Cum sunt FURAŢI românii prin tarife ASCUNSE în facturile la energie

Cu toţii primim acasă lunar factura de energie electrică pe care mulţi dintre noi nu prea ştim s-o desluşim. Este greu să deducem ce înseamnă concret toate acele rubrici cu multe cifre. Problema nu e doar că acele cifre sunt greu de înţeles ci că sunt umflate artificial pe buzunarul omului care, în general, renunţă să-şi mai bată capul pe acele cifre cu obligativitatea de a le plăti.

Facturile plătite de clienţii finali au fost majorate fictiv prin tot felul de artificii şi metode încrucişate gândite de-a lungul timpului de marii operatori de energie din România, toţi fiind controlaţi de multinaţionale.

În acest material se poate observa clar cum aceste multinaţionale au introdus în facturile pentru energie, plătite de toată populaţia tarii, tarife ascunse care ajung mai departe în buzunarele băietilor destepţi.

Facturile pentru energie, scrie Bzi, sunt concepute cu tot felul de detalii care mai de care mai complicate, făcute special în asa fel încat consumatorul casnic să nu înteleagă exact din ce este alcătuită factura propriu-zisa pentru consumul de energie ţi cât plăteşte în plus faţă de consumul propriu-zis.

De remarcat faptul ca din suma totala care figurează în aceste facturi, doar jumătate reprezintă cheltuielile de producţie şi transport a energiei, restul sumei fiind majorată artificial prin tot felul de metode şi incruciţări de taxe, asa cum sunt certificatele verzi, accizele şi suplimentele pentru cogenerare.

În urma unui control realizat asupra pieţei certificatelor verzi, Curtea de Conturi a constatat faptul că nu a fost urmarită şi cuantificată valoarea reala a certificatelor. Practic, la calculul facturilor, nu s-a ţinut cont de efortul financiar suportat de consumatorii finali, în condiţiile în care, această schemă este susţinută integral de populaţie.

„Efectul dublei facturări a contravalorii certificatelor verzi către consumatorii finali de energie a generat realizarea de venituri necuvenite de către furnizorii de ultimă instanţă în valoare totala de 125.233 mii lei (SC E.ON Energie România SA – 19.023 mii lei; SC Enel Energie Banat SA – 10.329 mii lei, SC Enel Energie Dobrogea SA – 9.256 mii lei, SC CEZ Vânzare SA – 16.505 mii lei, SC Electrica Furnizare SA 49.008 mii lei, SC Enel Energie Muntenia SA – 21.111 mii lei)”, se arata in raportul Curtii de Conturi a Romaniei, informează bzi.ro.