Gaddafi le trimite românilor, pe mail, 70 de milioane de dolari

Gaddafi le trimite românilor, pe mail, 70 de milioane de dolari

Mesaje trimise de pe o adresă ce ar aparţine fiului liderului libian oferă 28 de milioane de dolari celui care îl ajută să "dosească" banii.

Printr-un mesaj "disperat", Saif al-Islam Gaddafi, fiul cel mare al fostului lider libian Moammar Gaddafi, cere ajutorul românilor să îl sprijine în demersul său de a ascunde 70 de milioane de dolari în ţara noastră.

Mesajul, trimis prin internet, seamănă izbitor cu o uriaşă escrocherie cunoscută sub numele de "Scrisoarea nigeriană" (sau "Prizonierul spaniol"). Este o înşelătorie folosită de mai multe grupări de crimă organizată din Africa şi Europa.

Cea mai răspândită se numeşte Scrisoarea 419, după numărul paragrafului din capitolul 38, care incriminează înşelătoria în Codul Penal din Nigeria.

Averea familiei Gaddafi

Căutat insistent de rebeli, cu Toyota Land Cruisere, de NATO -cu avioane de vânătoare - şi de Gigi Becali , cu televiziunea, pentru recuperarea unor bani, Moammar Gaddafi s-a decis să apeleze la români pentru a salva o parte din averea familiei, aşa cum reiese din mesajul trimis în format electronic.

În scrisoarea semnată în numele lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul cel mare al fostului lider libian, se propune românilor să adăpostească cele 70 de milioane de dolari într-o bancă din România.

"Eu vă scriu această scrisoare, cu toate speranţa şi curaj de la Atotputernicul Allah că va fi capabil de a ajuta familia mea", scrie Saif al-Islam.

Vrea să "salveze" 400 milioane de dolari

Mesajul aşa-zisului Saif al- Islam conţine elemente reale de identificare. Se arată că familia sa a făcut mulţi bani pe parcursul îndelungatei domnii a liderului libian şi se declară surprins că populaţia protestează, odată ce, din contractele oferite de familia sa, au beneficiat şi liderii rebelilor, şi politicienii care azi îi contestă şi îi urmăresc tatăl.

"Aproximativ 400 milioane de dolari în numerar a fost dat mie de tatăl meu de a păstra şi am fost capabil să se deplaseze circa 70 de dolari de milioane dolari printr-un sistem diplomatic", ne dezvăluie Saif.

Comision "gras"

"Fiul" lui Gaddafi se foloseşte de argumente tentante, greu de refuzat pentru neştiutori. El descrie şi situaţia în care se face afacerea: "Din cauza mişcării noastre limitate şi a lipsei de bani pentru familia mea ca casele noastre familia este ars de protestatari, aş vrea să vă prezentaţi în calitate de beneficiar al fondurilor". Pentru liniştirea unor suspiciuni, el nu uită să amintească faptul că are toate actele care să ateste că suma este legală: "Toate documentele necesare cu care a fost depus banii vor fi trimise la tine pe accord".

La finalul mesajului, autorul scrisorii aruncă bomba: familia Gaddafi oferă un comision de 40% celui care va prelua în custodie averea. Procentul este mai mare decât media de 20-25% practicată de escroci pe plan internaţional. "Restul amănuntelor urmând să fie stabilite cu avocatul familiei, Craig Williams", a mai adăugat "tânărul Gaddafi".

Scrisoarea nigeriană

Există mai multe variante ale acestui tip de escrocherie. De altfel, autorităţile din mai multe ţări au atras atenţia că Mafia nigeriană, ucraineană sau rusă au acumulat sume uriaşe de bani de la persoane sau companii.

"Scrisoarea Nigeriană" este, de fapt, o fraudă fiscală fiindcă sustrage sume mari de bani de la impozitarea către stat şi le reorientează într-o zonă unde crima organizată trebuie să le "spele" pentru a le reintroduce în circuitul legal.

Fidel Castro intră în schemă

Lovesc cumva la întâmplare şi trimit e-mailuri otrăvite. "Atunci când trimiţi 10.000 de «Scrisori Nigeriene», probabilitatea ca doi sau trei dintre cei 10.000 de destinatari să cadă în plasă este aproape de 100%. Dai un tun de 30.000 de dolari, la o promisiune bancară de 35 milioane şi cred că asta este suficient pentru o zi de muncă", ne-a declarat un fost ofiţer de la Crimă Organizată.

Acesta a mai adăgat că, faţă de anii '80, infractorii au adus nişte îmbunătăţiri. Acum invocă nume celebre: multor adresanţi din România, spre exemplu, le sosesc Scrisori 419 de la familia lui Fidel Castro, sau de la alţi lideri africani sau din Asia. "Eu vă scriu această scrisoare, cu toate speranţa şi curaj de la Atotputernicul Allah că va fi capabil de a ajuta familia mea". AŞA-ZISUL GADDAFI-JR, citat din "Scrisoarea Libiană"

CAPCANĂ

Infractori politicoşi te roagă să trimiţi banii

Un ofiţer de la Investigarea Fraudelor a explicat cum procedează escrocii: "Infractorii sunt politicoşi. Nu au nevoie să dea buzna în contul tău de pe Internet. Căsuţele electronice rămân în proprietatea clientului de domeniu, dar vor fi folosite deacum, după liberul plac, de grupul din 419. Ei încep să trimită mesaje pline de solicitudine, în care îţi propun o afacere. Din acest moment, totul depinde de destinatar".

Şeful Direcţiei Judiciare din cadrul Poliţiei Române, Mihai Pitulescu, ne-a declarat că nu se cunosc cazuri de înşelătorie prin scrisori Nigeriene în România: "Foarte posibil este să nu se fi depus plângeri".

La rândul său, Iliuţă Cumpănaşu, fost ofiţer la BCCO Timiş, a confirmat că fenomenul este şters în România: "Nu am întâlnit astfel de cazuri. Asta nu înseamnă, însă, că ele nu există".

Ne puteți urmări și pe Google News