Afacerile facute la Hidroelectrica nu au tinut cont decat de profitul care se poate obtine pe spatele companiei de stat.
Ministerul Economiei si fostul Minister al Industriei, precum si Consiliul de Administratie al Hidroelectrica au primit din 2000 incoace zeci de sesizari si procese-verbale despre afacerile necurate de la Portile de Fier, sucursala Turnu-Severin. Acestea au ramas insa fara niciun rezultat, desi Ion Vlad, fostul revizor contabil al hidrocentralei din Severin, aduna de ani buni dovezile ilegalitatilor din Hidroelectrica.
Banii scursi pe balustrada
Intr-un proces-verbal incheiat in mai 2004, Ion Vlad constata ca modernizarea depozitului Uzinei Portile de Fier II cu o centrala electrica si cu 30 de calorifere nu a fost trecuta in valoarea de inventar a depozitului, desi suma cheltuita era de 596 milioane lei vechi.
Acelasi document contine constatarea inlocuirii a cateva mii de metri liniari de balustrade de la uzina, desi acestea erau nedeteriorate. „Balustradele nu au fost predate in gestiunea SH Portile de Fier, ci incredintate unui salariat pe baza de procese-verbale, fara numar de inregistrare”, spune Ion Vlad.
Lucrarea de inlocuire a acestor balustrade „a fost facuta de o societate (SC Triton Industry SRL) al carei administrator era un salariat al Hidroserv (n.r. - firma care asigura intretinerea pentru Hidroelectrica) pe nume Nicolae Craioveanu, care avea profesia de scafandru”. Fostul contabil mai spune ca aceeasi societate a mai executat o placa comemorativa in valoare de 192,68 milioane lei.
Toalete ecologice si picturi
„Afacerile” descoperite de Ion Vlad merg de la supraevaluarea unor uscatoare de maini cu 7 milioane lei vechi pana la plata a peste 48 milioane euro pentru amenajarea unui teren care nu apartinea SH Portile de Fier.
Exemplele pe care Ion Vlad le da prin actele de control pe care le-a facut la Hidroelectrica sunt din cele mai diverse. De la faptul ca a constatat, intr-un proces-verbal din 2004, ca doua tablouri sub semnatura Graff nu au fost inregistrate in evidentele contabile, pana la faptul ca Hidroelectrica a trimis la Portile de Fier 9 WC-uri ecologice fara sa fie cerute de nimeni, desi s-a platit pe ele de la 50 la 100 milioane lei vechi bucata.
Tot o sursa de venit au reprezentat-o pana si bordurile din beton sau pavajul din piatra cubica. „150 metri liniari de bordura si 3.000 metri patrati de pavele din piatra cubica ce nu au mai fost recuperate”, spune fostul revizor contabil.
Vlad mai spune ca reparatia capitala a acoperisului Uzinei Portile de Fier II a produs o paguba de 318 milioane lei prin faptul ca nu s-au executat toate lucrarile, iar contractul a fost dat direct (catre SC Hidroconstructia), fara licitatie, in baza unui act aditional la un contract din 1977.
NEPOTISME
Costuri uriase cu personalul
In timp ce statul are de pierdut de pe urma afacerilor Hidroelectrica, unii angajati sau „prietenii” acestora au numai de castigat. In scrisoarea trimisa Ministerului Economiei, Ion Vlad spunea ca a constatat cumpararea de flori, pentru SH Portile de Fier, in valoare de „sute de milioane”, de la firma sotiei fostului director Cristian Cazanacli.
Apoi, directoarea economica de la Portile de Fier, Vasilica Boescu, si-a angajat la hidrocentrala sotul, fratele, cumnata si tatal. Pe acesta din urma pe un post de economist la Biroul indicatori si sinteza pana la iesirea lui la pensie, ne-a spus Ion Vlad, revizorul contabil.
Ion Vlad a mai constatat ca pentru anumiti salariati ai hidrocentralei s-au cumparat telefoane mobile, unora revenindu-le cate doua, iar valoarea acestora depasea in multe cazuri 10 milioane lei bucata. Suma totala care s-a cheltuit pentru aceste telefoane mobile este de aproximativ 500 milioane lei vechi.
Revizorul mai spune ca inclusiv masinile hidrocentralei erau folosite in interes personal. Numai in luna ianuarie 2004 valoarea totala a cheltuielilor cu combustibilul acestora era de 1,428 miliarde lei vechi. Nu in ultimul rand, spune revizorul, directorul economic Vasilica Boescu a plecat in vacanta in Grecia, in august 2000, impreuna cu alte doua familii, cu microbuzul Hidroelectrica si cu soferul uzinei.
Cititi si: