Helen Mirren si Forest Whitaker au fost declarati cei mai buni actori.
"Regina" Helen Mirren si "regele" Forest Whitaker au stralucit duminica seara la Londra, la cea de-a 60-a ceremonie de decernare a Premiilor Bafta, acordate de Academia Britanica de Film si Televiziune.
Cei doi proaspat laureati cu Globul de Aur pentru rolurile din "The Queen", respectiv "Ultimul rege al Scotiei", au primit si Premiile Bafta pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor in rol principal. Cu doua saptamani inainte de cea mai asteptata gala, a Premiilor Oscar, de pe 25 februarie, Whitaker si Mirren conduc in topul favoritilor.
"Ultimul rege al Scotiei" si "Pan’s Labyrinth" au luat cate trei premii fiecare, iar cate doua distinctii au mers la filmele "The Queen", "Little Miss Sunshine", "Children of Men", "United 93", "Casino Royale". Dintre favoritii la Oscar, "Babel" n-a reusit sa ia decat premiul pentru coloana sonora.
"The Queen" ia frisca
Membrii Academiei Britanice de Film s-au lasat fascinati de povestea din "The Queen", pe care l-au premiat drept cel mai bun film al anului. I-a cucerit Regina Elisabeta a II-a a Angliei care renunta, in cele din urma, la postura impunatoare, dar aparent lipsita total de caldura umana, cand intreaga natiune o deplange pe Printesa Diana.
Actritei Helen Mirren, care a impus imaginea Elisabetei a II-a la cele mai importante premii din cinematografie decernate anul acesta, rolurile regale i-au purtat noroc in intreaga cariera. Prima nominalizare la Oscar i-a adus-o rolul Reginei Charlotte, din filmul "The Madness of King George" (1994), iar postura regala a incantat-o intotdeauna mai mult ca orice.
"Nu ma deranjeaza sa nu am nicio replica, atat timp cat ajung sa port coroana", declara Mirren presei britanice. Judy Dench, care a concurat-o pe Mirren cu rolul profesoarei din "Notes on a Scandal", anuntase ca a pariat chiar pe "regina" din "The Queen".
Spania intra in top
Pe Forest Whitaker, dictatorul ugandez interpretat in "Ultimul rege al Scotiei" l-a purtat cu brio prin ceremoniile din cinematografie. Apetitul insularilor pentru roluri de conducatori a fost confirmat si de premiul pentru cel mai bun film britanic, acordat aceleiasi productii.
Cu distinctia pentru cel mai bun scenariu adaptat, "Ultimul rege al Scotiei" conduce in top cu trei Premii Bafta, alaturi de "Pan’s Labyrinth", o poveste fantastica "neagra" din Spania fascista a anilor ‘40.
Aceasta a castigat premiul pentru cel mai bun film in alta limba decat cea engleza, dar si pe cel pentru costume. La capitolul povesti pentru copii si oameni mari, castigator in categoria animatie a iesit "Happy Feet".
Familia americana, premiata
Realizat cu un buget mic si o poveste despre o familie americana imperfecta, in care nimeni nu se lasa scos din propriile lui probleme, "Little Miss Sunshine" a luat doua Premii Bafta, pentru cel mai bun rol secundar si pentru cel mai bun scenariu original. Cel pentru rolul secundar i-a revenit actorului Alan Arkin, nominalizat pana acum de trei ori la Oscar.
Actorul il joaca pe bunicul care injura tot timpul, dar e topit dupa nepotica ochelarista pe care o pregateste pentru concursul de frumusete mult visat.
Daca anul trecut actrita Anamaria Marinca castiga la Londra prestigiosul Premiu Bafta pentru cea mai buna actrita de televiziune, in filmul britanic "Sex Traffic", anul acesta productia britanica "Children of Men", unde joaca si Oana Pellea, a primit o distinctie pentru imagine si una pentru cel mai bun decor.