Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogați români. A apărut în spațiul public în 1997 când a scos din neant bani pentru a cumpăra prima companie de foraj petrolier.
Omul de afaceri Gabriel Comănescu a apărut de nicăieri în 1997 când a decis să facă o achiziție inteligentă. Acesta a cumpărat atunci când s-a privatizat compania de foraj petrolier Foserco Târgu Ocna. De unde a avut bani rămâne un mister.
Asta pentru că nimeni nu știe din ce direcție a apărut Gabriel Comănescu și nici finanțarea de unde a obținut-o. Cert este că s-a dovedit a fi un bun manager. Drept urmare în 2001 mai cumpără de la stat o fabrică importantă. Mai exact investiția a fost în fabrica de utilaje pentru industria de petrol și gaze 1 Mai din Ploiești.
Doar că la ceva timp, ambele companii au intrat în faliment. Iar datoriile lăsate moștenire bugetului de stat au fost de 90 de milioane de lei. Comănescu nu s-a lăsat. În 2004 a luat-o de la capăt și a înființat principal sa companie. Cea cu care a dezvoltat ulterior toate afacerile sale, mai exact Grup Servicii Petroliere.
Drept urmare în 2005 această nouă companie preia de la stat, mai exact de la fosta companie Petrom, platformele petroliere. Se pare că de această data banii au provenit dintr-un împrumut făcut la BCR. Este vorba despre un credit de 125 de milioane de dolari, care ar fi acoperit 85% din întreaga valoare a tranzacției.
Firmele lui Comănescu sunt campioane la datorii la stat
„Referitor la platforme, nu este o chestie de noutate. Au fost cumpărate cu un credit sindicalizat aranjat de către Anglo-Romanian Bank Londra, împreună cu BCR-ul. Ulterior a intrat și Credit Suisse. În prima etapă creditul a fost de 100 și ceva de milioane pentru cumpărarea patrimoniului, paltformelor și inclusiv cu patrimoniul din Iran, alea două din Iran… (…) Eu aveam o înțelegere cu Petrom încă din 2004 că voi începe să investesc în platforme”.
Drept urmare noua OMV Petrom a început să închirieze platformele de la firma lui Comănescu. Cele două părți au un contract care expiră în 2027. De asemenea și Black Sea Oil &Gas își desfășoară activitatea tot cu ajutorul firmelor lui Comănescu. De asemenea în 2021 s-a anunțat că firma lui urma să beneficieze de proiecte de 600 de milioane de euro din PNRR.
Este totuși ceva care scoate în evidență firmele lui Comănescu: datoriile la stat. Încă din anii 2000, acesta a lăsat datorii la stat, iar acum, firmele lui ar cumula creanțe de sute de milioane la ANAF.