G7, spre acordul final: plafonarea prețului petrolului, marele obiectiv

Sursa foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Da sancțiunilor împotriva Rusiei și pe aur. Draghi: „Putin nu trebuie să câștige”

Liderii G7 ar trebui să extindă, aliniindu-se sancțiunile "vizate" să restrângă și mai mult accesul Rusiei la tehnologii, provizii industriale și servicii produse de economiile occidentale, în special cele esențiale pentru sprijinirea bazei industriale ruse și a sectorului tehnologic, a subliniat un înalt oficial de la Casa Albă, scrie publicația italiană La Stampa.

De asemenea, șefii de stat sau de guvern ar trebui să decidă asupra sancțiunilor ulterioare împotriva responsabililor încălcărilor drepturilor omului, inclusiv "crime de război", împotriva celor care exercită ilegal autoritatea în Ucraina și împotriva celor implicați în furtul cerealelor ucrainene, sau care profită în alt mod de pe urma războiului. "Rusia are o responsabilitate uriașă pentru amenințările globale tot mai mari la adresa securității alimentare ca urmare a conflictului", scriu participanţii G7 în declarația finală în care cer Moscovei "să înceteze urgent, fără condiții, atacurile sale asupra infrastructurilor agricole și de transport și să permită trecerea liberă a transporturilor agricole din porturile ucrainene în Marea Neagră". "Atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei îi reduce capacitatea de producție, ceea ce duce la creșterea bruscă a prețurilor și la creșterea insecurității alimentare globale pentru milioane de oameni, în special pentru cei mai vulnerabili".

Liderii G7 – tot potrivit unor surse – sunt "foarte aproape" de semnarea unui acord de delegare a respectivilor miniștri să dezvolte "mecanisme" capabile să stabilească un plafon global al prețului petrolului exportat din Rusia către țări din afara SUA, Marea Britanie, UE și Japonia. Scopul este dublu: vor "să-l înfometeze" pe Vladimir Putin și războiul pe care îl duce în Ucraina, și să ajute la amortizarea impactului conflictului asupra prețului combustibilului la pompă. Prețul benzinei în SUA a ajuns la 5 dolari pe galon. În ceea ce priveşte gazul, a spus Mario Draghi, "trebuie să continuăm să lucrăm la modalitate de a impune un plafon de preț". "Vom continua să ne coordonăm pentru a oferi materiale, instrucție, logistică, informații și sprijin economic pentru a instrui forțele armate".

În declarațiile finale ale G7, liderii scriu: "Suntem hotărâți să reducem veniturile Rusiei, inclusiv cele care provin din aur". "Vom continua utilizarea țintită a sancțiunilor coordonate atâta timp cât este necesar, acționând în fiecare etapă la unison", se adaugă în declarație, care continuă: "Rămânem inflexibili în angajamentul nostru de a impune sancțiuni coordonate și fără precedent ca răspuns la agresiunea Rusiei. Ne angajăm să creștem presiunea asupra regimului președintelui Putin și a complicilor săi din Belarus".

"Rămânem fermi în solidaritatea noastră și reafirmăm angajamentul neclintit de a sprijini guvernul și poporul ucrainean în apărarea curajoasă a suveranității și integrității teritoriale a țării lor și în lupta lor pentru un viitor pașnic, prosper și democratic", se arată în concluzii. "Salutăm decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată", continuă textul adoptat. "Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic și vom rămâne cu Ucraina atâta timp cât va fi necesar".

În timpul intervenţiei pe care a avut-o luni prin videoconferinţă la summitul G7, Volodimir Zelenski a cerut sisteme de apărare antiaeriană, securitate, exporturi de cereale, sancțiuni și ajutor pentru reconstruirea ţării. Zelenski a luat legătura cu șefii de stat și de guvern din cele șapte țări cele mai industrializate care s-au adunat în Alpii Bavarezi, la Schloss Elmau, în sesiunea "The world in conflict". De asemenea, președintele ucrainean a mulțumit tuturor liderilor pentru sprijinul acordat. "Putin nu trebuie să câștige. Rămânem uniți în sprijinul Ucrainei", a reiterat premierul Mario Draghi după intervenția președintelui ucrainean. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)