A cincea reuniune a ţărilor industrializate şi emergente va fi marcată de noi disensiuni economice.
Liderii statelor membre ale G20 au dat startul, aseară, celui de-al cincilea summit al ţărilor industrializate şi emergente, o reuniune care se anunţă însă a fi un veritabil "război al valutelor", acutizat de tensiunile între ţările excedentare şi cele deficitare.
Întâlnirea va fi una delicată, în special pentru preşedintele american Barack Obama, slăbit politic după înfrângerea suferită de partidul său în alegerile parţiale din 2 noiembrie, comentează presa internaţională.
Liderul de la Casa Albă va fi nevoit să răspundă criticilor adresate de o bună parte dintre participanţii de la reuniunea de la Seul care acuză Statele Unite de egoism după ce Trezoreria a injectat săptămâna trecută 600 de miliarde de dolari pentru revitalizarea economiei americane. Măsura a dus la slăbirea dolarului, spre nemulţumirea principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite.
"Această politică vizează stimularea economiei americane, dar şi a celor din exterior", a răspuns criticilor Obama, citat de AFP.
Un alt moment de interes maxim a fost şi întâlnirea dintre liderul american şi omologul său chinez, Hu Jintao, în contextul solicitărilor tot mai intense venite, în special, din partea SUA ca Beijingul să-şi liberalizeze moneda naţională, yuanul. Răspunsul Chinei nu pare să fie nici de data aceasta diferit de cele anterioare.
"Reforma yuanului are nevoie de un mediu extern foarte favorabil şi nu poate avea loc decât într-o manieră progresivă", a declarat un purtător de cuvânt al părţii chineze. Hu Jintao a fost însă de acord să continue discuţia despre liberalizarea yuanului într-o reuniune bilaterală chinezo-americană ulterioară.