n-aveam percepţia despre conceptul Est şi Vest”. Crescut într-o familie de intelectuali, tatăl veterinar şi mama farmacist, pregătiţi şi formaţi în perioada anterioară comunismului, a învăţat că nu există diferenţe între civilizaţii. Astfel, cultura şi mediul specifice Statelor Unite au fost percepute firesc. Concepţii noi despre formele naturii

În legătura cu asimilarea culturii locale şi a procesului de tranziţie, au fost necesare nu mai mult de două luni pentru ca profesorul Bejan să se familiarizeze cu limba engleză. “Ceea ce înţeleg eu prin civilizaţie se leagă de idee, nu de limbaj. Limba se învaţă şi ea facilitează comunicarea, mesajul este ceea ce ne aduce împreună, faptul că suntem de acord cu el, că îl ştim şi ne putem baza pe el. E important să avem mereu acest aspect în minte”, a mai precizează acesta.

În ceea ce priveşte teoriile sale, despre principiul termodinamicii, Adrian Bejan pretinde că abordarea ştiinţifică pe care o conduce a fost facilitată de educaţia de calitate primită în timpul studiilor de gimnaziu şi liceu din România. Cunoştinţele primite din diferite discipline ca zoologia, anatomia, biologia, geografia, precum şi istoria civilizaţiilor, alături de noţiuni legate de procesele de evolutie, de mişcare şi migraţie umană au constituit baza unuia dintre principiile consolidate de Bejan în legătură cu o structură arhitecturală "three-shape form of architecture", o direcţie semnificativă a teoriei elaborate de acesta, şi anume Teoria Constructală.

Aceasta demonstrează, prin formule matematice că, în natură, formele geometrice sunt rezultatul „distribuţiei optime a imperfecţiunilor, sistemul ca atare rămânând imperfect”.

"Un sistem politic – ca şi unul ingineresc sau unul natural – trebuie să se auto-corecteze pentru a rezista. Libertatea, în mediul politic şi economic, alimentează comunităţi umane care sunt eficiente, inclusiv cele care încurajează creativitatea sau maximizarea profitului. De aceea democraţia are o putere care rezistă”, este de părere Adrian Bejan.

Căsătorit cu Mary Riordan Bejan, acesta are trei copii, William Arthur Bejan (19 ani), Teresa Mia Bejan (24 de ani) şi Cristina Adriana Bejan (26 de ani).

------------------ Interviul a fost acordat în exclusivitate pentru Strada32.com şi Evz.ro Strada32.com este reţeaua globală a românilor din Diaspora. Comunitatea aduce elementele de referinţă în susţinerea românilor expatriaţi pentru a crea contextul în care ei se conectează, au posibilitatea de a schimba experienţe personale şi profesionale şi de a construi un sistem de suport în experienţa globală de emigrant.