Gala Avanpremiere a lansat moda pentru sezonul toamnă-iarnă

Cea de-a zecea ediţie a Galei Avanpremiere a conturat o primă imagine a tendinţelor pentru sezonul toamnă-iarnă în moda românească.

Nouă designeri, unii dintre ei prezenţe deja obişnuite ale evenimentului pus în scenă de criticul de modă Alin Gălăţescu, alţii apariţii în premieră, şi-au prezentat creaţiile în spaţiul generos al Muzeului Naţional de Artă Contemporană. Dacă amprenta personală a designerului a făcut diferenţa,un lucru cert l-au avut în comun creaţiile de la acest Avanpremiere: atenţia concentrată pe accesoriile care au dat ansamblurilor un aer de spectaculozitate.

“Aether”, colecția toamnă iarnă 2012-2013 semnată de Ioana Ciolacu, este o odă adusă meleagurilor nordice și a izolării în peisaje ireale care deschid mintea spre fantezie. Trecerea timpului este marcată doar de semnele lăsate în straturile gheții.

În această atmosferă, colecția se dezvoltă ca o stare de levitație a unor personaje pur spirituale -  preotese ce venerează liniștea. Ioana Ciolacu - Aether. Foto: Mircea Netea Anca şi Silvia Negulescu explorează prin noua colecție “RAW” cele mai ascunse lumi interioare guvernate de complexul subconștient. Visele reale sau induse invită spiritul într-o călătorie esențială pe un tărâm oniric în care întunericul și lumina fuzionează, încătușându-l și eliberându-l simultan. În viziunea Ancăi și a Silviei Negulescu, “RAW” tinde să protejeze atât trupul, cât și sufletul de toxicitatea galopantă a noului secol, stimulând esența pură, naturală. Structurile complexe din piele naturală, influențele gotice, nuanțele metalizate, nelipsitul negru și pliseurile experimentale vizează o siluetă sofisticată și profundă. Personajul propus este învăluit și dezvăluit în același timp de propriul mister, coborând pe raza luminoasă a întunericului absolut. A&S Negulescu - RAW Foto: Mircea Netea

Dorința obsesivă a omului de a regăsi paradisul pierdut se traduce prin zbuciumul și căutarea permanentă a stării originare de liniște interioară, în colecţia”Heaven Inside” semnată de Simona Semen. Redescoperirea propriei spiritualități impune renunțarea voită la lumea exterioară.

Creată în jurul ideii de metamorfoză, colecția asociază atmosferei sumbre și gotice a filmului Corbul elemente austere de monahism. Corbul este prin excelentă simbol al singurătății, al izolării voite a celui care s-a decis să trăiască pe un plan superior. Pasăre psihopompa, descoperitor al tainelor întunecimilor, corbul este, paradoxal, și simbol al speranței, și mesager divin.

Siluetele dramatice, monahale, se definesc prin principiul contrastelor pozitive: transparență - opacitate, lucios - mat, fluiditate - rigiditate, decupaje - ermetisme. Negrul  - mat sau strălucitor, culoarea renunțării la deșertăciunea lumii, dominantă în colecție a- devine sinteză a tuturor culorilor. Neaparținând acestei lumi, albastrul, cea mai pură și imaterială dintre culori, aduce cu sine rezolvarea contradicțiilor și alternanțelor care ritmează colecția accentuată de roșu închis, feminin, nocturn și tainic, reprezentând nu expresia, ci misterul vieții.

Sumă a răzvrătirilor și căutărilor interioare, colecția "Heaven Inside", se conturează prin prisma personalității controversate și excentrice a marchizei Luisa Casati - personaj ambivalent, care pendulează între un echilibru dinamic, reactiv și un echilibru monahal. Simona Semen- Heaven Inside Foto: Mircea Netea Designerul Lucian Pop a fost inspirat de anul, fatidic pentru unii, 2012 şi de civilizaţia maya.

“Ce altceva e moda decât o perpetuă iluzie, sau Maya în religia hindusă, o eternă mască de o autentică valoare ... efemeră?  Colecția 2012, anul în care totul se schimbă pentru a releva luxul interior, ne poartă în îndepărtata civilizație pe care Columb a descoperit-o căutând India. O expoziție a măștilor de jad Maya, expuse la Pinacoteca din Paris, creează pretextul ideal pentru un tânăr ca acesta să părăsească City-ul pentru a explora Metropolele ascunse din junglă mexicană asemenea unui "Indiana Jones" al modei, căutător de comori pline de stil”, explică designerul.

Fascinația pentru misterioasa civilizație și magnetismul sublim emanat de strălucirea aurului din comorile regelui Pakal de mult uitate sunt interpretate cu o linie esențială și noi proporții. Colecția continuă tema identității culturale transpuse în situații atipice și explorează zona de confluență dintre două medii puternic contrastante care coexistă asemenea lumilor paralele: spațiul urban și jungla sălbatică, modernitate și referințe din trecut.Cromatica este inspirată din paleta de culori a civilizației străvechi: verde jad, albastru maya, auriu, totul în contextul de culori saturate și semitonuri. Lucian Pop - Maya Foto:Mircea Netea “New Age College”, colecţia semnată de Carmen Secăreanu, reprezintă o redobândire a spiritualității prin veșmânt. Se susțin cel puțin două motivații pentru care veșmântul se compune firesc, prin alăturarea mai multor elemente de contradicție estetică: relația personaj- veșmânt, impresia că exiști prin ceea ce porți. În viziunea mea, viitorul prezent - estetic - extatic înseamnă: alb/negru, volume suprapuse de inspirație maramuresana, pliseuri, alternanța stofă de lână/material tehnologic, jersey, piele, porțelan. Detaliile hainelor suplinesc lipsa bijuteriilor ca obiecte separate, prin aplicațiile de porțelan, haina însăși devine bijuterie. Carmen Secăreanu - New Age College. Foto:Mircea Netea Colecția de toamnă/iarnă 2012 propusă de Rhea Costa, numită “Louise” şi prezentată la secţiunea video în cadrul Galei Avanpremiere, a avut debutul la târgul parizian “Whoa’s Next” și aduce în prim-plan eleganța sofisticată a anilor ‘20 în combinație cu stilul inconfundabil al brandului românesc.

Louise introduce croieli relaxate, tăieturi bias și drapaje senzuale, reluând ideile colecției anterioare, “Madeleine”, dar pentru o siluetă mult mai masculină. Inspirată de stilul celei mai faimoase actrițe, model și icon fashion a decadei flapper, Louise Brooks, colecția este jucăușă, dinamică, elegantă și versatilă, cu elemente care pot fi la  fel de ușor purtate în timpul zilei sau seara.

Colecția are ca tematică femeile moderne din toate timpurile și rămâne fidelă viziunii unice a stilului și frumuseții, iar prin ea, Rhea Costa inspiră femeile să se simtă speciale și elegante și în același timp relaxate și încrezătoare în feminitatea lor.

Pentrul look-ul fluid și versatil al colecției “Louise”, Rhea Costa utilizează mătase chinezească, cașmir, catifea, amestecuri de twill și lână cu țesături delicate precum dantelă, tul sau sifon. Paleta de culori include alb, negru, bej, gri cu accente de burgund, roșu aprins, verde smarald și bleumarin regal, iar colecția este decorată cu broderii de mână și accesorii împodobite cu cristale, pentru un look glam modern.

Poveştile albei Rusii

„Îmi place să cred în povești. Întotdeauna am fost fascinată de acea lume misteriosa a Rusiei albe, aristocrate, verticale și demne, pentru care stilul reprezenta cu adevărat o esența a vieții.

Sankt Petersburg reprezintă pentru mine sursa principală a colecției, acel tărâm în care lumile se întrepătrund, în care cupolele aurite ale bisericilor îmbracă picioarele superbe ale femeilor, plimbându-se încet pe malul râului, admirând firesc cerul luminat în nopțile nesfârșite, în care noaptea nu mai există și ziua e un continuu mister; în care aștepți să se coboare imensele poduri care despart orașul în două, într-o întâlnire fundamentală cu celălalt, cu sentimentele plenare, cu frumosul în stare pură, cu dilemele născute în mine, ca designer: cum aș putea traduce toate aceste stări speciale prin limba pe care o cunosc, prin personaje, prin haine, prin stările dăruite de mine publicului?

Cum lumea aristocrației și a nopților albe a dispărut, am căutat-o mai aproape de noi, de sufletul și de aspirațiile noastre și am regăsit-o bucuroasă la Paris.   Acele serate în care în epoca lui Coco Chanel și a suprarealiștilor se nășteau garden party-urile intelectuale, din palatele ce marcau suburbiile Parisului, toate acele lumi care au preluat misterele Rusiei, adaugandu-le intelectualismul și subtilitatea Parisului, au generat în mine ceea ce acum încerc să construiesc pentru toamnă-iarnă 2012-2013, colecția „Golden Party”. Restul sunt doar detalii...”, îşi explică designerul Natalia Vasiliev demersul creativ. Natalia Vasiliev - Golden Party. Foto: Mircea Netea Iris Șerban își continuă demersul creativ de redescoperire a raporturilor între uman și astral, între om și natură, printr-o nouă colecție dedicată sezonului toamnă-iarnă 2012-2013.

„Spiritele Naturii” se concretizează ca o poveste în care oamenii se apropie de condiții spirituale superioare, se joacă savant între elfi și fluturi liberi, între masculin și feminin, între ființele pădurii și ale aerului.

Iris Șerban a fost dintotdeauna o adeptă a explorărilor la nivelul materialelor, la nivelul aplicațiilor și  a personajelor particulare, foarte plastice.

„Spiritele Naturii”, noua colecție Iris Șerban pentru toamnă-iarnă 2012-2013, respectă ecuația casei, ducând fiecare element însă la un alt nivel. Iris Şerban - Spiritele Naturii. Foto: Mircea Netea „Transient Bodies”, cea mai recentă colecție semnată Dinu Bodiciu continuă ferventa preocupare a designerului pentru anatomia corpului uman și natura perisabilă a materialității. Apelând la tehnici de print digital împreună cu prelucrarea specială a materialelor, care instigă imaginația privitorului prin paleta de culori, gradientele elaborate și estetica intrigantă. Pentru a accentua nota organică și sălbatică a ființei, colecția este completată de o linie de pălării. Dinu Bodiciu - Transient Bodies. Foto: Mircea Netea