Pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, senatorul va plăti o amendă de 1.000 de lei plus cheltuieli de judecată.
Gabriela Vrânceanu Firea a pierdut definitiv procesul penal pe care i l-a intentat Narcisei Iorga, după ce Parchetul General i-a aplicat o amendă pentru ultraj și șantaj la adresa acesteia. "Deunăzi am trăit prima mea experiență în calitate de intimat, adică pârât, într-un dosar penal direct la Înalta Curte de Casație și Justiție. Petenta, adică ”pârâcioasa”, a fost nimeni alta decât Gabriela Vrânceanu Firea. Tot ea, după ce m-a făcut cum i-a venit la gură vreo trei ani la rând. N-am reacționat. Am tăcut și am încasat. Apogeul l-a atins împreună cu Corneliu Vadim Tudor într-o emisiune din decembrie 2009, iar acum mă dă în judecată pentru că a primit o amendă administrativă conform Codului penal din cauza mea. Refuză s-o plătească, vrea s-o anuleze în instanță. Să nu vă închipuiți că amenda ar sărăci-o! Are cuantumul maxim prevăzut de Codul penal, dar nu depășește cu o centimă suma de 1.000 de lei. În schimb, Gabriela Firea este cel mai mare donator al PSD, ”pe persoană fizică” și în calitate de membru de partid , cu o donație de peste 70.000 de lei", scrie pe blogul său, cutiapandorei.net, Narcisa Iorga, membru CNA.
Soluţia Înaltei Curţi de Casație și Justiție a fost dată în data de 02 aprilie 2014.
Povestea începe în 2009
În cadrul mai multor ediţii ale emisiunii realizatoarea emisiunii a ameninţat cu dezvăluirea unor aspecte şi fapte ce ţin de viaţa privată şi profesională a Narcisei Iorga, cu intenţia de a o compromite.
Narcisa Iorga spunea în plângerea depusă că actualul senator a urmărit ca "prin constrângere, să o determine să renunţe la îndeplinirea obligaţiilor de serviciu", respectiv să nu mai propună monitorizarea şi amendarea în cazul abaterilor de la legislaţia audiovizualului a postului Antena 3.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 8 martie 2011, Narcisa Iorga a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului l Bucureşti cu privire la comiterea de către Gabriea Vrânceanu Firea "a infracţiunilor de şantaj şi ultraj", în perioada în care realiza emisiunea "Ştirea Zilei", la Antena 3.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului I Bucureşti a dispus la data de 6 februarie 2013 declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea parchetului instanţei supreme, având în vedere că Gabriela Firea a dobândit calitatea de senator în Parlament. "În condiţiile în care postul Antena 3 fusese sancţionat de nenumărate ori la sesizarea Narcisei Iorga, care în cadrul şedinţelor consiliului avea o atitudine extrem de agresivă la adresa sa, de multe ori adresàndu-i jigniri, a avut acea reacţie în emisiune, cerându-i nu să se abţină de la exercitarea atribuţiilor de membru CNA, ci să înceteze comportamentul jignitor şi abuziv la adresa sa şi a echipei sale, atât în timpul difuzării emisiunii, cât şi cadrul audierilor în cadrul şedinţelor consiliului", spunea Gabriela Vrânceanu Firea la audierea din 23 mai 2013.
În 2013, Parchetul a spus că "fapta de ultraj prin ameninţare", comisă de Firea, "nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni". Instanţa precizează însă că, având în vedere că a fost comisă prin intermediul unei televiziuni, "fapta (...) nu este lipsită de orice pericol social, ci prezintă acel pericol necesar şi suficient pentru a atrage aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ", respectiv o amendă în cuantum de 1.000 de lei şi a dispus "neînceperea urmăririi penale" faţă de Gabriela Firea "pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj" şi întrucât "fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni".